Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλαγές στους φόρους επιχειρήσεων, επαγγελματιών φέρνουν τα myDATA - Πως θα φορολογούνται τα εισοδήματα από το 2025

Αλλαγές στους φόρους επιχειρήσεων, επαγγελματιών φέρνουν τα myDATA - Πως θα φορολογούνται τα εισοδήματα από το 2025
Περιορίζονται από 1ης Οκτωβρίου οι διαφορές σε έσοδα και δαπάνες με τα δεδομένα στο myDATA και καταργούνται από το νέο έτος
Σχετικά Άρθρα
Ανατροπές στους φόρους επί των κερδών εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών φέρνουν τα myDATA, καθώς η φορολόγηση των εισοδημάτων από το νέο έτος θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Από το 2025 αλλάζει πλήρως το τοπίο αφού κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις δεν θα αναγνωρίζει η Εφορία πέραν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA. Με τον τρόπο αυτό κλείνουν και τα τελευταία παράθυρα αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία με αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προ συμπληρωμένες, οι κωδικοί «κλειδωμένοι» και ο φόρος να υπολογίζεται αυτόματα.

Στην πράξη με τον μηδενισμό των επιτρεπτών ορίων απόκλισης, μπαίνει οριστικό τέλος στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να μειώσουν τον τζίρο και την τελική φορολογική επιβάρυνση καθώς από φέτος έχει ελαχιστοποιηθεί σταδιακά αυτή η δυνατότητα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη. Συγκεκριμένα από 1ης Ιουλίου έως και την 30 Σεπτεμβρίου τα περιθώρια για αποκλίσεις έχουν στενέψει στο 10% για τα δεδομένα των εσόδων και στο 20% για τα έξοδα ενώ από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024 μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα ενώ στα δεδομένα των εξόδων υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.

Με το μηδενισμό των ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα, οι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα έξοδα τους ενώ, αντίθετα, θα μπορούν να δηλώσουν υψηλότερα έσοδα. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσθέσουν και άλλα έσοδα και να αυξήσουν το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλουν στην περίπτωση που έχουν εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στη ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης (π.χ. λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου). Όμως τα κρούσματα πλασματικής διόγκωσης δαπανών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα εξαλειφθούν καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στα στοιχεία.

Τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται στα myDATA θα μεταφέρονται χωρίς μεταβολή στη δήλωση ΦΠΑ και έτσι θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ, πράγμα που αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», των εσόδων δηλαδή που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ. Παράλληλα η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων για τις εισπράξεις από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών καθώς και για τις δαπάνες που έχουν καταβάλλει οι φορολογούμενοι θα ανοίξει το δρόμο για το κλείδωμα των κωδικών του εντύπου Ε3 με βάση το οποίο υπολογίζονται τα φορολογητέα κέρδη και το ύψος του φόρου εισοδήματος.

Αναλυτικότερα, με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA διαμορφώνονται ως εξής:

- 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα που αφορούν την περίοδο από 1η Ιουλίου 2024 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

- Οι αποκλίσεις για τα έσοδα μηδενίζονται και περιορίζονται στο 5% οι αποκλίσεις για έξοδα για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024.

- Από την 1 Ιανουαρίου 2025 δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης