O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει υποσχετική από τους Ευρωπαίους ότι θα υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και το 2023.
Αν δεν την είχε πάρει θα ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος μπροστά σε ένα τέτοιο εκρηκτικό περιβάλλον που υπάρχει αυτή την στιγμή στην ελληνική κοινωνία.
Και το κυριότερο θα σκεφτόταν τις εκλογές ως μέσο δραπέτευσης από αυτή τη πραγματικότητα.
Με αυτό το πολύτιμο χαρτί θα μπορέσει να ανοίξει την βεντάλια των παροχών στην ελληνική κοινωνία για όλο το 2022 χωρίς να τον ενδιαφέρει τι θα γράψει ο λογαριασμός για το έλλειμμα και κυρίως για το χρέος της χώρας.
Η νεολαία και η αύξηση του κατώτατου μισθού
Από εκεί και πέρα, το πιο δύσκολο μέρος της διαχείρισης του για το 2022 θα είναι τα χαμηλά στρώματα συνταξιούχων και εργαζομένων, η νεολαία αλλά και η μεσαία τάξη.
Την πρώτη κατηγορία δείχνει να θέλει να την προσεγγίσει, πέρα από το έκτακτο επίδομα-επιταγή ακρίβειας- με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Για πρώτη φορά ακούγονται πιέσεις να αυξηθεί αρκετά ο κατώτατος μισθός, παραπάνω από ότι είχε προβλεφθεί.
Η παραδοχή του ότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί δείχνει το μέγεθος του προβλήματος μέσα στην δεκαετή κρίση που είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία. Δεν φτάνει μόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση φόρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Μερική λύση στα ενοίκια η αξιοποίηση κτηρίων του κέντρου
Επίσης, το ζήτημα των ενοικίων, δεν το ανέφερε τυχαία ο Πρωθυπουργός.
Υπάρχει πλέον μία δυσκολία να βρεθεί ενοικιαζόμενο σπίτι σε λογική τιμή με τα μεγαλύτερα θύματα νέους και νέες που δουλεύουν στο ύψος του κατώτατου και το ενοίκιο καλύπτει πάνω από το μισό του μισθού τους.
Η λύση που σκέφτεται η κυβέρνηση να δώσει είναι να αξιοποιήσει ακίνητα του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων σε περιοχές του κέντρου με σκοπό να ζωντανέψει περισσότερο το κέντρο της Αθήνας.
Είναι μία λύση που θα ξεδιπλωθεί ακόμα περισσότερο όταν μεταφερθούν οι δημόσιες υπηρεσίες από το κέντρο στο χώρο της Πυρκάλ στην περιοχή του Υμηττού.
Αρχίζει και «διαμαρτύρεται» και η μεσαία τάξη
Ωστόσο, η ακρίβεια και η ενεργειακή ακρίβεια πλέον επηρεάζει και τον ζωτικό χώρο στον οποίο έχει στηρίξει την πολιτική της αυτοδυναμία η κυβέρνηση.
Η μεσαία τάξη αφού συνήλθε από ένα lockdown και μία πανδημία που το 2020 έφερε την ελληνική οικονομία στο -9% και το 2021 οριακά επανήλθε στο 8,3% (ανάπτυξη τεχνητή από το -9%), τώρα είναι αντιμέτωπη με το τεράστιο κύμα πληθωρισμού.
Και εσχάτως με έναν πόλεμο που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Η ακρίβεια θα ανατροφοδοτείται σε όλα τα προϊόντα, τα ακριβά καύσιμα, οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου θα δημιουργήσου μία μεγάλη δυσαρέσκεια.
Οι αποταμιεύσεις έχουν σταματήσει αυτόν τον ανοδικό ρυθμό που είχαν μέσα στο 2021.
Τώρα το ελληνικό νοικοκυριό –αλλά και τους επόμενους μήνες- θα χρειαστεί για το ίδιο καλάθι να πληρώνει περισσότερα άρα να αποταμιεύει λιγότερα.
Το νοικοκυριό θα αναγκαστεί να κόψει την κατανάλωση σε πολλά προϊόντα.
Πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλεια
Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει πλέον να προσφέρει ένα νέο αφήγημα. Ότι μεριμνεί για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Γι’ αυτό και ο μεγάλος ο ντόρος για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου αλλά και η αύξηση προμήθειας lng αερίου για να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο.
Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα έχουμε και προώθηση νέων σχεδίων για την αξιοποίηση εγχώριων υδρογοναθράκων.
Μαζί με αυτό το πρότζεκτ – που είχε ατονήσει λόγω της επανάπαυσης στο ρωσικό αέριο- θα υπάρξει και μία νέα αξιοποίηση στελέχους με σχετική ειδικότητα.
Ακούγεται έντονα περί αξιοποίησης του Γιάννη Μανιάτη στο Μαξίμου ή σε αντίστοιχο υπουργείο. Ο Κ. Μητσοτάκης σε τέτοιο ενδεχόμενο θα έκανε κίνηση ματ και στο ΚΙΝΑΛ που θα ήθελε να αξιοποιήσει τον Γ. Μανιάτη στο κόμμα του.
Όλα είναι ανοικτά.
Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr
Η δημοσιονομική χαλάρωση ξεκλειδώνει παροχολογία με στόχο νεολαία, μεσαία τάξη – Νέο αφήγημα για ενεργειακή αυτονομία
Αρχίζει και «διαμαρτύρεται» και η μεσαία τάξη
Σχόλια αναγνωστών