«Δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ την συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας, απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε έναν ωμό εκβιασμό.
Η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως ένα μέσο αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης και αμοιβαίας προόδου», τόνισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
Αξιόπιστο δίκτυο
«Ο αγωγός θα αποτελέσει μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές οι οποίες δρομολογούνται, μαζί με τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία, με την Ιταλία, ένα αξιόπιστο δίκτυο διακίνησης φυσικού αερίου προς τις αγορές πρώτα και πάνω απ’ όλα των Βαλκανίων, δευτερευόντως της ίδιας της Ευρώπης, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τις πηγές προμήθειάς του.
Ενισχύουν έτσι την ενεργειακή ασφάλεια, την εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χωρών.
Και γίνονται ένα “ανάχωμα” στο τεχνητό ράλι τιμών ενέργειας που -όπως ξέρετε- ροκανίζουν προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο IGB είναι ένας ενεργειακός αγωγός.
Αλλά, ταυτόχρονα είναι και ένας “αγωγός αξιών”, που θα μεταφέρει το μήνυμα της εθνικής ασφάλειας, της Βαλκανικής αλληλεγγύης, της διακρατικής συνεργασίας και ευημερίας των λαών.
Είναι μηνύματα που αποκτούν στον ταραγμένο μας κόσμο, ιδιαίτερη σημασία.
Σε μια περιοχή, όπου δυστυχώς ακόμα διατηρείται μία εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας, στην οποία πάντως απαντούν και η διεθνής πραγματικότητα, αλλά και η εθνική μας ετοιμότητα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσωπική συμβολή του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του έργου.
«Θέλω να σταθώ εδώ στην πολύ μεγάλη, προσωπική επιμονή του φίλου Kiril για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.
Ίσως έβλεπε πιο μπροστά από τις εξελίξεις.
Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά -τον είχα επισκεφτεί λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Σόφια- μου είπε “πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τελειώσουμε τον IGB μια ώρα αρχύτερα”.
Και πράγματι, υπήρχε εβδομαδιαία επικοινωνία, γίναμε σχεδόν de facto project managers του έργου αυτού και ίσως διαβλέπαμε πόσο κρίσιμη είναι η ολοκλήρωση του IGB σε μία συγκυρία όπου ουσιαστικά η Βουλγαρία έχει πάψει να έχει πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο», είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Petkov: Τέλος στο μονοπώλιο της Ρωσίας
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Kiril Petkov είπε πως με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μπαίνει τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο.
«Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας» υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Χρειάζεται ένας αφοσιωμένος ηγέτης, ένας αφοσιωμένος φίλος που συμμερίζεται τον ίδιο σκοπό.
Αυτό αποδείξαμε τους τελευταίους έξι μήνες.
Θυμάμαι τα μηνύματα και τις κλήσεις που ανταλλάσσαμε σε εβδομαδιαία βάση για να φέρουμε το έργο εις πέρας.
Εκτιμώ επίσης την άμεση επικοινωνία που είχαμε με την ηγεσία του ICGB και της ΑΒΑΞ.
Είναι και οι δύο επίτιμοι καλεσμένοι εδώ.
Αποδείξαμε ότι όταν έχουμε ένα σκοπό και μια αποστολή και όταν υπάρχει πραγματική ηγεσία και από τις δύο πλευρές, τότε μπορούμε να πετύχουμε τον σκοπό μας», τόνισε ο Petkov.
Ο αγωγός
Σημειώνεται πως ο IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τον αγωγό TAP στη Βουλγαρία.
Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (μπορεί να λειτουργήσει και με ανάστροφη ροή, δηλαδή από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα).
Το έργο, που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια, αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι η Βουλγαρία ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που η Ρωσία διέκοψε πλήρως την παροχή αερίου.
Συνεπώς με τον αγωγό IGB, η Βουλγαρία καταφέρνει να αποκτά πρόσβαση στο αζέρικο αέριο, ενώ αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή όσον αφορά την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Πάντως ο αγωγός έχει ιδιαίτερη σημασία για ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς αναμένεται να συμβάλει στην ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου της περιοχής, καθώς θα λειτουργήσει ως κρίκος των διασυνδέσεων της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία και της Ρουμανίας με την Ουγγαρία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών