Στις 12:00 ξεκίνησε η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών - Στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)
Το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε αντιπροσωπεία των αγροτώνγια έναν διάλογο με ανοιχτούς δρόμους μεν, απτά αποτελέσματα δε, καθώς επιδιώκουν λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα.
Το σημερινό ραντεβού στο Μαξίμου χωρίζεται σε δύο ...δόσεις, αφού από τις 12:00 ο Κ. Μητσοτάκης συναντάται με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 θα έχει αντίστοιχη συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), που εκπροσωπεί το 70% των αγροτών και αποτελεί το θεσμικό όργανο των αγροτικών συναιτερισμών της χώρας.
Στο μεταξύ, οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους και τηρούν στάση αναμονής, κρατώντας μικρό "καλάθι", ενώ μετά το πέρας της συνάντησης στο Μαξίμου και ανάλογα από τα αποτελέσματα αυτής, θα αποφασίσουν αν θα σκληρύνουν τη στάση τους ή θα διαλύσουν τα μπλόκα. Μάλιστα, θα διεξαχθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια.
Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση στην Αθήνα, σε μία κίνηση συμπαράστασης προς τους συνεδέλφους τους, σε κλείσιμο του Τελωνείου Κήπων για μία ώρα, (12:00-13:00), δηλαδή όσο θα διαρκέσει το ραντεβού με τον Κ. Μητσοτάκη, προχώρησαν οι αγρότες στον Έβρο, ενώ κλειστή για καποιες ώρες θα παραμείνει και η Εγνατία οδός, στον Ανατολικό κόμβο των Γρεβενών, στο ύψος της Μύρινας.
Μητσοτάκης: Να βρούμε λύσεις - Μαρούδας: Περιμένουμε εξαγγελίες
«Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να βρούμε λύσεις», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στην έναρξη της συνάντησης με 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών.
«Προσεγγίζουμε τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης. Μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο λαμβάνοντας υπόψη τους προβληματισμούς σας και τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας», τονίσε , μεταξύ άλλων, στη σύντομη εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.
«Στόχος είναι να σας ακούσω όλους ,εφόσον θέλετε να τοποθετηθείτε και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω τις δικές μας προτάσεις», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε: «θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή συνάντηση και να σας πω εξ αρχής ότι πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους, εφόσον επιθυμείτε να τοποθετηθείτε όλοι, και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα τα οποία υποψιαζόμαστε ότι θα μας θίξετε.
Θέλω να τονίσω εξ αρχής ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε και εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης, όπως νομίζω ότι έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οπότε, αυτά ήθελα να σας πω εισαγωγικά. Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται να συζητήσουμε τα θέματα εκτενώς, αλλά προκειμένου να μπορείτε να τοποθετηθείτε όλοι θα ήθελα να είστε λίγο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις σας, για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να απαντήσουμε σε αυτά τα οποία θα μας πείτε».
Εκ μέρους της επιτροπής, ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε πως «είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας -που είναι και αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό- και ταυτόχρονα μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε.
Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε -θα τα πούμε βέβαια και αναλυτικά- ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού.
Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση.
Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».
Στο ραντεβού από πλευράς της κυβέρνησης, μαζί με τον πρωθυπουργό, είναι ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Μπρατάκος, οι υπουργοί Επικρατείας Μ. Βορίδης και Στ. Παπασταύρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρ. Τριαντόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδ. Λυκουρέντζος.
Το "καλάθι" μέτρων της κυβέρνησης - Οι στόχοι
Στο τραπέζι του διαλόγου οι αγρότες θα επιδιώξουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί τον τερματισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ήδη, αυτό που ήδη έχει «κλειδώσει» είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα καταβληθεί δόσεις, με την πρώτη το συντομότερο, ενώ θα υπάρξουν και μέτρα στήριξης για το ρεύμα, κυρίως για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Άλλωστε, για «πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες» από τον Κ. Μητσοτάκη, έκανε λόγο το προηγούμενο 24ωρο ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης.
Μάλιστα, για το θέμα αυτό προ ημερών διεξήχθη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γ. Στάσση , για τις εκπτώσεις στο ρεύμα των αρροτών.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την άμεση επιστροφή του 30%.
Εκτός από την επιτάχυνση της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ο κ. Μητσοτάκης αναμενεται να αναφερθεί στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, αλλά και σε μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό με έμφαση στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της ΚΑΠ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο για μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ.
Η αντιπροσωπεία των αγροτών - Τα 15 μέλη
Στο τραπέζι του διαλόγου από την πλευρά του αγροτικού κόσμου βρίσκεται αντιπροσωπεία από 15 άτομα, τα οποία είναι: Σ. Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Δ. Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κ. Καναβίδης (Έβρος), Σ. Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Ν. Κούτρας, Χρ. Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρ. Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γ. Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρ. Πάντζιος (Αλμυρός), Ευ. Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γ. Σδράλης (Τρίκαλα), Γ. Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κ. Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρ. Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κ. Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).
Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα, όπως:
-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
-Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
-Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
-Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
-Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Μαρινάκης: Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση – Δεν γυρίζει την πλάτη ο πρωθυπουργός
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση η συζήτηση με τους αγρότες» και «εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, πριν το ραντεβού στο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του αγροτικού κόσμου.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, εξήγησε πως «ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα» και επανέλαβε ότι έχουμε συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια.
«Αντιλαμβανόμαστε, ειδικά σε κάποιες επιμέρους αιτιάσεις τους, ότι υπάρχει μια δυσκολία ως προς το αυξημένο κόστος παραγωγής. Είναι σημαντικό λοιπόν να ακούσουμε αυτά τα οποία είπε ο πρωθυπουργός. Πράγματι όμως και στην κατεύθυνση του κόστους παραγωγής, που αφορά δηλαδή το πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και στην κατεύθυνση των θεσμικών ζητημάτων, όπως είναι η ΚΑΠ, όπου εκεί η χώρα μας έχει μια πολύ σημαντική επιτυχία. Στην τελευταία διαπραγμάτευση, ενώ η Ευρώπη πήρε λιγότερο, έδωσε λιγότερα. Συνολικά η χώρα μας πήρε ακριβώς τα ίδια λεφτά, 19,3 δισεκατομμύρια. Θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια ένα πολύ σημαντικό θέμα η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, όπου θα παρουσιάσει η πρωθυπουργός τα πολύ σημαντικά βήματα της κυβέρνησης και βέβαια, θα ακούσει και τα υπόλοιπα βήματα που πρέπει να γίνουν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση αυτή η συζήτηση, δεδομένου του γεγονότος, το ξαναλέω ότι δεν ικανοποιούμε μόνο αιτήματα των αγροτών». «Για εμάς όλα τα αιτήματα όλων των επαγγελματικών ομάδων είναι πολύ σημαντικά. Ο πρωθυπουργός αποδεικνύει στην πράξη ότι ακούει τα αιτήματα των πολιτών. Δεν γυρίζει την πλάτη σε καμία επαγγελματική ομάδα και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Χατζηπαραδείσης για ραντεβού στο Μαξίμου: Πάμε με τις καλύτερες προθέσεις
«Εμείς πάμε με τις καλύτερες προθέσεις, γιατί το ζητούμενο για μας είναι να διορθωθούν και τα κακώς κείμενα. Και επιμένω σε αυτό γιατί πολλά έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κονδυλίων», τόνισε το μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών από το Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, ο οποίος θα συμμετέχει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου.
Ο κ. Χατζηπαραδείσης μιλώντας στην ΕΡΤ για τις επιδιώξεις του αγροτικού κόσμου ανέφερε πως «βασικά αυτό που έχουμε να μεταφέρουμε στον πρωθυπουργό είναι ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο για να μπορέσει να συνεχίσει ο αγρότης να είναι στο χωράφι και χρειάζονται άμεσα μέτρα και από κει και πέρα, αυτό που επιζητούμε είναι τη συνεχή επικοινωνία με την παραγωγική βάση, ώστε να μεταφέρουμε πράγματα κατά τη διάρκεια του χρόνου στον πρωθυπουργό και στους γενικούς γραμματείς και στο Υπουργείο, έτσι ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, τα οποία δεν είναι απαραίτητο ότι θέλουν χρήματα. Δηλαδή μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής βάζοντας σωστές βάσεις, μεταφέροντας όμως πληροφορίες στην κυβέρνηση. Έχει απαξιωθεί πλήρως η επαφή μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και παραγωγικών φορέων».
Σχετικά με το τι αναμένουν από τη συνάντηση, με τον Κ. Μητσοτάκη, είπε πως «πρώτα από όλα μιλάμε για τη θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για όλους τους αγρότες. Η αγροτοκτηνοτροφική ηλεκτρική ενέργεια, η πλήρη αναθεώρηση της ΚΑΠ σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, η ανακατεύθυνση κεφαλαίων σε σωστή παραγωγική κατεύθυνση και ο πλήρης έλεγχος φυτοϋγειονομικός και βάση παραστατικών στα σύνορα. Οτιδήποτε μπαίνει θα πρέπει να υπάρχει ιχνηλάτηση μέχρι το σημείο, αλλά και αναγραφή, έτσι ώστε η παραγωγική βάση να ξέρει ότι είναι απαραίτητη για τη βιομηχανία».
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα των αγροτών, εξήγησε πως «πρέπει να συνεννοηθούμε και από κει και πέρα να μεταφέρουμε στους ανθρώπους μας που είμαστε στα μπλόκα ή στις οργανώσεις (όσα συζητήθηκαν) και από κει και πέρα να κρίνουμε πώς θα κινηθούμε. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να κάνουμε ξανά μια διαχείριση. Δεν γίνονται όλα με λεφτά. Γίνονται με σωστή διαχείριση. Γι αυτό λέμε ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Το λέμε και το εννοούμε πραγματικά αυτό. Δεν είμαστε εδώ για να τα ισοπεδώσουμε όλα. Δεν λέμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα από αυτή την κυβέρνηση. Είμαστε εδώ να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον για τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σίτιση της χώρας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών