Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι παγίδες και τα μυστικά στη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ή tips - Τα επικίνδυνα σημεία για τους εργαζόμενους

Οι παγίδες και τα μυστικά στη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ή tips - Τα επικίνδυνα σημεία για τους εργαζόμενους
Έως τώρα υπήρχε νομοθεσία που προέβλεπε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Γκρίζες ζώνες, παγίδες και μυστικά κρύβει το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου για τα φιλοδωρήματα δεδομένου ότι μεγάλο μέρος αυτών καταβάλλονται μέσω των POS, με αποτέλεσμα να είναι ορατά πλέον στην Εφορία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζονται φέτος σε 400 εκατ. ευρώ.
Έως τώρα υπήρχε νομοθεσία που προέβλεπε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, η οποία δεν εφαρμοζόταν επειδή τα φιλοδωρήματα δίνονταν μετρητοίς και δεν δηλώνονταν πουθενά.
Πλέον, εισάγεται αφορολόγητο όριο έως 300 ευρώ το μήνα για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τους κλάδους της εστίασης και της ατομικής φροντίδας δεδομένου ότι και η ομολογία του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι είναι εισοδήματα και πρέπει να φορολογούνται. Παράλληλα, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή και από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ωστόσο, το τοπίο με το νέο καθεστώς για τα φιλοδωρήματα θα ξεκαθαρίσει με τη διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και έμμεσα θα δίνει απαντήσεις για τα κλειδιά και τα επικίνδυνα σημεία της ρύθμισης που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μεταξύ άλλων είναι:

1. Αφορολόγητο: Το αφορολόγητο των 300 ευρώ για φιλοδωρήματα είναι μηνιαίο και όχι ετήσιο, πράγμα που σημαίνει ότι ποσά πάνω από αυτό το όριο ακόμη και αν πρόκειται για ένα ευρώ πουρμπουάρ θα υπολογίζονται αθροιστικά με τα υπόλοιπα εισοδήματα του εργαζόμενου και θα επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα. Για παράδειγμα εργαζόμενος στον χώρο της εστίασης με 200 ευρώ φιλοδωρήματα τον ένα μήνα και 380 ευρώ τον επόμενο στη μεν πρώτη περίπτωση θα είναι αφορολόγητα, στη δεύτερη θα επιβληθεί φόρος για το ποσό που είναι πάνω από το αφορολόγητο (380 – 300 = 80 ευρώ). Δηλαδή τα 80 ευρώ θα αθροιστούν με τις υπόλοιπες αποδοχές του εργαζόμενου καθώς δεν υφίσταται ετήσιο αφορολόγητο ποσό.

2. Ασφαλιστικές εισφορές: Προβλέπεται απαλλαγή των φιλοδωρημάτων από τις ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνονται υπόψη στις συντάξιμες αποδοχές.

3. Τεκμήρια – δάνεια: Οι εργαζόμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή να πάρουν στεγαστικά δάνεια έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν τα επιπλέον χρηματικά ποσά από τα φιλοδωρήματα.

4. Δώρα - αποζημίωση: Τα φορολογητέα ποσά από τα φιλοδωρήματα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δώρων, των επιδομάτων και της αποζημίωσης.

5. Χωρίς αναδρομική ισχύ: Η απαλλαγή θα ισχύσει για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μετά την 1η Νοεμβρίου πράγμα που σημαίνει ότι τα ποσά πριν από αυτή την ημερομηνία θα φορολογηθούν κανονικά. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει στο υπουργείο Οικονομικών με βάση τον τζίρο στον χώρο της εστίασης που ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ το 5% του ποσού αντιστοιχεί σε φιλοδωρήματα που εκτιμώνται σε 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα «ανέβουν» στην φορολογική κλίμακα.

6. Αντικίνητρα για τους εργοδότες: Εισάγεται διάταξη που προστατεύει τους εργαζομένους στις περιπτώσεις που ορισμένοι εργοδότες θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση δηλώνοντας ως φιλοδώρημα μέρος του μισθού. Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης