Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Ολοκληρώνεται στις 9/6 η 4ημερη διαδικασία - Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Ευρωεκλογές 2024: Ολοκληρώνεται στις 9/6 η 4ημερη διαδικασία - Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα
Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τις πρώτες εκτιμήσεις του σχετικά με τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περίπου στις 21:15-21:30 (ώρα Ελλάδας), με βάση ένα μείγμα από exit polls και προεκλογικών δημοσκοπήσεων
Σχετικά Άρθρα
Ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 9/6, η τετραήμερη διαδικασία των ευρωπαϊκών εκλογών, στο πλαίσιο της οποίας περίπου 370 εκατ. ευρωπαίοι ψηφοφόροι από 27 κράτη-μέλη θα εκλέξουν τους 720 ευρωβουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου της Ευρωβουλής.
Σήμερα, Σάββατο 8/6- μετά τους πολίτες της Ολλανδίας, της Τσεχίας και της Ιρλανδίας- , στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Λετονίας.
Στη Σλοβακία προσέρχονται σήμερα, Σάββατο 8/6, οι πολίτες στις κάλπες για να εκλέξουν τους ευρωβουλευτές τους, μετά από 3 και πλέον εβδομάδες της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του 59χρονου πρωθυπουργού Robert Fico.
Πάντως, η επίθεση τροφοδότησε την εκστρατεία του κόμματός του, του Smer-SD, με σύνθημα «Για τον Robert Fico για τη Σλοβακία». Το Smer-SD, που αυτοχαρακτηρίζεται «κόμμα ειρήνης», είναι αντίθετο στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και κατακρίνει τις «αυξανόμενες επιθέσεις των πολεμοχαρών από τις Βρυξέλλες». Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής για την εκλογή των Σλοβάκων ευρωβουλευτών στις τελευταίες εκλογές του 2019 διαμορφώθηκε στο 22,7% και ήταν ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Επίσης, σήμερα το απόγευμα θα αρχίσουν να ψηφίζουν οι Ιταλοί για τους δικούς τους ευρωβουλευτές.
Αύριο, Κυριακή 9/6, ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Δικαίωμα ψήφου στις περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών).
Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε 5 κράτη μέλη και συγκεκριμένα, σε Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία.
Μάλιστα, στο Βέλγιο η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.
Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν συνολικά 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με φόντο την αναμενόμενη άνοδο της εθνικιστικής δεξιάς και σε τεταμένο κλίμα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Συμμετοχή και αποχή

Τo 60% των ευρωπαίων, έναντι 56% των Ελλήνων, δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Απριλίου.
Πάνω από 7 στους 10 ευρωπαίους πολίτες (ποσοστό 73%) ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Περίπου ίδιο ποσοστό (71%) εκτιμά ότι η χώρα τους συνολικά επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ.
Οι προτεραιότητες για τους ευρωπαίους πολίτες, που θα έπρεπε να έχει η ΕΕ για να ενισχυθεί η θέση της στην παγκόσμια σκηνή, είναι η άμυνα και η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και η γεωργία.
Αν και η ΕΕ ρυθμίζει τη ζωή πάνω από 448 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από χαμηλή συμμετοχή.
Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό από το 1994, φτάνοντας κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 50,66%, ενώ το 2014 η συμμετοχή ήταν 42,6% και το 2009 ήταν 42,97%.
Στην Ελλάδα το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν 58,69%.
Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής καταγράφουν οι Βέλγοι και οι Λουξεμβούργιοι, με 88,47% και 84,24%, αντιστοίχως, το 2019.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά το 2019 καταγράφηκαν στη Σλοβακία (24,74%), στην Τσεχία (28,72%) και στην Κροατία (29,85%).

Exit polls και επίσημα αποτελέσματα

Δεν θα είναι σε θέση οι εθνικές αρχές κάθε χώρας να ανακοινώσουν επίσημα αποτελέσματα, παρά μόνο όταν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες το βράδυ της Κυριακής 9/6 στην Ιταλία (γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τις πρώτες εκτιμήσεις του σχετικά με τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περίπου στις 21:15-21:30 (ώρα Ελλάδας), με βάση ένα μείγμα από exit polls και προεκλογικών δημοσκοπήσεων.
Πάντως, τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα και η επικαιροποιημένη πρόβλεψη επί της κατανομής των εδρών θα δημοσιευθούν μετά τα μεσάνυχτα, μεταξύ 00:15-00:30 (ώρα Ελλάδας).
Θα ακολουθήσουν και άλλες επικαιροποιημένες προβλέψεις, καθώς οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα λαμβάνουν πληροφορίες από τις εθνικές αρχές.
Η τελευταία επικαιροποίηση αναμένεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, περίπου στις 02:00 (ώρα Ελλάδας).

Με 720 έδρες το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μετά τις ευρωεκλογές, οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αυξηθούν σε 720 έδρες από 705, μια αύξηση που αντικατοπτρίζει «δημογραφικές αλλαγές στα κράτη μέλη». Ωφελήθηκαν 12 χώρες που απέκτησαν επιπλέον έδρες.
Για την Ελλάδα, ο αριθμός των εδρών παρέμεινε ο ίδιος και εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.
Σήμερα το απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μέλη του οποίου θα ανανεωθούν μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, έχει 705 έδρες που κατανέμονται σε 7 πολιτικές οικογένειες:
1. Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), με 176 έδρες
2. Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με 139 έδρες
3. Renew Europe (Φιλελεύθεροι), με 102 έδρες
4. Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, με 72 έδρες
5. Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με 69 έδρες
6. Ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, με 49 έδρες
7. Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - GUE/NGL, με 37 έδρες
Οι ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής, οι Μη Εγγεγραμμένοι (NI), έχουν σήμερα 61 έδρες.
Τις επόμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης