Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η δημοσκοπική κατάρρευση φέρνει πολυνομοσχέδιο με 15 μέτρα για να αποτρέψουν τα χειρότερα - Όλες οι νέες ρυθμίσεις

Η δημοσκοπική κατάρρευση φέρνει πολυνομοσχέδιο με 15 μέτρα για να αποτρέψουν τα χειρότερα - Όλες οι νέες ρυθμίσεις
Ποιοι γλυτώνουν το τέλος επιτηδεύματος, αφορολόγητο ποσό για φιλοδωρήματα, ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, κλειδωμένο χρονοδιάγραμμα για φορολογικές δηλώσεις
Σχετικά Άρθρα
Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των εισοδημάτων με νέες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, απαλλαγές, εκπτώσεις και μπόνους στη φορολογία ακινήτων και ανατροπές στην διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνει νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εθνικής και Οικονομικών που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.
Αναλυτικότερα η λίστα με τις παρεμβάσεις στη φορολογία περιλαμβάνει:

1) Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες. Βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να είναι κενό όπως προκύπτει από το Ε2 ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, το εμβαδόν του να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε επιχειρήσεις. Η ελάφρυνση για ένα ιδιοκτήτη με μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ ανέρχεται σε 1.800 ευρώ το χρόνο ή 5.400 ευρώ στην τριετία ενώ για μηναίο μίσθωμα 1.660 ευρώ το ετήσιο όφελος διαμορφώνεται σε 4.600 ευρώ.

2) Διπλασιασμό στο 20% από 10% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ που έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα). Για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10% αλλά εάν δεν τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για ζημιές από θεομηνίες.

3) Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2025. Το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Έτσι για κατοικία αξίας 200.000 ευρώ το κόστος αγοράς με ΦΠΑ 24% και φόρο μεταβίβασης διαμορφώνεται στα 248.000 ευρώ. Με την αναστολή του ΦΠΑ η τιμή του ίδιου ακινήτου πέφτει στα 206.000 ευρώ, αφού επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης 3%, οπότε ο αγοραστής θα πληρώσει 42.000 ευρώ λιγότερα ή 17%.

4) Παρεμβάσεις στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με:
-μείωση κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
- μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Σήμερα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).
-αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ. Με το ισχύον σύστημα προσδιορισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει επιβάλλεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς.

5) Κατάργηση από του 2025 του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς με «μπλοκάκι»: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι το εκκαθαριστικό της εφορίας για το επόμενο έτος θα είναι ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ. Παράλληλα το τέλος «σβήνει» δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό για τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και οι οποίοι το 2025 θα έχουν όφελος 400-500 ευρώ ανάλογα με την περιοχή άσκησης της εργασίας τους. Η κατάργηση αφορά και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματος τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί το 2027 και για τις επιχειρήσεις

6) Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των χρηματικών παροχών από εργοδότες σε νέο γονέα για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μηνός πριν από την παροχή. Επίσης παρέχεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

7) Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά: Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

8) Αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ που με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών θα επιφέρει μηναίο καθαρό όφελος για τους γιατρούς 150 ευρώ κατά μέσον όρο και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 200 ευρώ.

9) Αφορολόγητο ποσό για φιλοδωρήματα: Εισάγεται αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα, δεδομένου ότι και η ομολογία του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι είναι εισοδήματα και πρέπει να φορολογούνται. Παράλληλα, προβλέπεται πλήρη απαλλαγή και από τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2024. Επιπλέον, θα υπάρχουν αντικίνητρα για τους εργοδότες, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα μειώνουν τεχνητά τον μισθό ενός εργαζόμενου, προβλέποντας ότι η διαφορά θα καλύπτεται από τα φιλοδωρήματα. Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

10) Φορολογικές δηλώσεις: Από το 2025 θα υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, από τις 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, μέτρο που βάζει οριστικό τέλος στην παράδοση των παρατάσεων. Στο πλαίσιο αυτό κάθε έτος από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς του δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αφού εγγραφούν σε ειδικό μητρώο, θα πρέπει να ανεβάζουν τα στοιχεία έγκαιρα και χωρίς λάθη. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ.

11) Μπόνους για εξπρές δηλώσεις: Καθιερώνεται κλιμακωτή έκπτωση 2%-4% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος ανάλογα με το χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Ειδικότερα όσοι υποβάλλουν δήλωση από τις 14 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου και αποπληρώσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 4%, για την υποβολή από 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου η έκπτωση περιορίζεται στο 3% και για φορολογούμενους που θα υποβάλλουν δήλωση στο διάστημα 16 Ιουνίου-15 Ιουλίου η έκπτωση διαμορφώνεται στο 2%. Επισημαίνεται ότι με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς παρέχεται οριζόντια έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

12) Κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Συστήνεται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου.

13) Κίνητρα για επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή θα μετασχηματισθούν. Συγκεκριμένα προβλέπονται υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 315% από 200% που ισχύει σήμερα, ενώ διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors,με αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης σε startups στα 900.000 ενώ πλέον παρέχεται η δυνατότητα να επενδύσουν και σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

14) Οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στο σενάριο που ο κατώτατος μισθός το 2025 προσδιοριστεί σε 870 ευρώ, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οριζόντια κατά 20 ευρώ (μικτά) μηνιαίως από 1η Απριλίου 2025 ενώ για το 2026 αναμένεται αύξηση της τάξης των 40 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον 40 ευρώ το 2027. Έτσι η αθροιστική αύξηση του μηνιαίου μισθού θα φτάσει τα 100 ευρώ μέχρι το 2027 και ο εισαγωγικός μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ.

15) Αύξηση των συντάξεων όλων των ταμείων από την 1η Ιανουαρίου κατά 2,4% ανάλογα με την εξέλιξη του ΑΕΠ και την πορεία του πληθωρισμού στο τέλος του έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης