Στρατηγική και προσωπική ήταν η επιλογή του Πρωθυπουργού να σηκώσει επικοινωνιακά το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια ενθυλακώνοντας στην κυβερνητική επιχειρηματολογία πομπώδεις λέξεις και φράσεις όπως «η Ελλάδα μεγαλώνει», «οι θάλασσές μας διπλασιάζονται». Ο στόχος του ήταν διττός.
Ο στόχος του Κ. Μητσοτάκη στο πατριωτικό ακροατήριο
Από την μία να απευθυνθεί στο κομματικό και πατριωτικό ακροατήριο που βρίσκεται εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας και να πείσει ότι παρά τη στροφή στο Κέντρο η κυβερνώσα παράταξη παραμένει μία πατριωτική πολιτική δύναμη. Από την άλλη, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι το προηγούμενο διάστημα στα ελληνοτουρκικά η ελληνική διπλωματία υπέστη μία σαφής ήττα – την οποία παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι κυβερνώντες- όταν στη Σύνοδο Κορυφής η πλειοψηφία των ευρωπαίων ηγετών αποφάσισαν να μην τιμωρήσουν την Τουρκία με κυρώσεις για την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Λειτουργεί, όμως, και σαν διπλωματικό κεκτημένο εάν «στραβώσει» ο νέος ελληνοτουρκικός διάλογος…
Το μερικό δίκιο του Α.Τσίπρα
Άλλωστε, ιστορικά αν το δει κάποιος, δεν είναι μακριά το 2018 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστή την πολιτική πρόθεση να αυξήσει τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Οι τότε τομεάρχες εξωτερικών και άμυνας της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας μιλούσαν για αμφίβολη κίνηση που δημιουργεί ζητήματα καθώς θεωρούσαν ότι έπρεπε να μην είναι αποσπασματική αλλά να περιλαμβάνει όλη την επικράτεια. Αλλά κατά ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη, γνώστρια των εθνικών θεμάτων. Παρ’ όλο που μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Αλέξη Τσίπρα ότι σε πολλά ζητήματα στάθηκε αναξιόπιστος, σε αυτό ειδικά έχει δίκιο. Και έχει κάθε δικαίωμα να φωνάζει.
Ο Δένδιας δεσμεύει τον Πρωθυπουργό για την Κρήτη
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, αποφάσισε να οικειοποιηθεί την επέκταση των υδάτων προς το Ιόνιο και να την επικοινωνήσει ως δική της επιτυχία για να ισοφαρίσει την διπλωματική πίεση που υφίσταται από Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία. Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνιζε εχθές ότι θα προχωρήσει και η επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και νοτιοανατολικώς της Κρήτης, δεσμεύοντας κατά πολλούς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε μία πιο επιθετική πολιτική ενόψει και των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Κριτική για την χρονική συγκυρία της επέκτασης
Διπλωματικοί κύκλοι, τονίζουν ότι η επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία πριν τον ελληνοτουρκικό διάλογο είναι μία κίνηση που δίνει το πάτημα στην Τουρκία να ισχυριστεί στα διεθνή fora ότι η Ελλάδα λειτουργεί μονομερώς. Και δίνει στην Τουρκία το άλλοθι να προβεί και εκείνη σε μονόπλευρες ενέργειες όπως είχε κάνει π.χ με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Τέλος, επισημαίνουν από την στιγμή που η επίσημη ελληνική διπλωματία μιλάει για επέκταση υδάτων στην Κρήτη, εάν δεν το πραγματοποιήσει τότε δείχνει αδύναμη. Κατά κάποιον τρόπο, όταν επίσημα προχωράς σε μία τέτοια διαδικασία δεσμεύεσαι και στην συνέχεια.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών