Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για Θάνου: Κίνδυνος παραγραφής κρίσιμων φακέλων λόγω της εμπλοκής

Νέα ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για Θάνου: Κίνδυνος παραγραφής κρίσιμων φακέλων λόγω της εμπλοκής
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπέβαλε νέα ερώτηση στην Κομισιόν για την αντικατάσταση της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Με νέα ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με την κυβερνητική ρύθμιση, που οδήγησε στην πρόσφατη απομάκρυνση από τη θέση τους των μελών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων και η Βασιλική Θάνου, επανέρχεται ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «αρκετά μέλη Επιτροπών Ανταγωνισμού σε κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν διατελέσει σύμβουλοι υπουργών και κυβερνήσεων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά του Προέδρου Andreas Mundt στη Γερμανία, του Προέδρου Isabelle De Silva στη Γαλλία, αλλά και των Giovanni Pitruzsella και Filippo Arena, Προέδρου και Γενικού Γραμματέα αντίστοιχα, στην Ιταλία».
«Με βάση το γεγονός, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική εντός της ΕΕ, που δεν φαίνεται να επηρεάζει την ανεξαρτησία των Αρχών», ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την Επιτροπή εάν «η ρήτρα αναδρομικότητας, που επιβλήθηκε στην ΕΕΑ πριν λίγες ημέρες από την κυβέρνηση, είναι συμβατή με τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».
Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά ακόμα την Κομισιόν πότε εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της συμβατότητας της πρόσφατης κυβερνητικής ρύθμισης και προσθέτει ότι η σχετική εμπλοκή προκαλεί κινδύνους καθυστέρησης ή και παραγραφής στην εξέταση κρίσιμων φακέλων παραβίασης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

Η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Σύμφωνα με επίσημα βιογραφικά αρκετών μελών των Επιτροπών Ανταγωνισμού σε κράτη-μέλη της ΕΕ, κορυφαία στελέχη τους έχουν διατελέσει σύμβουλοι υπουργών και κυβερνήσεων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά της Γερμανίας, του Προέδρου Andreas Mundt, της Γαλλίας, του Προέδρου Isabelle De Silva, και της Ιταλίας, του Προέδρου Giovanni Pitruzsella και του Γενικού Γραμματέα Filippo Arena.
Προκύπτει, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική εντός της ΕΕ, που δεν φαίνεται να επηρεάζει τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία των Αρχών και σίγουρα δεν συνιστά κριτήριο απόλυσης των μελών της, πόσο μάλλον με αναδρομική ισχύ.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Θεωρεί ότι αυτή η ευρέως διαδεδομένη πρακτική έχει εμποδίσει το έργο των ανεξάρτητων Επιτροπών Ανταγωνισμού στα συγκεκριμένα κράτη-μέλη;
- Κρίνει ότι η ρήτρα αναδρομικότητας, που επιβλήθηκε με την πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, είναι συμβατή με τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-288/12 (παρ. 54-55 και 61);
- Πότε εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της συμβατότητας της πρόσφατης κυβερνητικής ρύθμισης, στην περίπτωση της Ελλάδας, με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τη σχετική οδηγία 1/2019, με δεδομένο ότι η σχετική εμπλοκή προκαλεί κινδύνους καθυστέρησης ή και παραγραφής στην εξέταση κρίσιμων φακέλων παραβίασης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης