Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαθανάσης: Σημαντική μείωση των «κόκκινων δανείων» - Η βελτίωση αναγνωρίζεται και από πολλούς διεθνείς οίκους αξιολόγησης

Παπαθανάσης: Σημαντική μείωση των «κόκκινων δανείων» - Η βελτίωση αναγνωρίζεται και από πολλούς διεθνείς οίκους αξιολόγησης
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε 70,4 δισ. ευρώ, το α' τρίμηνο 2024
Στοιχεία για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία, όπως είπε, καταδεικνύουν ότι μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό τους, έδωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του «Νέου Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
Απαντώντας στη σκληρή κριτική που δέχτηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης -οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι κατήργησε κάθε πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αφήνοντάς τους στο έλεος των τραπεζών και των servicers- ο κ. Παπαθανάσης απέρριψε τις αιτιάσεις τους αντιτείνοντας ότι «με τις πρωτοβουλίες που πήρε, το ποσοστό των "κόκκινων δανείων" που το 2019 ξεπερνούσε το 40%, περιορίστηκε στο 7,5% το 2024».
Συνολικά το 2020-21, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τράπεζες και «servicers» ανέρχονταν στα 92,2 δισ. ευρώ ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024, έχουν μειωθεί σε 70,4 δισ. ευρώ.
Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας ενώ σήμερα αυτό το ποσοστό έχει πέσει σημαντικά στο 32%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε: «Η βελτίωση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική και βεβαίως αναγνωρίζεται και από πολλούς διεθνείς οίκους αξιολόγησης που ασχολούνται με την οικονομία, γιατί κάθε αναβάθμιση σημαίνει κατ ουσία και μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους μας και αυτό δίνει ένα δημοσιονομικό περιθώριο στο κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης