Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πράσινες» θέλει η κυβέρνηση τις επόμενες εθνικές εκλογές - Όλες οι αλλαγές σε ψηφοδέλτια, τρόπο ψηφοφορίας, επιστολική ψήφο

«Πράσινες» θέλει η κυβέρνηση τις επόμενες εθνικές εκλογές - Όλες οι αλλαγές σε ψηφοδέλτια, τρόπο ψηφοφορίας, επιστολική ψήφο
Επιστολική ψήφο εντός κι εκτός χώρας θέλει να εισαγάγει η κυβέρνηση - Μεγάλες αλλαγές στα ψηφοδέλτια
Δύο μεγάλες αλλαγές σχεδιάζει να εισαγάγει η κυβέρνηση, και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών, εκ των οποίων η μία αφορά τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος και η δεύτερη την απλοποίηση του τρόπου ψηφοφορίας.
Η μεν πρώτη έχει προαναγγελθεί ήδη και επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς αναφέρθηκε στην ψήφο των αποδήμων ως «επίτευγμα δημοκρατίας», δεδομένου ότι «οποιοδήποτε μέτρο αυξάνει τη συμμετοχή στις εκλογές είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Επιστολική ψήφος εξωτερικού και ... εσωτερικού

Βάσει αυτού, το κεντρικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου εντός και εκτός της επικράτειας στις επόμενες εθνικές εκλογές, που συνιστούν, εντούτοις, δύο ξεχωριστές περιπτώσεις από νομική άποψη.
Για να εφαρμοστεί το μέτρο εκτός Ελλάδος θα χρειαστεί οπωσδήποτε αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων.
Υπενθυμίζεται ότι το Ιανουάριο η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει την επιστολική ψήφο των Ευρωεκλογών «πακέτο» μαζί με την εισαγωγή της ρύθμισης για τις γενικές εκλογές, ωστόσο στη δεύτερη περίπτωση απέτυχε να αποσπάσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταγράφοντας έτσι μια πολιτική ήττα τόσο για τη Νίκη Κεραμέως, όσο και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.
Όσον αφορά τώρα στην επιστολή ψήφο για τους εκλογείς του εσωτερικού, η κυρίαρχη προσέγγιση και, συνακόλουθα, γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής τονίζει πως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πλήττεται η συνταγματική επιταγή για καθολικότητα, μυστικότητα και ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών, μπορεί να περάσει ως κοινός νόμος με 151 ψήφους, καθώς πρόκειται για τεχνικής φύσεως ζήτημα που «δεν θίγει το εκλογικό σύστημα» στον πυρήνα του.
Πάντως, στην κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ εκτιμούν ότι εφόσον το μέτρο εφαρμόστηκε «επιτυχώς», όπως πρώιμα προκαταβάλλουν, στις Ευρωεκλογές όπου ενεγράφησαν πάνω από 150.000 εκλογείς εντός Ελλάδος, είναι αποφασισμένοι να το φέρουν και στις εθνικές εκλογές.

«Πράσινες εκλογές» με μεγάλες αλλαγές στα ψηφοδέλτια

Παράλληλα, όπως αναδεικνύει η σημερινή Καθημερινή, η Νίκη Κεραμέως επιδιώκει να φέρει ένα νέο μέτρο - τομή με σκοπό να ... πρασινίσει την εκλογική διαδικασία.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει να αφήσει πίσω τα πατροπαράδοτα μεμονωμένα ψηφοδέλτια και να εγκαινιάσει το ενιαίο για όλα τα κόμματα, προκειμένου να εξοικονομηθούν οι τεράστες ποσότητες χαρτιού που καταναλώνονται ως σήμερα.
Επισημαίνεται ότι κατά παρόμοιο τρόπο ψηφίζουν αυτές τις μέρες οι απόδημοι στη διαδικασία των Ευρωεκλογών, που έχει ήδη ξεκινήσει για τους εκλογείς του εξωτερικού.

3ea71cd60bfe9fd2d5b8daba2a06ef89_XL.webp

Βάσει αυτού, εξετάζεται στην μπροστινή όψη να αναγράφονται όλα τα κόμματα και ο πολίτης να τικάρει την επιλογή στα σχετικά κουτάκια, ενώ στην πίσω όψη να υπάρχουν κουτιά με αριθμούς.
Κάθε αριθμός θα αντιστοιχεί σε ένα όνομα που θα δίνεται όταν πηγαίνεις στο εκλογικό κέντρο.
Κατά τον τρόπο αυτό θα επιλέγονται οι επιμέρους βουλευτές.
Για παράδειγμα, ο «Χ υποψήφιος» θα έχει το νούμερο 6.
Αρα, αν έχεις επιλέξει Ν.Δ. στην πρώτη σελίδα και Νο 6 στην πίσω, θα ψηφίζεις τον συγκεκριμένο υποψήφιο.
Τέλος, μία άλλη καινοτομία θα είναι πως στο τέλος ο πολίτης θα σημειώνει πόσους υποψήφιους βουλευτές έχει επιλέξει ώστε να αποφευχθεί η… επιπλέον σταυροδοσία υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων κατά την καταμέτρηση των σταυρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης