Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Στα 2,13 δισ. ευρώ ο τζίρος της βιομηχανίας χάρτου το 2023

ΙΟΒΕ: Στα 2,13 δισ. ευρώ ο τζίρος της βιομηχανίας χάρτου το 2023
Η παραγωγική δραστηριότητα της Βιομηχανίας Χάρτου ενισχύθηκε σημαντικά μετά το 2020…
Το οικονομικό αποτύπωμα της Βιομηχανίας Χάρτου καθώς και τις προοπτικές και τις βασικές προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της, αναδεικνύει η μελέτη «Η Βιομηχανία Χάρτου στην Ελλάδα: Συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης» που εκπόνησε το Ιδρύμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ για την Ένωση Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδας – Ε.ΒΙ.Χ.Ε.
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν η Ε.ΒΙ.Χ.Ε. και το ΙΟΒΕ, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο κ. Δημήτρης Θεοχάρης, Πρόεδρος Ε.ΒΙ.Χ.Ε., ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Υφυπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε τις εισαγωγικές παρατηρήσεις ενώ τη μελέτη παρουσίασε η κα Σοφία Σταυράκη, Ερευνήτρια ΙΟΒΕ.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης, στην ομιλία του δήλωσε: «Πέντε χρόνια ανοδικής πορείας για την ελληνική οικονομία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει! Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Και είμαι βέβαιος ότι η ελληνική βιομηχανία χάρτου έχει τις δυνατότητες να συμμετάσχει ενεργά σε αυτή την ανοδική πορεία: προσθέτοντας επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας ακόμα πιο ενεργά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας!».
Ο Πρόεδρος Ε.ΒΙ.Χ.Ε., κ. Θεοχάρης, δήλωσε: «Με χαρά και υπερηφάνεια η Ε.ΒΙ.Χ.Ε παρουσίασε σήμερα την κλαδική μελέτη χάρτου, που εκπόνησε το ΙΟΒΕ, στην οποία απεικονίζεται ένας εξωστρεφής κλάδος βιομηχανίας και μεταποίησης με σφρίγος και δυναμική. Η κυβέρνηση μάς τίμησε με την παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της, κάτι που λαμβάνουμε ως δέσμευση πως θα σταθεί πλάι μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Η αθρόα προσέλευση μελών και συνεργατών μας, μάς κάνει να ατενίζουμε το μέλλον όλοι μαζί με πίστη και αισιοδοξία».
Ο Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, κ. Βέττας, τόνισε τη σημασία της ανάλυσης δυναμικών κλάδων της οικονομίας, της λεπτομερούς αποτύπωσης των δεδομένων τους και της εκτίμησης του αποτυπώματός τους στην ευρύτερη οικονομία, και των μελλοντικών προοπτικών και προκλήσεων. Σημείωσε, επίσης, ότι για να επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης και αύξησης αμοιβών μεσοπρόθεσμα είναι απαραίτητη η σταδιακή μετακίνηση φυσικών και ανθρώπινων πόρων σε κλάδους με υψηλή παραγωγικότητα και εξωστρέφεια.

Κύρια σημεία της μελέτης - Βασικά μεγέθη και επιδόσεις της Βιομηχανίας Χάρτου

• Η παραγωγική δραστηριότητα της Βιομηχανίας Χάρτου ενισχύθηκε σημαντικά μετά το 2020, εν μέρει λόγω της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και των συνεπαγόμενων αναγκών για συσκευασίες. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε €2,13 δισεκ. το 2023 από 1,52 δισεκ. το 2020, αντανακλώντας την αύξηση του όγκου παραγωγής, αλλά και των τιμών λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.
• Η εγχώρια Βιομηχανία Χάρτου παρουσίασε υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, με την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) της να διαμορφώνεται σε €426 εκατ. το 2022, συμμετέχοντας σε ποσοστό 2,2% στο αντίστοιχο μέγεθος της Μεταποίησης από 1,8% το 2012.
• Η επενδυτική ένταση στη Βιομηχανία Χάρτου είναι σε υψηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Μεταποίησης. Οι επενδύσεις της Βιομηχανίας Χάρτου έφτασαν τα €107,4 εκατ. το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 24% της ΑΠΑ του κλάδου, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 15% για το σύνολο της εγχώριας Μεταποίησης.
• Η εγχώρια Βιομηχανία Χάρτου ξεχωρίζει και για τη συμμετοχή της στο σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας χαρτιού, δεδομένου πως παράγεται χαρτόνι από το ανακυκλωμένο χαρτόνι που συλλέγεται στη χώρα, συμβάλλοντας καθοριστικά εκ φύσεως στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και στην εφαρμογή του υποδείγματος της κυκλικής οικονομίας, στην επίτευξη υψηλότερου εθνικού ποσοστού ανακυκλωμένων αποβλήτων συσκευασίας χαρτιού σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ-27, και στη συμμόρφωση με τους σχετικούς στόχους πολιτικής που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2025 και το 2030.
• Η εγχώρια Βιομηχανία Χάρτου παρουσιάζει αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα. Οι εξαγωγές προϊόντων χαρτιού ανήλθαν σε €800 εκατ. το 2023, σημειώνοντας άνοδο 9,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε αντίθεση με τις εισαγωγές η αξία των οποίων ανήλθε σε €1,64 δισεκ. από €1,84 δισεκ. ένα έτος νωρίτερα. Ευρύτερα στον κλάδο, σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σημειώνεται και στα ανακτημένα από το σύστημα ανακύκλωσης απόβλητα χαρτιού που αποτελούν πρώτη ύλη για την παραγωγή χαρτιού και χαρτονιού.
• Την τελευταία τετραετία καταγράφεται αυξητική τάση στις τιμές των ενεργειακών αγαθών, οι οποίες δημιούργησαν σοβαρές πιέσεις στην εγχώρια Βιομηχανία Χάρτου. Η αύξηση των τιμών ενέργειας οδήγησε σε αύξηση των ενεργειακών δαπανών της Βιομηχανίας Χάρτου, οι οποίες εκτιμάται ότι ανήλθαν σχεδόν στα €170 εκατ. το 2022 από €83 εκατ. το 2021. Διαχρονικά, οι δαπάνες ενέργειας στο σύνολο των δαπανών για τη Βιομηχανία Χάρτου είναι υψηλότερες σε σχέση με τη Μεταποίηση.
• Ο κλάδος χάρτου, λόγω της δυναμικότητας και ανθεκτικότητάς του, αποδεικνύεται ελκυστικός σε ξένες ιδιωτικές επενδύσεις. Απόδειξη αυτού, το γεγονός πως υπάρχουν εργοστάσια αλλά και επιχειρήσεις του κλάδου που αποτελούν θυγατρικές αλλοδαπών ομίλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης