Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι σημαίνει αυτό; - Εξετάζεται αναστολή του μέτρου για φόρο υπεραξίας 15% στα ακίνητα... έως τέλος 2025 ή 2026

Τι σημαίνει αυτό; - Εξετάζεται αναστολή του μέτρου για φόρο υπεραξίας 15% στα ακίνητα... έως τέλος 2025 ή 2026
Η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει ανασταλεί μέχρι τις 31/12
Σε νέα αναβολή του φόρου υπεραξίας για ακόμα ένα ή και δύο χρόνια -δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025 ή το τέλος του 2026- προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ακολουθώντας το «μοντέλο» με το πάγωμα του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές προκειμένου να μην πυροδοτήσει νέα αύξηση στις τιμές των ακινήτων που σημειώνουν ραγδαία άνοδο.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει νέα νομοθετική παρέμβαση για αναβολή το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2025 προκαλώντας άνοδο των τιμών των ακινήτων αφού οι πωλητές θα μετακυλήσουν την φορολογική επιβάρυνση στους αγοραστές

Επισημαίνεται ότι η διάταξη προβλέπει ότι ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.
Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.
Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ ενώ όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Πάντως, για τις επιχειρήσεις το κέρδος από πώληση ακινήτου θεωρείται ως έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται αναλόγως.
Ως φορολογητέα μεταβίβαση θεωρείται και η εισφορά ακίνητης περιουσίας για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «παγώσει» για ένα ακόμη έτος μέχρι το τέλος του 2025 η επιβολή ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Η αναστολή θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Το μέτρο θα συμβάλλει στην συμπίεση του κόστους απόκτησης στέγης, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης για τον αγοραστή.

Για παράδειγμα για μία κατοικία αξίας 200.000 ευρώ το κόστος αγοράς με ΦΠΑ 24% και φόρο μεταβίβασης διαμορφώνεται στα 248.000 ευρώ ενώ με την απενεργοποίηση του ΦΠΑ η τιμή του ίδιου ακινήτου πέφτει στα 206.000 ευρώ με αποτέλεσμα ο αγοραστής να κερδίσει 42.000 ευρώ.

Πάγωμα ΦΠΑ

Την ίδια στιγμή παγώνει για ένα ακόμη έτος μέχρι το τέλος του 2025 η επιβολή ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών.
Το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι η ενίσχυση των αντοχών της οικοδομής απέναντι στις αναταράξεις από την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και τη διόγκωση του κόστους κατασκευής, και η ενίσχυση της ανοδικής της πορείας, καθώς αποτελεί μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης