Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: H ΝΔ να είναι πολύ ισχυρή μετά τις ευρωεκλογές - Ο Κασσελάκης να καταθέσει το Πόθεν Έσχες του

Μητσοτάκης: H ΝΔ να είναι πολύ ισχυρή μετά τις ευρωεκλογές - Ο Κασσελάκης να καταθέσει το Πόθεν Έσχες του
Τι ανέφερε για ακρίβεια, μεταρρυθμίσεις και ανεργία - Η απάντηση σε Κασσελάκη
Σχετικά Άρθρα
Για απόλυτη συνέπεια της κυβέρνησης της ΝΔ στις προεκλογικές δεσμεύσεις και στο πρόγραμμα που υλοποιεί έκανε λόγο από τα Χανιά ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ζητώντας από τους πολίτες στις ευρωεκλογές στιε 9/6 να στείλουν μήνυμα κατά του λαϊκισμού.
Από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων εξέφρασε τη βεβαιότητά του για εκλογική νίκη της ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου, σημειώνοντας ότι τότε θα δουν τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως «θέλουμε ισχυρή εντολή για να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε εκλεγεί», σχολιάζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της.
«Θέλω το βράδυ των ευρωκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι η ΝΔ είναι η ισχυρή κυβερνητική δύναμη», είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα 5 χρόνια και η Ελλάδα θέλει μια ισχυρή εκπροσώπηση σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο
Για τον στόχο της ΝΔ στις ευρωεκλογές, εξήγησε πως «συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. 2019 πήραμε 33% και έναν μήνα μετά πήραμε 40%. Εκ των πραγμάτων είναι μία εκλογική αναμέτρηση με πιο χαλαρή ψήφο, όπου συνήθως τα ισχυρά κόμματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο στις εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει, τον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να τον προσεγγίσουμε. Για αυτό και θα αγωνιστούμε την τελευταία εβδομάδα για να αυξήσουμε τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, το βράδυ των εκλογών όλοι θα κάνουμε ταμείο και θα ακούσουμε το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες. Αυτός αποφασίζει για τα διλήμματα των ευρωεκλογών έτσι όπως έχουν τεθεί από όλα τα κόμματα».
Για τον κίνδυνο της αποχής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχω ιδρώσει τη φανέλα για να πείσω τους πολίτες ότι οι Ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές».

Δεν μετατρέψαμε εμείς σε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές


Κάνοντας αναφορά στη σημασία των ευρωεκλογών, σχολίασε ότι «δεν μετατρέψαμε εμείς σε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές» και πρόσθεσε πως ψηφίζουμε ευρωβουλευτές και η αντιπολίτευση ζητά από τον κόσμο να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας και καθυστέρησης του προγράμματος με το οποίο έχει εκλεγεί.
«Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης» και «λέμε ότι θέλουμε ισχυρή εντολή να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μη δώσουμε στο λαϊκισμό τη δυνατότητα των λεφτόδεντρων. Δεν θα επιστρέψουμε ούτε στο 2012, ούτε στο 2015. Και δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της και επανέρχεται σε λογική ακοστολόγητων παροχών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη και έχει την ισχυρή νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την εντολή αυτή», είπε.

Σύγκλιση με Ευρώπη

Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη στην οποία αναφέρεται, απάντησε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2009 όταν μας χτύπησε η κρίση η Ελλάδα ήταν κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους σχετικά με το κατά κεφαλή εισόδημα, μετά καταρρεύσαμε και τώρα πασχίζουμε να έρθουμε κοντά στην Ευρώπη. Αυτή την πολιτική την υπηρετεί η κυβέρνησή μας σταθερά από το 2009».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ψηφιακό κράτος, στην πληρωμή των συντάξεων στην ώρα τους, στην επιστολική ψήφο.
«Η διαδρομή αυτή δεν έχει ακόμα διανυθεί σε όλο της το μήκος. Η σύγκλιση με την Ευρώπη αποκτά σημασία ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Εχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε προς όφελος των πολιτών και για μια Ευρώπη πιο ισχυρή», πρόσθεσε.

Κοινός τόπος με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ δεν υπάρχει

Σε ερώτηση για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο από αυτά, απάντησε: «με πάτε πολύ μακριά. Ας σταθούμε στο 2024 πριν συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει το 2027».
Εκτίμησε ότι τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ υπήρχαν και στις εκλογές του 2023, αλλά και τώρα θα είναι αισθητή η παρουσία τους και θα φανεί στην κάλπη πόσο αισθητή θα είναι.
«Πολύ κοινός τόπος με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με ανθρώπους, οι οποίοι επικαλούνται ψευτοπατριωτισμό και σίγουρα με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο, όπως έχει κάνει ένα συγκεκριμένο κόμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Για Κασσελάκη: Γιατί δεν κατέθεσε το πόθεν έσχες του;

Κληθείς να τοποθετηθεί για τα ερωτήματα που του θέτει σε ανάρτησή του ο πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκης, αφού είπε ότι δεν το έχει δει, τον κάλεσε να εξηγήσει γιατί δεν κατέθεσε το Πόθεν Έσχες του.
«Εγώ θα έθετα ένα ερώτημα στον κ. Κασσελάκη: Γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες του;Ο κ. Κασσελάκης εισήλθε στην πολιτική πρεσβεύοντας τη λογική των «καθαρών χεριών», το πώς ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες, εγώ θα παραμείνω στην υπόσχεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του έως τις Ευρωεκλογές», τόνισε.
«Η προσωπική του ζωή δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Το πως όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες», σημείωσε.
"Μία ερώτηση έχω για τον κ. Κασσελάκη, γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη το Πόθεν Έσχες του", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για να συγκρίνουμε ευρωπαϊκές πολιτικές. Από τον κ.  Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη. Θέλουμε ή δεν θέλουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας, χρειαζόμαστε ή δεν χρειαζόμαστε ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης;», πρόσθεσε.
Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του κ.Κασσελάκη ο οποίος -όπως είπε- έφυγε από μια συνέντευξη επειδή «η δημοσιογράφος του είπε το αυτονόητο ότι ο τουρισμός πάει καλύτερα από πέρσι».

Κυβερνητικό έργο

«Έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας στο σύνολό του.Η ΝΔ είναι απολύτως συνεπής και στις εκλογές του 2027 θα κριθούμε πόσο συνεπείς είμαστε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη, στις αυξήσεις, στις παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως είπε, «όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η ΝΔ είναι απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και έχει 3 χρόνια μπροστά της. Θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν η αύξηση των μισθών. Είμαστε στο δρόμο για να φτάσουμε στα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό και ο μέσος μισθός πιστεύω θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ. Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής μιας κυβέρνησης που υλοποιεί με συνέπεια την πολιτικής της. Όταν κρίνω ότι χρειάζονται αλλαγές, προχωρώ σε αυτές. Δείτε στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη που έχουμε περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τα ζητήματα της οπαδικής βίας».
Περαιτέρω, υπενθύμισε πως έχουμε μειώσει πολλούς φόρους την πρώτη 4ετία, στην εργασία, στο κεφάλαιο και θέλουμε να μειώσουμε και άλλο τις εργοδοτικές εισφορές. Όπως έχω πει και εγώ και το οικονομικό μου επιτελείο, πρώτη μας προτεραιότητα αν μας δοθεί η δυνατότητα, είναι να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να κάνουμε και την απασχόληση πιο ελκυστική, αλλά και να μειώσουμε την επιβάρυνση στον εργαζόμενο και την επιχείρηση».
Για την επιδοματική πολιτική, τόνισε πως «γίνεται πολύς λόγος στη χώρα μας και τα επιδόματα. Η Ελλάδα έχει ένα αρκετά γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος για τα δεδομένα της οικονομίας μας. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο ΟΠΕΚΑ πλήρωσε 320 εκατ. ευρώ για ένα μήνα για επιδόματα. Αυτά έχουν να κάνουν με την υποστήριξη για το ενοίκιο, με τα παιδιά, αναπηρίας, είναι στοχευμένα επιδόματα.
Για εμάς το δημογραφικό είναι το μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Μου κάνει εντύπωση ότι μερικές φορές ακούω μία κατηγορία απέναντι στην κυβέρνηση για επιδοματική πολιτική. Αυτοί λοιπόν που εκτοξεύουν αυτή την κατηγορία, οφείλουν να μας πουν ποια επιδόματα θεωρούν ότι αδικαιολόγητα τα καταβάλει η κυβέρνηση και αν ναι να μας πουν πόσο και πως θέλουν να τα περικόψουν».
Για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», αφού σημείωσε πως ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με πολύ μεγαλύτερους πόρους, ύψους 2 δισ.ων ευρώ. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε μια διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο, να πάμε σε ζευγάρια από 40 έως 50 έτη που είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα».
Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για ένα νέο πρόγραμμα με πολύ περισσότερους οφελούμενους.
Για το airbnb, εξήγησε πως «μελετούμε περιορισμούς για τις περιοχές, που υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγης ως προς τις συνολικές ημέρες σε επίπεδο έτους».
Για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, επιβεβαίωσε ότι άμεσα, τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες πολίτες, που διαβιούν εκτός της χώρας. «Για τους κατοίκους εντός της χώρας το εγχείρημα είναι πιο σύνθετο, αλλά θα διερευνήσουμε τις πιθανότητες να εξεύρουμε συγκλίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης», όπωες είπε.
Στο μεταναστευτικό ο κ.Μητσοτάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εξετάσει λύσεις τύπου Ρουάντα και επανέλαβε ότι έχουμε μία δίκαιη πλην όμως αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.
Υπογράμμισε δε, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και η Ευρώπη προσαρμόστηκε στις ελληνικές θέσεις.

Για ακρίβεια και ανεργία


Για το πρόβλημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ διότι δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός και θα υπάρξει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό.
Επανέλαβε πως «η ακρίβεια πράγματι είναι ο "ελέφαντας στο δωμάτιο", θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας, ωστόσο, ότι η αύξηση των μισθών αποτελεί τη μόνιμη απάντηση έναντι της ακρίβειας, ενώ εξυπηρετεί και το στόχο της σύγκλισης με την Ευρώπη».
Ο ίδιος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν κάτι τέτοιο, να προτείνουν πώς θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά και τι φόρους προτείνουν γιαυτό.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η χώρα σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μειώνεται ο ΦΠΑ», εξήγησε.
Σχετικά με το τι αναμένει από την Ευρώπη για το θέμα της ακρίβειας, ανέφερε ότι επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν την έθεσε προ των ευθυνών της ενόψει της επόμενης θητείας της.
«Η κυβέρνηση τα βάζει με πολεθνικές και δεν απολαμβάνει την στήριξη της αριστεράς. Πιστεύω ότι δεν φοράνε όλοι τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, αλλά επιλέγουν να κάνουν πολιτική κοιτώντας μόνο το εσωτερικό», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιπολίτευση.
Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τελικά η Ευρώπη θα επιβάλει περιορισμούς στις πολυεθνικές, έτσι ώστε να πληρώνουμε τα προϊόντα το ίδιο, όπως αρμόζει σε μια ενιαία αγορά.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι η ανεργία έπεσε από το 17% στο 10% και ήταν η πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ το 2019, ενώ ταυτόχρονα, αυξάνονται οι μισθοί και πλέον οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν περισσότερα.
«Αυτή είναι και η επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής. Γίνονται επενδύσεις και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για καλύτερα πληρωμένους εργαζόμενους», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ήδη 100.000 συνταξιούχοι εντάχθηκαν στην σχετική πλατφόρμα για εργασία.
«Έχουμε μια πολύ πετυχημένη πολιτική στα ζητήματα εργασίας. Θα γίνουμε Ευρώπη και ως προς το μέσο όρο της ανεργίας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.
Παραδέχτηκε ωστόσο, πως υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Για τα Τέμπη

Πολύ άδικες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις κατηγορίες για συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προσέφερε  τις διευκολύνσεις στη Δικαιοσύνη για τα Τέμπη και θα αποφανθεί για τις ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων.
Όπως είπε,«οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι άδικες, γιατί η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι.  Η κυβέρνηση έχει προσφέρει προς τη Δικαιοσύνη όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, ώστε η υπόθεση να τελεσιδικήσει σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της. Σας φαίνεται αυτό για συγκάλυψη; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, όποιος δεν έχει να βγει να το πει, θεωρώ ότι θα κάνει λάθος.
«Αποκρούω για ακόμη μια φορά όλες τις κατηγορίες για συγκάλυψη», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει στη Βουλή οποιαδήποτε τυχόν ποινική ευθύνη υπουργών, όμως δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα.

Υγεία

«Η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης με ορίζοντα 4ετίας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχτηκε ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες, λέγοντας πως «αυτό είναι ένα δομικό πρόβλημα του εκπαιδευτικού συστήματος μας, για παράδειγμα δεν έχουμε αρκετούς αναισθησιολόγους αυτή τη στιγμή για να προσλάβουμε, αλλά επενδύουμε και πολύ στον εκσυγχρονισμό βασικών υποδομών των νοσοκομείων μας. Δημιουργούμε τμήματα επειγόντων περιστατικών σε πάνω από 80 νοσοκομεία και προχωράμε σε πλήρη αναμόρφωση 156 κέντρων υγείας».
Κατά τον ίδιο, οι Έλληνες πολίτες θα δουν τα αποτελέσματα σε 18 μήνες από τώρα, γιατί είναι έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Αλλά υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Για πρώτη φορά υπάρχει μία κυβέρνηση που παίρνει στα σοβαρά και την πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη. Αυτή την στιγμή έχουμε εντοπίσει 20.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, τον οποίο δεν γνώριζαν. Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια προγράμματα, όπως για τον καρκίνο της μήτρας, του παχέος εντέρου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Και αυτά χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης», συμπλήρωσε.

Βόρεια Μακεδονία: Θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ

Κληθείς να απαντήσει εάν θα θέσει ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια, με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό, ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία erga omnes, έναντι όλων. Θα είναι η πρώτη ευκαιρία να βρεθώ στο ίδιο φόρουμ με τον νέο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας. Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ και θα ενθάρρυνα την ηγεσία των γειτόνων να μη θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία. Να αντιληφθούν ότι οι εκλογές πέρασαν, αλλά ο λαϊκισμός δεν αντέχει στη δοκιμασία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής όταν κάποιος αναλαμβάνει καθήκοντα».
Εκτίμησε ότι θα πρυτανεύσει η λογική.
«Για εμάς η συμφωνία έχει πολλά αρνητικά, αλλά μία από τις σημαντικές διαστάσεις της ήταν η μία ονομασία έναντι όλων. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό. Και δεν είμαστε σε αυτό μόνοι μας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ το ίδιο πράγμα λένε. Πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και η Βόρεια Μακεδονία θα επανέλθει στο δύσκολο δρόμο της σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα τη στηρίξει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ελληνοτουρικές σχέσεις

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, τόνισε ότι δεν έχουμε εξέλιξη στο θέμα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που είναι η βασική διαφορά που πάει πίσω 50 χρόνια.
«Καταγράφω τη σημαντική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έχει ουσιαστικό πρακτικό αντίκρισμα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε παραβιάσεις επί 15 μήνες και αυτό είναι αποτέλεσμα ειλικρινούς προσπάθειας να έρθουν πιο κοντά οι δυο χώρες, όπως επίσης και στο μεταναστευτικό».
Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν, «δεν είμαι αφελής, δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη η πολιτική της Τουρκίας. Υφέρπει ένας αναθεωρητισμός στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας που διασφαλίζονται από διεθνείς συνθήκες», συμπλήρωσε.

Γυναικοκτονίες και bullying στα σχολεία

Σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών και τις γυναικοκονίες, ο κ. Μηστοτάκης επεσήμανε πως «η τραγωδία των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και τραυματική υπενθύμιση ότι στο ζήτημα αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να γίνουμε καλύτεροι. Αναγνωρίσαμε ότι το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση, ώστε η γυναίκα να μπορεί να εμπιστευτεί το κράτος. Είμαστε σε διαρκή προσπάθεια επιμόρφωσης της αστυνομίας μέσα από τη δημιουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να αντιληφθεί η αστυνομία ότι αυτό αποτελεί μέρος της δουλειάς της. Γραμμές υποστήριξης, το 15900 όλο το 24ωρο διαθέσιμο για γυναίκες που αισθάνονται ότι πρέπει κάπου να μιλήσουν. Το panic button και θέλω να ενθαρρύνω γυναίκες που είναι σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον, να σπεύσουν σε αστυνομικό τμήμα να εγκαταστήσουν την εφαρμογή ώστε αν κινδυνεύσουν να ειδοποιήσουν την αστυνομία».
Κατά τον ίδιο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα και να δοθεί η δυνατότητα και η ασφάλεια στις γυναίκες που είναι θύματα να μιλήσουν και να κάνουν κάτι για τις ίδιες, για τα παιδιά τους.
«Το κράτος θα είναι αρωγός και θα προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι και να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Δεν θέλω όμως να ακυρωθεί η προσπάθεια που έχει γίνει. Εξ ΄ού και ο αριθμός των καταγγελιών έχει εκτοξευθεί. Οι γυναίκες δεν μιλούσαν, τώρα μιλάνε και έχουν το θάρρος να πάρουν τηλέφωνο την αστυνομία. Από τη μία είναι άκρως ανησυχητικοί οι αριθμοί. Στις γειτονιές αυτά ήταν γνωστά. Τώρα οι γυναίκες μιλάνε. Θα ζητήσω και την υποστήριξη των ΜΜΕ, ώστε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές», συμπλήρωσε.
Με αφορμή τα περιστατικά bullying στα σχολεία, έκανε εκτενή αναφορά στην πρωτοβουλία της επέκτασης του panic button και στους εφήβους, ενώ για τις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε πως «καθόμαστε σε μία βόμβα σε ό,τι αφορά στους νέους, θα απαιτηθεί κανονιστικό πλαίσιο και από την Ευρωπαική Ένωση με σαφείς και αυστηρούς κανόνες που θα πρέπει να σέβονται οι συγκεκριμένες εταιρείες».

Για την Κρήτη

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου την ευκαιρία να δει την αύξηση στις πτήσεις.
Για τα έργα υποδομής στην Κρήτη, τόνισε ότι προχωρούν και θα ολοκληρωθούν, «θεωρώ ότι η σύμβαση παραχώρησης για τον ΒΟΑΚ θα υπογραφεί πολύ σύντομα, πλέον έχουμε βρει προτιμητέο πλειοδότη, μην υποτιμούμε τη δυσκολία του εγχειρήματος γιατί είχαμε παραλάβει το απόλυτο κενό, έως τότε θα πρέπει να προσέχουμε πολύ χρησιμοποιώντας τον υφιστάμενο δρόμο».
Για το θέμα της διαχείρισης νερού, το οποίο θα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του μέλλοντος και λόγω της κλιματικής κρίσης, είπε πως «δρομολογούμε ολιστική διαχείριση του νερού όλης της Κρήτης. Να αφήσουμε τους τοπικούς ανταγωνισμούς».
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει μελέτη για την διαχείριση νερού. Εξήγησε πως θέλουμε ποιοτικότερο τουρισμό και όχι κατ' ανάγκη περισσότερο, κάτι που θα αυξήσει και τους μισθούς των εργαζομένων εάν υποδέχονται υψηλού επιπέδου τουρίστες.
Με την ευκαιρία, σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε ένα μεγάλο αριθμό τουριστών ως προς τις υποδομές μας», εξηγώντας ότι ο τουρισμός πάει καλύτερα από πέρσι.

Δείτε εδώ  τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης