Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΚΚΕ καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Κοινή ήταν η αποδοχή των αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων - οι οποίοι είχαν κληθεί νωρίτερα να καταθέσουν τις απόψεις τους - ότι πρόκειται για ένα σημαντικό και θετικό νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, λύνοντας χρόνια προβλήματα, ενώ παράλληλα ζήτησαν ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές και αποσαφηνίσεις.
Διαφορετικές προσεγγίσεις καταγράφηκαν πάντως μεταξύ των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης και των ενώσεων συλλογικής διαχείρισης, που διαφώνησαν με τις επισημάνσεις της εκπροσώπου της πλατφόρμας google σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Ειδικότερα:
Ο, Στέλιος Κοκολινάκης, νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων, τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές και αποσαφηνίσεις ώστε να γίνει, όπως είπε, αποτελεσματικότερο και δικαιότερο απέναντι στους πνευματικούς δημιουργούς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλου, τονίζοντας ότι δίνει χρήσιμα εργαλεία στις Ενώσεις και στους Οργανισμούς για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
«Το υπουργείο Πολιτισμού, δείχνει μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να μπει μια τάξη σε ένα δύσκολο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να είναι ανεκχώρητο το δικαίωμα των δημιουργών», σημείωσε.
Ο Ζάνος Γεωργαντέας, διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Έργων του Λόγου, έδωσε έμφαση στις συλλογικές συμβάσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «κρίσιμο ζήτημα για το χώρο του βιβλίου». Όπως είπε, «οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δεν εκπροσωπούν το σύνολο των δικαιούχων».
«Εμείς έχουμε 8.000 δικαιούχους, όμως υπάρχουν παρά πολλοί άλλοι συγγραφείς ή δημοσιογράφοι οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με αυτούς. Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι γίνεται χρήση των έργων τους χωρίς να υπάρχει νόμιμη άδεια για το έργο τους. Επομένως γίνεται παράνομη χρήση του έργου και διατρέχουν κινδύνους. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να επιλύσει ο θεσμός των συλλογικών αδειών, γιατί δίνει τη δυνατότητα, οι συμβάσεις που συνάπτουν οι οργανισμοί με τους χρήστες, να καλύπτουν και τους μη συμβεβλημένους δικαιούχους», σημείωσε.
Ο Στάθης Δρογώσης, εκπρόσωπος του Οργανισμού Διαχείρισης «ΕΡΑΤΩ», εστίασε την κριτική του στο άρθρο 21, τονίζοντας ότι δεν εισάγει την αναλογική αμοιβή, και πρόσθεσε ότι οι τραγουδιστές πρέπει επιτέλους να πάρουν τη νόμιμη αμοιβή που τους αξίζει. Ο ίδιος εξέφρασε έντονους προβληματισμούς ως προς το άρθρο 21, χαρακτηρίζοντας το προβληματικό και αναποτελεσματικό.
«Εμείς ξέρουμε ότι οι δημιουργοί και ερμηνευτές είναι ισότιμοι με την κοινοτική οδηγία, επειδή αλλάζει ο τρόπος αμοιβής των έργων μας. Όμως ο τρόπος, δυστυχώς, που το εισάγει το νομοσχέδιο, είναι αναποτελεσματικός και στην ουσία μας παίρνει πίσω το δικαίωμα πριν μας το δώσει, διότι όταν λέει για 'ισχύουσα συλλογική διαπραγμάτευση' εμείς ως «ΕΡΑΤΩ» δεν έχουμε σε ισχύ αυτή τη στιγμή, τη συλλογική διαπραγμάτευση. Αυτό που προτείνουμε - και το λένε όλοι οι εκτελεστές και συγγενείς που εκπροσωπούν όλους τους ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού - είναι να συμπεριληφθούμε όσοι έχουμε άδεια νόμιμη από το υπουργείο, και είμαστε το 99%», τόνισε και κατέληξε: «Ζητάμε να αρθεί αυτή η αδικία χρόνων από την ψηφιοποίηση της δισκογραφίας, τουλάχιστο σε ότι αφορά τους τραγουδιστές που δεν παίρναμε τίποτα. Με το νόμο που εισάγεται τώρα, πρέπει να πάρουμε κάτι - ελάχιστο μεν, αλλά κάτι. Το άρθρο είναι αναποτελεσματικό, προβληματικό, δεν είναι στο πνεύμα και στο γράμμα της κοινοτικής οδηγίας και δεν θα οδηγήσει σε αποτελέσματα κρίσιμα για τους τραγουδιστές, οι οποίοι το περιμέναμε πάρα πολλά χρόνια».
Ο Kωνσταντίνος Κιμπουρόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας , επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να υπάρχει πραγματική εύλογη αμοιβή και αξία του έργου και πρέπει τα κριτήρια να είναι σαφή στο νόμο, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί μία διελκυστίνδα.
Διαφάνεια στα στοιχεία
Ο Γιώργος Δήμας, αντιπρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, έκανε λόγο για «ανάγκη άμεσης εκτέλεσης της απόφασης της ΕΕΤΤ ή του δικαστηρίου», «διαφάνεια στα στοιχεία», «συγκεκριμένα κριτήρια στο νόμο», «συμψηφισμό για αμοιβαία οφέλη», «αποκλειστικές και σύντομες προθεσμίες», ώστε «να καταλήξουμε κάπου και να μην γίνει έστω και έμμεσα αποδοχή μιας παρελκυστικής τακτικής».
«Όταν μιλάμε για ενημερωτικές ιστοσελίδες, δεν μιλάμε μόνο για τις διαφημίσεις, αλλά για το χρυσάφι των μεταδεδομένων που αποκομίζουν από τους χρήστες [...] Ένα πολύ μικρό κομμάτι, πιθανόν να φτάσει και σε εμάς τους εκδότες, προκειμένου να μπορέσουμε να βάλουμε ή να στοχεύσουμε κάτι στις δικές μας ενημερωτικές ιστοσελίδες. Εκείνοι (σ.σ. η Google) έχουν τα δεδομένα και ξέρουμε τι αξία έχουν σήμερα αυτά», ανέφερε και κατέληξε: « Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να υπερασπιστούμε το αγαθό της ενημέρωσης και της δίκαιης απόδοσης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων».
Για ένα νομοσχέδιο που είναι πράγματι σημαντικό, με θετικές διατάξεις ως προς την αναγνώριση του έργου των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας, έκανε λόγο η Έλλη Φιλιπποπούλου, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Φορέων Οπτικοακουστικών Έργων.
Ο Ρήγας Αξελός, γενικός γραμματέας του Δ.Σ του Οργανισμού, «Διόνυσος» Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών, χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο και τη προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ εξέφρασε προβληματισμούς για το άρθρο 21 και τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς όπως είπε, «ενώ η κοινοτική οδηγία σαφέστατα λέει ότι πρέπει να λαμβάνουν δέουσα και ανάλογη αμοιβή, στη διατύπωση, αν δεν υπάρχει σύμβαση, δεν διευκρινίζεται αν θα υπάρχει και εύλογη αμοιβή».
www.bankingnews.gr
Πνευματικά δικαιώματα: Με τις ψήφους ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε επί της αρχής το κρίσιμο νομοσχέδιο
O ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΚΚΕ καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια
Σχόλια αναγνωστών