Έχουμε μπει σε έναν προεκλογικό αγώνα που φέρνει πλέον όλα τα κόμματα να αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2023. Τι θα δούμε το επόμενο διάστημα.
Νέα κεντρώα στροφή από την ΝΔ – Έκλεισε το μέτωπο με Βενιζέλο;
Στη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κινηθεί με την στρατηγική του 2019, δηλαδή με άλλη μία γενναία στροφή στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά.
Για έναν Πρωθυπουργό που διαθέτει ακόμα πολιτική κυριαρχία είναι πιο εύκολο να προσεγγίσει ορφανά στελέχη του χώρου.
Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι η παραδοχή Μητσοτάκη για κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον υπάρξουν οι συνθήκες, έχει κλείσει προς στιγμή το μέτωπο με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ένα πρόσωπο που μπορεί να μην έχει λαϊκή αποδοχή, αλλά διαθέτει μεγάλο εύρος επαφών στο εκσυγχρονιστικό και κεντροαριστερό περιβάλλον.
Κυρίως, όμως, έχει συμπάθειες στο μιντιακό και επιχειρηματικό κόσμο και αυτό έχει την σημασία του. Ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να κάνει άλλη μία κεντρώα προσέγγιση σε στελέχη, ευρύτερης αποδοχής, και να τα εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Μεγάλα μέτωπα θα πιέσουν τη ΝΔ μέχρι το τέλος – Ανάσα το καλοκαίρι
Σε διαχειριστικό επίπεδο, ο μεγάλος αντίπαλος της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια και το ακριβό κόστος ζωής.
Βουλευτές ομολογούν ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουν παρθεί επιπρόσθετα μέτρα (διπλή επιδότηση στο αέριο, επιπρόσθετο πακέτο για αγρότες, επιδότηση 15 λεπτά στο πετρέλαιο, 22 λεπτά στη βενζίνη, επίδομα ακρίβειας, έκτακτες επιδοτήσεις σε κλάδους κ.α) για να υπάρξει μία εκτόνωση.
Το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει ιδιαίτερα στον παράγοντα ψυχολογία που θα αλλάξει με την τουριστική κίνηση, την αποδέσμευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την αναθέρμανση της αγοράς, από την μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο και το αέριο και από την επαναφορά στην κανονικότητα από μία δύσκολη περίοδο πανδημίας και μέτρων.
Επίσης, η λήξη του πολέμου που δεν μπορεί να αργήσει θα αλλάξει τις προβλέψεις για τις διεθνείς οικονομίες, άρα και τη δική μας.
Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και την αυτονόμηση
Από την άλλη, στο ΚΙΝΑΛ έχουν ξεκινήσει την ανανέωση του κόμματος στα ψηφοδέλτια και παράλληλα, έχουμε επαναφορά συμβόλων και του ιστορικού ονόματος ΠΑΣΟΚ.
Η πορεία είναι δύσκολη για πολλούς λόγους.
Αναλυτές βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μικρή δυναμική ακόμα σε περιοχές κλειδιά όπως π.χ η Αττική –που παραμένει κραταιός ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά είναι δυνατό π.χ στη Κρήτη.
Κοινώς, δεν υπάρχει ομογενής δυναμική ενώ και στις δημοσκοπήσεις θα υπάρχει πίεση και ξεφούσκωμα όσο μπαίνουμε σε σκληρό εκλογικό αγώνα. Το άνοιγμα Μητσοτάκη για κυβέρνηση συνεργασίας, έχει φέρει σε δυσκολία τον Ν.Ανδρουλάκη διότι υπάρχουν πολλοί που είτε λένε στον Πρόεδρο να συνεργαστεί εν τέλει με τη ΝΔ είτε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το φάντασμα της ακυβερνησίας αλλά και η «γλυκιά εξουσία» θα φέρει σίγουρα κάποιους σε αντίθεση με το δόγμα της πολιτικής αυτονόμησης που θέλει να διατηρήσει ο κ. Ανδρουλάκης.
Παρά τα εσωκομματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεγάλη κομματική βάση
Παρόλα τα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει διατηρήσει ένα ποσοστό- έρεισμα γύρω στο 25%.
Αποτελεί ακόμα την αξιωματική αντιπολίτευση και το πιθανότερο είναι να μην αλλάξει αυτό στις εκλογές. Παρόλο που έχει ποντάρει στην λογική της απλής αναλογικής, τα κουκιά δεν μπορούν να βγουν για προοδευτική κυβέρνηση. Χρειάζεται τόσο το «ναι» του ΠΑΣΟΚ αλλά και έτερων κομμάτων τόσο από την Κεντροαριστερά όσο και από τη Κεντροδεξιά, σενάριο εξαιρετικά απίθανο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, εχθές, σε μία προσπάθεια για να στριμώξει τον Ν.Ανδρουλάκη, τόνιζε δημοσίως ότι δεν μπορεί να λες για το πόσο κακή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά να μη ζητάς εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, κάνει αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς, δεν παίρνει σαφείς θέσεις και κυρίως δεν συζητάει για συνεργασίες όταν στην Ευρώπη σοσιαλιστικά κόμματα συνεργάζονται και εντάσσονται σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.
Μεγάλη ζύμωση στην Δεξιά - Παραμένουν προβλήματα που δυναμώνουν σχηματισμούς
Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι η μεγαλύτερη ζύμωση γίνεται στα δεξιά της ΝΔ, όπου υπάρχει ένας νέος πολιτικός σχηματισμός Μπογδάνου - Τζήμερου - Κρανιδιώτη που διεκδικεί μεγαλύτερο πολιτικό χώρο. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν αυτός ο σχηματισμός είναι βιώσιμος και αν έχει αποδοχή από τον κόσμο.
Αντιθέτως, βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου - και αυτό αποτυπώνεται διαρκώς στις δημοσκοπήσεις - τόσο για την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου αλλά και για το κόμμα του έγκλειστου στις φυλακές, πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, Έλληνες για την Πατρίδα.
Το γεγονός ότι τα κόμματα αυτά βρίσκονται στην επικαιρότητα σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα όπως η εγκληματικότητα, η λαθρομετανάστευση, η ανομία στα πανεπιστήμια που ωθεί τον κόσμο να στραφεί αλλού από το κυβερνών κόμμα.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Ζυμώσεις στο σύστημα - Κεντρώα στροφή η ΝΔ, επιστροφή στον ήλιο το ΠΑΣΟΚ, μπετόν βάση στο ΣΥΡΙΖΑ και η (νέα) Δεξιά
Νέα κεντρώα στροφή από την ΝΔ – Έκλεισε το μέτωπο με Βενιζέλο;
Σχόλια αναγνωστών