Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2025-2028: Ποιες φορο - ελαφρύνσεις «ξεκλειδώνει» η μείωση της φοροδιαφυγής έως 2,5 δισ ευρώ

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2025-2028: Ποιες φορο - ελαφρύνσεις «ξεκλειδώνει» η μείωση της φοροδιαφυγής έως 2,5 δισ ευρώ
Όλα θα εξαρτηθούν από την πραγματική απόδοση των μέτρων την τριετία 2026-2028
Σχετικά Άρθρα
Στα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ποντάρει το οικονομικό επιτελείο για να προχωρήσει σε νέες παροχές και φορο-ελαφρύνσεις, καθώς με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας τα περιθώρια έχουν συρρικνωθεί, ενώ μεγάλο μέρος από το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο «τρώνε» οι αυξημένες δαπάνες για συντάξεις και άμυνα.
Παρουσιάζοντας το Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Πρόγραμμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με την ενεργοποίηση των νέων ψηφιακών εργαλείων και την επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ το 2027 από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μάλιστα όπως τόνισε οι πρόσθετες εισπράξεις θα ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις φόρων που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2023. Αρμόδια στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και σε συνεννόηση με την Κομισιόν τα πρόσθετα έσοδα θα κατευθυνθούν για την μείωση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς, αν και με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα που προέρχεται από συγκυριακούς λόγους δεν θα μπορεί να ξοδεύεται για παροχές ωστόσο τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές όπως για παράδειγμα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπορούν μετά από διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων.

Αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πραγματική απόδοση των μέτρων την τριετία 2026-2028, ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται οι ακόλουθες κινήσεις:

- «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρη κατάργηση τους σε βάθος χρόνου με την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η εξάλειψη των αδικιών και των στρεβλώσεων που έχουν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους σε σχέση με το εισόδημα τους καθώς η εφορία υπολογίζει το φόρο με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης που ισχύουν για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι καταβάλλουν έξτρα φόρους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και «μπλοκάκια». Επισημαίνεται ότι το μνημονιακό χαράτσι αποτελεί παρελθόν από το 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις ενώ παραμένει για τις επιχειρήσεις, τα υποκαταστήματα των νομικών προσώπων καθώς και για τους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι».

- Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν ακόμα κατά μία μονάδα. Ο επιμερισμός θα είναι μισή μονάδα θα μειωθούν οι εισφορές για τις επιχειρήσεις οδηγώντας σε μικρές αυξήσεις των μισθών. Συνολικά επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έως το 2027 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί κατά 6 μονάδες, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε περαιτέρω μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

- Μείωση του κανονικού και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.

- Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης