Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας (ΤτΕ): Καθοριστικές οι επενδύσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας - Απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Στουρνάρας (ΤτΕ): Καθοριστικές οι επενδύσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας - Απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις
Χαιρέτισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το νέο παραγωγικό μοντέλο
Σχετικά Άρθρα
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό αρκετά υψηλότερο από αυτόν της Ευρωζώνης, επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Η αγορά εργασίας διατηρεί τη δυναμική της και τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώνονται. Ο γενικός πληθωρισμός είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τους υψηλούς ρυθμούς του 2023. Σε όρους διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, η κατάταξη της Ελλάδας σε σύνθετους δείκτες παρουσιάζει βελτίωση το 2024, εξακολουθεί όμως ακόμη να είναι χαμηλή σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της λειτουργίας του κράτους» υπογράμμισε.
Επίσης, χαιρέτισε τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο παραγωγικό μοντέλο, που «κινούνται σε θετική κατεύθυνση».
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα χρόνια, ο κ. Στουρνάρας είπε πως η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας προς τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε., διαδικασία η οποία διακόπηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους.
Οπως παρατήρησε, οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχίσουν να είναι οι επενδυτικές δαπάνες, χάρη και στη συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων, και ιδίως του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και η ιδιωτική κατανάλωση, λόγω της αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος χάρη στην άνοδο της απασχόλησης και στη μείωση του πληθωρισμού.

«Περισσότερες μεταρρυθμίσεις»

Υπογράμμισε επίσης ότι απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας βασικών τομέων του κράτους.

«Οι επενδύσεις καθορίζουν τα πάντα»

Χαρακτήρισε επιπλέον καθοριστικό τον ρόλο των επενδύσεων για την πορεία της οικονομίας. «Οι επενδύσεις καθορίζουν τα πάντα, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, είναι ο καταλύτης σήμερα για την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου με έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην πράσινη ανάπτυξη» ανέφερε.

Υγιής τραπεζικός τομέας

Ο κ. Στουρνάρας ανέδειξε και τη σημασία του υγιούς τραπεζικού τομέα. Στο σημείο αυτό επεσήμανε την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως προς την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Ειδικότερα, έχουν βελτιωθεί η κερδοφορία, η ρευστότητα, η κεφαλαιακή επάρκεια και η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ενώ έχει επίσης προχωρήσει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών. Παράλληλα, η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα με παράλληλη αύξηση κεφαλαίου, επιταχύνει την εξυγίανση των λιγότερο σημαντικών τραπεζών και ενισχύει τον ανταγωνισμό στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα» υπογράμμισε.
Ωστόσο, όπως είπε, απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα, μεταξύ άλλων με την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών και την περαιτέρω μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επισήμανε δε την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Σήμα» για έγκαιρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων

Τόνισε δε την ανάγκη έγκαιρης απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είναι άμεση προτεραιότητα η εγκαιρη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων» ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η μπάλα είναι στο δικο μας πεδίο».
«Μέχρι στιγμής, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (51% από συνολικό ποσό 36 δισεκ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 5η στη σχετική κατάταξη των χωρών. Σχετικά με το δανειακό σκέλος του RRF, ικανοποιητική πρόοδος έχει συντελεστεί και ως προς την υπογραφή συμβάσεων δανείων. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό, γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών. Χρησιμοποιώντας υπόδειγμα της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι η χρηματοδότηση από τον RRF και οι συνοδευόμενες με αυτήν μεταρρυθμίσεις αναμένεται να επιφέρουν σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 10% τα επόμενα δέκα χρόνια» σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης