Ανακτά τις απώλειες η Νέα Δημοκρατία, μετά την πτώση που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση τη δημοσκόπηση της εταιρίας Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC.
Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 5%.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η διαφορά ήταν στο 3,6% και το Φεβρουάριο στο 6,7%.
Εκτός Βουλής μένουν οι Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη.
Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι, δεν ξέρω/ δεν απαντώ), φαίνεται ότι “επιστρέφει” και ενισχύει και τα δύο πρώτα κόμματα.
Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 31,2% (από 28%) έναντι 26,2% του ΣΥΡΙΖΑ (από 24,4%). Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 9,2%, το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 6,7% (από 5,5%), η Ελληνική Λύση στο 4% (από 4,2%), το ΜέΡΑ25 στο 4% (από 3,5%) και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,7% (από 1,5%), και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 2% (από 1,6%).
Το ποσοστό των αναποφάσιστων συρρικνώνεται από το 15,3% στο 10,5%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα της διαχρονικής εξέλιξης διαφοράς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με χρονική αφετηρία το Φεβρουάριο 2021. Η καμπύλη καταδεικνύει τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος όσο εξελίσσεται η θητεία του ενώ παρατηρούμε ότι το Φεβρουάριο του 2021 εντοπίζεται το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (17,1%) και τον Απρίλιο του 2023 το μικρότερο (3,6%).
Άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία
Στις ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα και ενισχύεται ακόμη περισσότερο (33,1% από το 31,2% της πρώτης Κυριακής) σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που μένει σταθερός (26,7% από 26,2%).
Ωστόσο όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα θα προκύψει αυτοδυναμία, ακόμη και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Το κατώφλι της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα συγκεντρώσουν 3% και θα μείνουν εκτός βουλής.
Σε περίπτωση που επαναληφθεί το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών (8%), το όριο της αυτοδυναμίας θα κινηθεί στο 38% για το πρώτο κόμμα.
Και ενώ τα νούμερα δε «βγαίνουν» για την προοπτική της αυτοδυναμίας, παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί αυτοδύναμη, βιώσιμη κυβέρνηση (53%), σε σύγκριση με το 41% που προκρίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Όσον αφορά τα σενάρια συνεργασίας, σταθερά πρώτος είναι ο συνδυασμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (34,9%), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (25%) και σχεδόν ακατόρθωτη εμφανίζεται μια συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (4,9%).
Στο όριο του στατιστικού λάθους βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, η ψαλίδα βρίσκεται στο 2,1% καθώς η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 29,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,2%. Οι πολίτες εκτιμούν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο 10,8%.
«Όχι» Βενιζέλος και «Άγνωστος Χ» για πρωθυπουργός
Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αναφορικά με τον επόμενο πρωθυπουργό, το 67% διαφωνεί με τη θέση του να προτείνει άλλο πολιτικό πρόσωπο πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, απέναντι στην έντονη φημολογία πως ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα προτείνει τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, η συντριπτική πλειοψηφία (87%) διαφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή.
Καταλληλότερος ο Κ. Μητσοτάκης
Σταθερή είναι η εικόνα όσον αφορά τα ποσοστά για την καταλληλότητα για τη πρωθυπουργία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός διατηρεί προβάδισμα 13 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 43% των ψήφων, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 30% (-1%). «Κανέναν» ψήφισε το 27%.
Τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
Μητσοτάκης 43,1% (από 42%)
Κουτσούμπας 29,6% (από 29,1%)
Τσίπρας 29,1% (από 29,8%)
Βαρουφάκης 24,5% (από 25,8%)
Ανδρουλάκης 17,5% (από 24%)
Βελόπουλος 10,2% (από 9,9%)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών