Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι και θα είναι ισχυρό - Είναι ηθική υποχρέωση

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι και θα είναι ισχυρό -  Είναι ηθική υποχρέωση
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το μέλλον ΠΑΣΟΚ 
Σχετικά Άρθρα

Εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας το μέλλον του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, κυρίως γύρω από το ζήτημα που προέκυψε με το Πόθεν Έσχες του Κασσελάκη.
Συγκεκριμένα την υποστήριξή του για εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου εξέφρασε ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
«Θεωρώ ότι το κόμμα με το οποίο έχω ιστορικές και πολιτικές σχέσεις και μία ηθική υποχρέωση να πω την άποψή μου για αυτό, που είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχει και να υπάρχει ισχυρό και ενδυναμωμένο, όχι γιατί αυτό αφορά το ίδιο ή την ηγεσία του, που και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, αλλά γιατί αυτό αφορά το πολιτικό σύστημα ως τέτοιο και την αντοχή της δημοκρατίας μας και τη δυνατότητα του κομματικού συστήματος να εκπροσωπεί την κοινωνία», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Περιμένουμε από τις εκλογές αυτές, οι οποίες είναι εκλογές δεύτερης τάξης – δεν κρίνεται η σύνθεση της εθνικής Βουλής και η κυβέρνηση της χώρας, αλλά ο συσχετισμός των δυνάμεων, η καταγραφή του και η ερμηνεία του – να δούμε ποια είναι η πολιτική ζήτηση».
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΙ, «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει, θα μου επιτρέψετε να πω με την ευκαιρία αυτή, ένα υποστατό και ισχυρό ΠΑΣΟΚ και αυτό το λέω όχι απλώς ως υποχρέωση ιστορική και ηθική, αλλά και ως μία εκτίμηση αναλυτικού χαρακτήρα που κάνουμε τώρα στη συζήτησή μας».
Σχετικά με τις διεργασίες που ίσως γίνουν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ώστε να προκύψει ευρύτερη συνεργασία στο χώρο της κεντροαριστεράς, επισήμανε ότι, συγκριτικά με τις προσπάθειες που έκανε ο ίδιος όταν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «τώρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, θα έλεγα ότι είναι ασύγκριτα απλούστερα» και προσέθεσε:
«Προφανώς ο καθένας θα ερμηνεύσει με τον τρόπο του το εκλογικό αποτέλεσμα και το ζήτημα είναι οι διεργασίες, οι οποίες πάντα προκαλούνται, να είναι διεργασίες οι οποίες οδηγούν κάπου, να μην οδηγήσουν σε ένα ‘οριζόντιο’ αδιέξοδο».

«Να δούμε ποια είναι η πολιτική ζήτηση από την κοινωνία»

«Αν η κοινωνία άμεσα ή έμμεσα επιβραβεύει και αποδέχεται κάποιες συμπεριφορές, έναν τρόπο άσκησης εξουσίας ή άσκησης της αντιπολίτευσης ή κάποια πρόσωπα, πάει να πει ότι είναι ικανοποιημένη, ότι εν πάση περιπτώσει οι απαιτήσεις της είναι αυτές, είναι χαμηλές ενδεχομένως», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, σε αυτή την περίπτωση, «το μεγάλο μας πρόβλημα είναι να δούμε τον πήχη των απαιτήσεων της κοινωνίας, αν είναι μία κοινωνία χαμηλών ή υψηλών προσδοκιών. Πρέπει να δούμε λοιπόν πώς συγκροτείται η πολιτική ζήτηση».

Πόθεν έσχες Κασσελάκη

Με αφορμή τη συζήτηση για το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε χαρακτηριστικά:
«Πολύ εύκολα ο καθένας μπορεί να καταλάβει εξαπίνης την πολιτική σκηνή, περνώ και ανεβαίνω και ανεβαίνοντας αρχίζω έναν μονόλογο με τον δικό μου θεατρικό κώδικα – μιλώ πάντα με όρους πολιτικούς, μιλώ μεταφορικά, χρησιμοποιώ τις αναπαραστατικές έννοιες – και έτσι κυριαρχώ.
Κυριαρχώ επικοινωνιακά, διαμορφώνω το δικό μου πλαίσιο αναφοράς, τον δικό μου κώδικα επικοινωνίας και διεκδικώ μία ειδική μεταχείριση, μία σειρά από ασυλίες οι οποίες είναι ‘πριγκιπικού’ χαρακτήρα».
Σημείωσε, μάλιστα, πως «αυτό το στοιχείο της πριγκιπικότητας στην πολιτική ζωή δεν το έχουμε αναλύσει επαρκώς ως προς την πεντηκονταετία της Μεταπολίτευσης» και προσέθεσε:
«Σίγουρα ο κ. Κασσελάκης έχει αντιληφθεί ότι υπάρχουν ειδικά προνόμια αυτού του τύπου και μπορείς να επικαλείσαι την ιδιορρυθμία σου, την ικανότητά σου να λες πράγματα, διότι δεν υπάγεσαι στους συνήθεις κανόνες, στις νόρμες, έχεις άλλη εκπαίδευση, άλλη διαδρομή, άλλη οικογενειακή κατάσταση, άλλη σχέση με την ιστορία και αυτό σου δίνει μία σειρά από ευκολίες και προνόμια.
Νομίζω ότι αυτό γίνεται με πολλούς και διάφορους τρόπους, το βλέπουμε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και σε όλα τα πολιτικά συστήματα, δεν θέλω να πω τίποτα πιο συγκεκριμένο, νομίζω ότι πάλι μεταφέρω το βάρος στην κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο αυτή τα προσλαμβάνει όλα αυτά και αντιδρά απέναντι σε αυτά και τα αξιολογεί.
Από την άποψη αυτή, αξίζει να δούμε τι θα γίνει στις εκλογές αυτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης