Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διχασμένοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές για τον ΠτΔ - Κατηγορηματικό όχι από Οδ. Βουδούρη, ναι από Χρ. Αηδόνη

Διχασμένοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές για τον ΠτΔ - Κατηγορηματικό όχι από Οδ. Βουδούρη, ναι από Χρ. Αηδόνη
Απίθανο η κυβέρνηση να βρει τους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή
(upd)Την άποψη ότι η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (αριθμούν 16 βουλευτές) δεν έχει κοινή θέση ως προς το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης.
Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Βουδούρης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κοινή θέση, διότι «οι αφετηρίες και οι στοχεύσεις μας είναι τελείως διαφορετικές».
Σημειώνεται πως ο κ.Βουδούρης μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (Χρ. Γιαταγάνα, Ρ. Μακρή, Θ. Παραστατίδης και Π. Τατσόπουλος) διαχώρισε τη θέση του από τα σενάρια που ήθελαν τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, Πάρι Μουτσινά να προωθεί εξ ονόματος όλων πρόταση για τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού για την αποφυγή εθνικών εκλογών.
Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως ασκούνται πιέσεις προς τους βουλευτές, ο κ.Βουδούρης αν και διευκρίνισε πως δεν ξέρει τι ακριβώς έχει γίνει, σημείωσε πως θα ήταν κανείς αφελής, εάν πίστευε πως δεν γίνονται διάφορα στο παρασκήνιο.
«Η κυβέρνηση προφανώς θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να προσεγγίσει διάφορους βουλευτές και προφανώς από τους ανεξάρτητους. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι δεν υπάρχει κοινή θέση της Κοινοβουλευτικής Αμάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, διότι οι αφετηρίες και οι στοχεύσεις μας είναι τελείως διαφορετικές. Υπάρχουν βουλευτές στην ομάδα μας που θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση, υπάρχουν άλλοι που θέλουν μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και υπάρχουν άλλοι, όπως εμείς, οι πέντε που υπογράψαμε χθες αυτή τη δήλωση, που λέμε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση, έχουμε μπει σε μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής αστάθειας λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης και για να λήξει αυτή η αστάθεια πρέπει να προχωρήσουμε το γρηγορότερο σε εθνικές εκλογές» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής.
Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή του ΠτΔ, ο κ.Βουδούρης σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα.
«Αυτό, όμως, που βλέπω βάσει των δηλώσεων που κάνουν οι διάφοροι βουλευτές και οι διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες, είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αν τα βάλουμε κάτω και τα μετρήσουμε, δεν βγαίνει. Έχουμε δει και στο παρελθόν καταστάσεις αντίστοιχες και θα ήταν τελείως αφελές να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και τώρα. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι εκλογές που προβάλουν στον ορίζοντα θα είναι το τέλος αυτής της κυβέρνησης, το τέλος της ηγεσίας του κυρίου Σαμαρά και πιθανώς του κυρίου Βενιζέλου, άρα θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να προσεγγίσουν ορισμένους βουλευτές. Εύχομαι να μην έχει εμπλακεί ο κ. Μουτσινάς σε τέτοιες διεργασίες. Αλλά εν πάση περιπτώσει και να το έχει κάνει, σε προσωπικό επίπεδο είναι αυτονόητο δικαίωμά του, δεν μπορεί όμως να μιλάει εξ ονόματος της κοινοβουλευτικής ομάδας» τόνισε ο κ.Βουδούρης.

Αηδόνης (ανεξάρτητος βουλευτής): Θα ψηφίσω ΠτΔ - Θα είμαι παράγοντας σταθερότητας στην χώρα
Αυτόν ακριβώς το "διχασμό" που καταγράφεται στο εσωτερικό των ανεξάρτητων βουλευτών επιβεβαίωσε με δηλώσεις του Χρήστος Αηδόνης, ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υποστήριξε ότι θα ψηφίσει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς όπως είπε «θα είμαι παράγοντας σταθερότητας στη χώρα».
Όπως επισήμανε, οι ανεξάρτητοι βουλευτές συντονίζουν τη δράση τους για διάφορα θέματα, όπως το δημόσιο χρέος, καταθέτοντας κοινές ερωτήσεις, ωστόσο όπως υπογράμμισε αυτό δεν σημαίνει ότι θα τηρήσουν όλοι την ίδια στάση στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κοινό στοιχεί είναι η αγωνία για τη δημοκρατική παράταξη που συνθλίβεται και εξαϋλώνεται, κάτι που δεν αξίζει.

Απίθανο να βρεθούν οι 180 βουλευτές
Σημειώνεται ότι οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές αριθμούν συνολικά 23 βουλευτές.
Ακόμα όμως και αν υποτεθεί ότι όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές (κάτι που είναι απίθανο, όπως φαίνεται και από τη συνέντευξη του κ.Βουδούρη) ψηφίσουν για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ακόμα δύο βουλευτές.
Συνεπώς καθίσταται σαφές ότι ακόμα και σε αυτό το απίθανο σενάριο, θα πρέπει να υπάρξουν διαρροές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και από τη Δημοκρατική Αριστερά (έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσουν τον επόμενο ΠτΔ όποιο πρόσωπο και αν προταθεί) προκειμένου η κυβέρνηση να καταφέρει να πιάσει τον αριθμό των 180 βουλευτών.
Σενάριο που είναι πραγματικά απίθανο να υλοποιηθεί.

(πρώτη ενημέρωση 17 Νοεμβρίου 2014, 11:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης