Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία - «Ελέφαντας στο δωμάτιο» η ακρίβεια, ίδιο περιτύλιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία - «Ελέφαντας στο δωμάτιο» η ακρίβεια, ίδιο περιτύλιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ
"Σίγουρα η λύση για την ακρίβεια δεν είναι αυτά τα οποία υπόσχεται η αντιπολίτευση, τα οποία ούτε ιδιαιτέρως αποτελεσματικά θα ήταν, αλλά το πιο βασικό είναι ότι θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα", ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
Μηνύματα σε Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και «πρέπει να την τιθασεύσουμε πλήρως».
Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σήμερα, Τετάρτη 29/5, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο θα γίνουν, ενώ «το τι θα κάνει η Ελλάδα στο χώρο κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία».
Αφού ανέφερε ότι θα είναι πάντα δύσκολη και σύνθετη η σχέση με την Τουρκία και πως για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, εξήγησε ότι «θα κάνουμε αυτά τα πάρκα για να προστατεύσουμε την θαλάσσια ζωή κυρίως από την υπεραλίευση και να δημιουργήσουμε ζώνες ψαρέματος για να της δώσουμε τη δυνατότητα να αναπαράγεται».
«Αν θέλει να κάνει η Τουρκία θαλάσσια πάρκα εντός των δικών της χωρικών υδάτων, μου πέφτει εμένα λόγος; Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και όπως είπα στον Erdogan , τα ζητήματα της κυρίαρχίας έχουν λυθεί και δεν θα επανέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε, πως την τελευταία περίοδο «έχουμε βρει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με τον πρόεδρο Erdogan ,παρά τις συνολικές μας διαφωνίες», «θα έχετε παρατηρήσει ότι οι παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό».

Για Βόρεια Μακεδονία, Συμφωνία των Πρεσπών και Αλβανία

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ότι ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνάει μέσα από τον σεβασμό του δικαίου.
Ο ίδιος χαρακτήρισε σύνθετη τη σχέση με την Αλβανία, αλλά και απαράδεκτο τον τρόπο που αντιμετώπισε τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, σημειώνοντας πως οτιδήποτε ρίχνει δηλητήριο στις σχέσεις των δύο λαών δεν κάνει καλό.
«Να γνωρίζει ότι υπάρχουν κανόνες προς την ευρωπαική της πορεία και ο σεβασμός του δικαίου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες», είπε χαρακτηριστικά.
Για τη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης ανλεφρεε πως «αναμένω μια ρητή δήλωση από τον νέο πρωθυπουργό για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το πρόβλημα είναι τώρα και ευρωπαϊκό με ελληνική παρέμβαση».
Για το ενδεχόμενο καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού σημείωσεότι η ίδια προσδιορίζει πως εγείρονται τέτοια ζητήματα, είπε πως «πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί. Η συμφωνία των Πρεσπών παρότι δεν τη στηρίξαμε, είπαμε ότι θα τη σεβαστούμε. Έχει πρόβλεψη για το όνομα και περιμένω από το νέο πρωθυπουργό ρητή δήλωση ότι θα την ονοματίζει «Βόρεια Μακεδονία» και εκτιμώ ότι τα πράγματα θα βρουν το δρόμο τους».

Θέλουμε να κάνουμε 30 τα Rafale

Κληθείς να απαντήσει αν θα πάρουμε αλλά 4 Rafale από τη Γαλλία, ανέφερεότι είμαστε σε φάση επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale. Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30. Θα δούμε αν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός», είπε και πρόσθεσε ότι είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες, αλλα μέσα στις δημοσιονομικές μας δυνατότητες.
Επανέλαβε την πρότασή του για την αντιπυραυλική προστασία της Ευρώπης από κοινό ταμείο.

Για ακρίβεια

«Έχουμε αναγνωρίσει δημόσια ότι η ακρίβεια είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Πρέπει να την τιθασεύσουμε πλήρως», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε πως έχουμε πληθωρισμό τροφίμων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί κυρίως με περαιτέρω στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως στους λογαριασμούς του ρεύματος και άλλες.
Όπως δήλωσε, «μερικώς τα μέτρα αυτά απέδωσαν. Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί μόνο με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος. Οι μισθοί αυξάνονται. Έχουμε περιθώρια στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά και οι πολυεθνικές. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αριστερά που είναι κατά των μονοπωλίων, γιατί στηρίζει τα μονοπώλια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης και μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα γιατί η φωνή μας ακούγεται».
«Για αυτό και έστειλα την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν. Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ακρίβειας ευρωπαϊκά και με διαφάνεια. Πολύ απλά μαγική λύση δεν υπάρχει», σημείωσε.
Υπογράμμισε πάντως ότι «σίγουρα η λύση για την ακρίβεια δεν είναι αυτά που προτείνει η αντιπολίτευση. Θα τίναζε τη μπάνκα στον αέρα»
Κάνοντας αναφορά στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ, εξήγησε ότι έχει δημοσιονομικό κόστος και πρέπει όποιος το προτείνει να πει ποιες δαπάνες θα κόψουμε ή ποιους φόρους θα βάλουμε.
«Δεν απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Κάναμε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για την golden visa. Μελετάμε την αγορά του airbnb. Έχουμε ήδη βάλει περιορισμούς και υποχρεώσεις σε αυτούς που το αντιμετωπίζουν ως μπίζνα. Θα δούμε και ποσό χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα βραχυχρόνια», σημείωσε λέγοντας πως είναι σύνθετο ζήτημα , ενώ είπε ότι η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετους πόρους για να επεκτείνει και το πρόγραμμα «Σπίτι μου».
«Ο ανέξοδος λαϊκισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024», είπε χαρακτηριστικά.

Έρχεται μείωση εργοδοτικών εισφορών

«Όσο σχεδιάζουμε μεσοπρόθεσμα την πορεία του προϋπολογισμού μπορώ να σας πω ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αφορούν εργοδοτικές εισφορές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως «στη ΔΕΘ θα ακούσετε πιο συγκεκριμένα πράγματα».
Για το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων στήριξης των ευάλωτων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει έκτακτα επιδόματα τα οποία πλέον γίνονται πιο δύσκολα. «Εμείς κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση, κοιτάμε πώς μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην επιδοματική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος ενώ μπορεί να δουλεύει», είπε.
«Θα επιμείνουμε γιατί θέλουμε περισσότερη απασχόληση και περισσότερες ευκαιρίες, ειδικά σε αυτούς που αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι», πρόσθεσε.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία», ερωτηθείς για το επίδομα ανεργίας.
«Δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος ενώ μπορεί να δουλεύει», είπε .
Για τις τρίτεκνες οικογένειες γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση εξετάζει συνολικά τις παρεμβάσεις της για το δημογραφικό.

Ίδιο περιτύλιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει καθόλου.
«Μόνο σε περιτύλιγμα έχει συμβεί αυτό, όμως διατηρεί τον ίδιο συνδυασμό τοξικότητας, λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία», τόνισε και πρόσθεσε πως «όποιος εισηγείται οτιδήποτε στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό, οφείλει να μας πει δημόσια από πού θα βρει τα χρήματα. Ο κ. Κασσελάκης αυτή τη στιγμή προτείνει μέτρα πάνω από 44 δις. ευρώ, όπως μηδενισμό ΦΠΑ σε τρόφιμα. Οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι Χ, δεν τις απορρίπτω όμως όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης».
Για τον 13ο και 14ο μισθό είπε πως πρόκειται για άλλα 2 δις πρόσθετα το χρόνο και κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει κάποια δις.
«Με νόμο τα προγράμματα των κομμάτων πρέπει να κατατίθενται και να κοστολογούνται. Εδώ η αντιπολίτευση δεν αρνείται οτι το πρόγραμμα της στοιχίζει. Λέει ότι λεφτά υπάρχουν. Το θυμάμαι το «λεφτά υπάρχουν» πολύ καλά το 2009. Τώρα όλα αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή», τόνισε.

Ευρωεκλογές στις 9/6

Για τις ευρωεκλογές και την άνοδο κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση η ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι απειλή και έχει σημασία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να υπάρχει κρίσιμος πυρήνας ευρωπαικών δυνάμεων.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη είναι σε δύσκολο σημείο. Εμείς μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και θέλω η ΝΔ να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατή. Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, αλλά το να γράψουμε ακόμα μια εκλογική νίκη είναι σημαντικό και για τους πολίτες που στηρίζουν τη ΝΔ», εξήγησε.
Ανέφερε ότι τον ανησυχεί η αποχή σε κάθε εκλογή και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστολική ψήφο.
«Θελουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα που θα μας δώσει μεγαλύτερη ορμή για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Το 41% είναι οι πολίτες που μας ψήφισαν. Επειδή η αλαζονεία είναι σχετική έννοια θα υπερασπιστώ τη νομιμοποίηση την οποία πήραμε. Δεν θα θέσουμε σε αμφισβήτηση την επιλογή των πολιτών. Όσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα για τη ΝΔ τόσο πιο ισχυρή πρόσθετη εντολή θα έχουμε», δήλωσε.
Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση, είπε «κάθε πράγμα στον καιρό του.
Η 4ετία είναι τετραετία γιατί όλοι κρινόμαστε σε βάθος. Αν πάρετε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και δείτε τι λέγαμε. Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα».

Κ. Μητσοτάκη

Για τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτακη που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, είπε πως «πάντα είναι παρών με τον τρόπο του. Τον τιμούμε και τον θυμόμαστε με αγάπη. Η πολιτική του παρακαταθήκη είναι στην κρίση του λαού», ανέφερε για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτακη που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή.

Τελικός Conference League

Για τον τελικό του Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα, απόψε στις 22:00, δήλωσε πολύ αισιόδοξος.
«Μου θυμίζει λίγο το Euro 2004. Την πολιτεία την αφορά η ασφάλεια και η καλή οργάνωση. Εμείς έχουμε κάνει αυτό που πρέπει. Εγώ θα τον δω στο σπίτι στην τηλεόραση με μπάρμπεκιου με καλούς φίλους. Ελπίζω να είμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού καλοκαιριού για τον ελληνικό αθλητισμό» ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης