Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θνησιγενές μοντέλο - Μόλις 400.000 ακίνητα προσφέρονται σε μακροχρόνια μίσθωση και 100.000 σε βραχυχρόνια μίσθωση

Θνησιγενές μοντέλο - Μόλις 400.000 ακίνητα προσφέρονται σε μακροχρόνια μίσθωση και 100.000 σε βραχυχρόνια μίσθωση
Η κυβέρνηση «πουλάει» μέτρα προστασίας για τους ενοικιαστές, ενώ θέλει πιο πολύ τα έσοδα από τα βραχυχρόνιες μισθώσεις
Σχετικά Άρθρα

Θνησιγενές πριν εφαρμοστεί θεωρείται το κυβερνητικό σχέδιο για την είσοδο νέων ακινήτων στην μακροχρόνια μίσθωση από τις αρχές του 2025.
Στελέχη της κτηματαγοράς που βρέθηκαν για δύο ημέρες στο Συνέδριο Prodexpo ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τους ειδικούς της κτηματαγοράς να χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών.
Άλλωστε, οι τεχνοκράτες του Μαξίμου έθεσαν αρκετούς περιορισμούς για την είσοδο των ακινήτων στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης που οδηγούν στα βράχια την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Το καμπανάκι της αποτυχίας του ήδη προβεβλημένου κυβερνητικού μέτρου για την ανακούφιση των ενοικιαστών χτύπησε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, μιλώντας από το συνέδριο Prodexpo 25 ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η είσοδος ενός κλειστού ακινήτου στην μακροχρόνια μίσθωση προϋποθέτει να είναι κλειστό τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Όταν προέρχεται από την βραχυχρόνια μίσθωση να είναι σε αυτό το καθεστώς τουλάχιστον τρία χρόνια.
Οι προϋποθέσεις για την φοροαπαλλαγή των μισθωμάτων μειώνει δραστικά την έλευση ακινήτων στην μακροχρόνια μίσθωση.

Γιατί τρία χρονιά κλειστό και όχι ένα χρόνο;

Ανώνυμοι ιδιοκτήτες διατυπώνουν την απορία σχετικά με την απόφαση των τεχνοκρατών του Μαξίμου που έθεσαν ως όρο το ακίνητο να είναι κλειστό για τρία χρόνια και όχι τους προηγούμενους 12 μήνες;
Το κίνητρο της μη φορολόγησης των ενοικίων θα πάει «χαμένο» διότι για τους ενεργούς μισθωτές ακινήτων ήταν μία ευκαιρία να προσφέρουν τα κλειστά ακίνητα στην αγορά.

Τα στοιχεία του Αλέξη Πατέλη είπαν την αλήθεια για την άνοδο των ενοικίων

Στο πάνελ του Συνεδρίου ήταν και ο σύμβουλος το πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος παρουσίασε μια πληθώρα στοιχείων για την αγορά ακινήτων.
Ανάμεσα στα στοιχεία που παρουσίασε ήταν ότι ο αριθμός των ακινήτων που προσφέρονται σε βραχυχρόνια μίσθωση ανέρχονται σε 100.000 και το 35% από αυτά είναι στην περιοχή της Αττικής, ήτοι περίπου 35.000.
Στο σύνολο της επικράτειας έχουν καταγραφεί περίπου 10 εκατομμύρια ακίνητα.
Από αυτά τα 7 εκατομμύρια είναι διαμερίσματα και 3 εκατομμύρια είναι μονοκατοικίες.
Τα τελευταία 4 χρόνια τα ακίνητα προς την βραχυχρόνια μίσθωση αυξήθηκαν κατά 40.000.

Περίπου 400.000 ακίνητα προσφέρονται σε μακροχρόνια μίσθωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με την απογραφή του 2021 υπάρχουν 790.000 κενά ακίνητα εκ των οποίων τα 400.000 είναι προς ενοικίαση τα 60.000 προς πώληση και τα και τα 330.000 ακίνητα άδεια.

Η βραχυχρόνια μίσθωση προσφέρει 100.000 ακίνητα

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πατέλης, η αγορά των ακινήτων της βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιπροσωπεύουν το 25% της συνολικής αγοράς των μισθώσεων.
Η αναγκαιότητα για μία ουσιαστική πολιτική που θα ευνοεί την προσφορά ακινήτων σε μακροχρόνια μίσθωση έπρεπε να είχε καλυφθεί χθες .

Τα κρατικά έσοδα πάνω από όλα!

Ωστόσο η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν νοιάζονται περισσότερο για τις ταμειακές της εισπράξεις παρά για την ανακούφιση των ενοικιαστών.
Η συμμετοχή του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλής, από την Μαδρίτη ανέφερε ότι τα έσοδα από τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης καλπάζουν.
Το 2024 θα ανέλθουν στα 850 εκατ. ευρώ από 650 εκατ. ευρώ που ήταν το 2023.
Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά έσοδα θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 127 εκατ. ευρώ το 2025 ενώ το 2024 κινήθηκαν στην περιοχή των 95 εκατ. ευρώ.
Τα κρατικά έσοδα υπερτερούν της πολιτικής μείωσης των ενοικίων διότι σε άλλη περίπτωση το κριτήρια των κενών διαμερισμάτων θα έπεφταν στον 1 χρόνο και όχι στα 3 χρόνια που ορίζει η ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης