Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα - Οι 4 κίνδυνοι

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα - Οι 4 κίνδυνοι
Προτεραιότητα η επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων

Συνεπείς με τους στόχους για δημοσιονομική σταθερότητα είναι οι παραδοχές του Draft Budgetary Plan 2025 (DBP) που κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο ωστόσο προειδοποιεί για τέσσερις κινδύνους.
Πρόκειτα για τις προβλέψεις που αφορούν ανάπτυξη για το 2024 2,2% και για το 2025 2,3% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ και 2,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα).
Επίσης, προβλέπεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί από 153,7% του ΑΕΠ το 2024 σε 149,1% του ΑΕΠ το 2025 και το δημοσιονομικό έλλειμμα από 1% σε 0,6%, αντίστοιχα. 
Οι πρωτογενείς δαπάνες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 2,6% για το 2024 και 3,6 % για το 2025 (τιμή αναφοράς 3,7%).
Οι παραπάνω προβλέψεις είναι ευθυγραμμισμένες με το Μεσοπρόθεσμο Σχεδιασμό για το  2025-2028 και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025.
Η δημοσιονομική βελτίωση που προβλέπεται για το 2025 υποστηρίζεται από την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος, την αναπτυξιακή δυναμική, την πτώση του πληθωρισμού και της ανεργίας, την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Κίνδυνοι

Στην άλλη πλευρά επισημαίνεται:

(α) η συνεχώς αυξανόμενη γεωπολιτική κρίση με πιθανές απρόβλεπτες πιέσεις στις μεταναστευτικές ροές, τις τιμές ενέργειας, τον τουρισμό, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις στρατιωτικές δαπάνες.
(β) η βαθύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις βόρειες ευρωπαϊκές οικονομίες, με μείωση των εξαγωγικών εσόδων, του τουρισμού, των άμεσων ξένων επενδύσεων, της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων.
(γ) οι φυσικές καταστροφές, που συχνά οδηγούν σε απρόβλεπτες δαπάνες και
(δ) οι ακαμψίες των αγορών προϊόντων και εργασίας, που επηρεάζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις

Αποτελεί προτεραιότητα η επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγορών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις θετικές προοπτικές στην εξέλιξη των μισθών.
Παραμένει η σημαντική πρόκληση του σχεδιασμού και της αποτελεσματικής εφαρμογής στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων για εκείνους που έχουν ανάγκη, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης