Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι δεν έχουν χρόνο - «Σπριντ» από ΑΑΔΕ για χιλιάδες υποθέσεις που παραγράφονται τέλος 2024

Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι δεν έχουν χρόνο  - «Σπριντ» από ΑΑΔΕ για χιλιάδες υποθέσεις που παραγράφονται τέλος 2024
Ποιοι θα λάβουν «λυπητερές» για παλαιές «φορο αμαρτίες»
«Μάχη» με το χρόνο δίνει ο φορολογικός μηχανισμός για να ολοκληρώσει τους ελέγχους χιλιάδων παλαιών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ που παραγράφονται στο τέλος του 2024 και να κοινοποιήσει τις πράξεις επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου πριν την εκπνοή του έτους, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που «οδεύουν» για το αρχείο και να αποτραπούν απώλειες στα κρατικά ταμεία.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών υπαγορεύεται από την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ο λογαριασμός με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν το τέλος του 2024, καθώς το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΑΑΔΕ, το βάρος θα πρέπει να πέσει σε υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η «ελεγκτική περαίωση» τους θα τονώσει τα έσοδα του Δημοσίου. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν τα ραβασάκια με το έξτρα φόρο και τα πρόστιμα θα πρέπει να εξοφλήσουν το λογαριασμό εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης αλλά απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται

Στη λίστα με τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που στις 31 Δεκεμβρίου του 2024 μπαίνουν στο αρχείο της εφορίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

- Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2018 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2023. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής.

- Οι υποθέσεις φορολογίας που αφορούν τη χρήση 2016, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2022.

- Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2013, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία

- Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2013 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

- Οι υποθέσεις του έτους 2008. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς

- Ο βασικός χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων είναι η πενταετία, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις οι οποίες επεκτείνουν το χρόνο παραγραφής κατά ένα ακόμη έτος. Αυτό ισχύει αν εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή. Τα παραπάνω αφορούν φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από την 1.1.2019 και μετά.

- Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση στη φορολογία εισοδήματος ισχύει 15ετής παραγραφή. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία μπορεί να ελέγξει τις χρήσεις από το 2008 και εφεξής.

- Εφόσον από συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των φορολογικών αρχών εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που είχε δηλωθεί, ισχύει 10ετής παραγραφή. Τα συμπληρωματικά στοιχεία μπορούν να προέρχονται, για παράδειγμα, από τράπεζες του εξωτερικού, στις οποίες η φορολογική διοίκηση δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση.

- Εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τα έντυπα και οι καταστάσεις που τη συνοδεύουν αποδεικνύονται ανακριβή ισχύει 10ετής παραγραφή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης