Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Στις κάλπες οι Έλληνες – Τα κόμματα, οι σταυροί - Χαμηλή η συμμετοχή, στο 26,1%

Ευρωεκλογές 2024: Στις κάλπες οι Έλληνες – Τα κόμματα, οι σταυροί -  Χαμηλή η συμμετοχή, στο 26,1%
Σε ρυθμό ευρωεκλογών η Ελλάδα για την ανάδειξη 21 υποψηφίων από 31 κόμματα που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέχρι το 2029
Σχετικά Άρθρα
(upd9) Η μάχη των ευρωεκλογών που θα αναδείξουν τους 720 ευρωβουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου της Ευρωβουλής περίπου 370 εκατ. ευρωπαίοι ψηφοφόροι από 27 κράτη-μέλη, ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή 9 Ιουνίου.
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Στην Ελλάδα οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό της αποχής, καθώς στις ευρωεκλογές του 2019 η συμμετοχή των πολιτών έφτασε σε 58,7%.
Ήδη, η συμμετοχή κινείται σε χαμηλό ποσοστό, φτάνοντας στο 26,1% λίγο πριν τις 15:00.

Σήμερα, Κυριακή 9/6, θα ψηφίσουν σε 18.380 εκλογικά τμήματα οι 9.796.330 εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για να αναδείξουν τους 21 υποψήφιους από 31 κόμματα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέχρι το 2029.
Από αυτούς, 4.755.686 είναι άνδρες και 5.040.644 γυναίκες, ενώ δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 νέοι εκλογείς
Από την ψηφοφορία θα αναδειχθούν τα 21 μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, επί συνόλου 720 εδρών.
Σημειώνεται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν στις ευρωεκλογές έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες από 17 ετών και πάνω, δηλαδή οι γεννηθέντες μέχρι το έτος 2007. Επίσης, μπορούν να ψηφίσουν και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα, με προϋπόθεση την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας. Ο αριθμός τους σε αυτές τις εκλογές είναι 13.023.
Οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, είναι 166.679.

Στο 26,1% η συμμετοχή μέχρι τις 14:30

Στο 26,1% ήταν μέχρι τις 14:30  η συμμετοχή 5ων εγγεγραμμένων στις ευρωεκλογές, δηλαδή ψήφισαν 2.504.389 εκλογείς, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο, βάσει των στοιχείων που έδωσαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 11:30 η συμμετοχή ήταν στο 13,1%, είχαν ψηφίσει 1.260.931 εκλογείς, ενώ την ίδια ώρα στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 ήταν στο 16%.
Αναλυτικά, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι «στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είμαστε στο 24,6% (12,9% μέχρι τις 11:30), στην Κεντρική Μακεδονία στο 27,2% (από 14% στις 11:30), στη Δυτική Μακεδονία στο 22,7% (από 10,5%), στην Ήπειρο στο 27,1% (από 13,6%), στη Θεσσαλία στο 28,7% (από 14,9%), στα Ιόνια Νησιά στο 20,3% (από 9,7%), στη Δυτική Ελλάδα στο 21,5% (από 12,9%), στη Στερεά Ελλάδα 28,1% (από 14,3%), στην Αττική στο 26,9% (από 13,2%), στην Κρήτη στο 27,1% (από 13,8% στις 11:30), στην Πελοπόνησσο στο 22,7% (από 11,6%), στο Βόρειο Αιγαίο στο 23,2% (από 11,7%), στο Νότιο Αιγαίο στο 22% (από 10,9%).
Νωρίτερα, στην πρώτη ενημέρωση  ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως η διαδικασία «εξελίσσεται ομαλά, με όποια μικρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί να έχουν επιλυθεί σε συνεργασία των εκπροσώπων της δικαστικής αρχής και των Δήμων. Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 18.380 εκλογικά τμήματα συνολικά σε όλη την Ελλάδα».
Η επόμενη και τελευταία ενημέρωση για τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι γύρω στις 17:45, σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο.
Ο ίδιος παρότρυνε τους πολίτες να μπαίνουν στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» για να δουν που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Σχετικά με την ενημέρωση για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, η επόμενη ενημέρωση αναμένεται στις 14:45, ενώ «στις 19:00 ολοκληρώνεται η διαδικασία και αμέσως μετά, περιμένουμε την επίσημη ροή των αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, γύρω στις 21:00 η ώρα η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον αριθμό εδρών ανά κόμμα».
Μάλιστα, ο κ. Λιβάνιος έδωσε και τα πρώτα στοιχεία για την επιστολική ψήφο, αναφέροντας ότι 178.809 ψήφισαν με επιστολική ψήφο, εκ των οποίων οι 42.147 από το εξωτερικό με το ποσοστό να φτάνει στο 88,3%.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Έφορος Παρακολούθησης της διαδικασίας Επιστολικής ψήφου, αρεοπαγίτης Χρήστος Κατσιγιάννης, εξέδωσε πράξη με την οποία διαπίστωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής επιστολικής επιστολικής ψήφου.
«Συνολικά ψήφισαν έφτασαν 178.588 φάκελοι, από τους οποίους 136 451 αντιστοιχούν σε κατοίκους του εξωτερικού και 42.137 σε κατοίκους του εξωτερικού», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, εξήγησε ότι «το απόγευμα χθες, μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των ψήφων, ενημερώθηκαν οι εκλογείς, οι οποίοι δεν απέστειλαν φάκελο ή δεν παραλήφθηκε εμπροθέσμως, προκειμένου να ασκήσουν από σήμερα (9/6) στις 11 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν. Όλοι οι υπόλοιποι εκλογείς, οι οποίοι συμμετείχαν και είχαν κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο και απέστειλαν και παρελήφθη εμπροθέσμως ο φάκελος τους, αυτοί έχουν ειδική ένδειξη στον εκλογικό κατάλογο και δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Στις κάλπες για να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές βρέθηκαν σήμερα, Κυριακή 9/6, οι πολιτικοί αρχηγοί , στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.
Tο εκλογικό του δικαίωμα για τις ευρωεκλογές στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα (Λεβίδου 42), άσκησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος τη ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης,  συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και τον γιο τους Κωνσταντίνο.
mitsotakis_35.JPG
Αφού ψήφισε, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «οι εκλογές είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και όσο μεγαλύτερη συμμετοχή έχουμε, τόσο ισχυροποιούμε την ίδια μας τη δημοκρατία. Οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Τα επόμενα 5 χρόνια θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ελληνική φωνή, ισχυρή ελληνική εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε ως Ελλάδα να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη όσα περισσότερα μπορούμε. Από εκεί και πέρα σεβόμαστε και τιμούμε τους πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται σε αυτή την όμορφη, ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία για να προσφέρουν τη δικιά τους ετυμηγορία. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε το βράδυ».
Στην Εκάλη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις ευρωεκλογές ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Ο κ. Κασσελάκης, αφού ψήφισε στο Δημοτικό σχολείο Εκάλης, κάλεσε τους πολίτες να αφιερώσουν 30 λεπτά από τον χρόνο τους ή και λιγότερο για να ψηφίσουν.
Όπως δήλωσε, «σήμερα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας. Επιλέγουμε τι και ποια Ευρώπη θέλουμε να έχουμε. Έχει μεγάλη επιρροή η Ευρώπη στις ζωές μας και έτσι λοιπόν, είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων. Άρα, παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να αφιερώσουν 30 λεπτά από την ημέρα τους ή και λιγότερο να έρθουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Διότι δεν μπορούμε να αναθέτουμε τα προβλήματά μας σε άλλους. Πρέπει να τα αλλάζουμε μόνοι μας, με τη συμμετοχή σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία».
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για τον εαυτό του, δήλωσε συγκινημένος για τη μεγάλη εμπιστοσύνη του κόσμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε προσωπικό επίπεδο, είμαι συγκινημένος και ευγνώμων για τη μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη που μου έχει δείξει ο κόσμος τους τελευταίους μήνες και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Για ένα παιδί που έφυγε με τη γενιά της κρίσης και γυρνά στην πατρίδα του να προσφέρει, είναι ξεχωριστή αυτή η εμπειρία. Και αυτό το οποίο δεσμεύομαι είναι ότι την εμπιστοσύνη του κόσμου σήμερα δεν πρόκειται να την προδώσω ποτέ».
kasselakis_ekali.JPG
Στην Κρήτη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις ευρωεκλογές ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης, αφού ψήφισε στο 13ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης, δήλωσε ότι «η πατρίδα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ σήμερα να προκύψει σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση, απέναντι σε μια κυβέρνηση ασυδοσίας και αλαζονείας που περιφρονεί τα προβλήματα του λαού, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και την υγεία.
Αλλά υπάρχει ακόμη ένας λόγος, οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί: Να σκεφθούμε ποιες δυνάμεις επέβαλαν λιτότητα. Την επέβαλε το κόμμα που εκπροσωπεί η Ν.Δ. Σήμερα έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε ΠΑΣΟΚ να μας εμπιστευτείτε και δεν θα σας απογοητεύσουμε».
androulaksi.JPG
Στη Νέα Ιωνία ψήφισε για τις ευρωεκλογές ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αφού ψήφισε, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι «σήμερα όλοι και όλες ψηφίζουμε για να κοντύνουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για να ψηλώσουμε το μπόι του λαού μας και των αγώνων του, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, στο μπόι των ονείρων στο μπόι των ανθρώπων».
κκε_1.JPG
Στη Θεσσαλονίκη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο κ. Βελόπουλος, αφού ψήφισε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος Θεσσαλονίκη, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντική αυτή εκλογική αναμέτρηση. Είναι σημαντική γιατί παλεύουν δύο πόλοι. Ο πόλος του πολέμου, της δυστυχίας και της πείνας, που υπηρετούν τα τρία μεγάλα κόμματα, και ο πόλος της ειρήνης, της ευημερίας των λαών που υπηρετούν οι υπόλοιποι. Αν θέλουν πόλεμο κάποιοι στην Ευρώπη, δεν θα τον έχουν. Γι αυτό ο λαός, ο ευρωπαϊκός, πρέπει να απαντήσει σήμερα σθεναρά, να πει ένα "όχι". Εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και στους λέμε ένα πράγμα: Αν μας εμπιστευτούν, που είμαστε βέβαιοι γι αυτό, δεν θα τους προδώσουμε ποτέ. Για την Ελλάδα, για τους Έλληνες».
velopoylos.JPG
Το εκλογικό της δικαίωμα για τις ευρωεκλογές άσκησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής.
Αφού ψήφισε, η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως «πάμε να κάνουμε την αγάπη δύναμη».
Όπως δήλωσε, «όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες μας έδωσαν τεράστια δύναμη. Μας δώσατε δύναμη. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, ακόμη και τώρα την ώρα της κάλπης. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, σε αυτή την πολύ σημαντική μέρα, πάμε να κάνουμε αυτήν τη δύναμη και αυτή την αγάπη που μας δώσατε όλο αυτό τον καιρό, πάμε να την κάνουμε ζωή και στην Ευρωβουλή. Πάμε με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με αποφασιστικότητα, πάμε να μετατρέψουμε την αγάπη σε δύναμη για δικαιοσύνη, για ισότητα, για ειρήνη. Πάμε να κάνουμε την αγάπη δύναμη. Καλή ψήφο».
zoi_1.JPG
Μάθε πού ψηφίζεις


Οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, αν ανατρέξουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνήσουν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 από 09:00 μέχρι 21:00.
Η αναγνώριση των πολιτών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. H αναγνώριση μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτοποιούνται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.
Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν και σήμερα, Κυριακή 9/6, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, θα λειτουργούν έως 19:00.

Οι σταυροί

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως 4 σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους.
Σε περίπτωση που τεθούν περισσότεροι από 4 σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο, ενώ η ταυτοποίηση των ψηφοφόρων μπορεί να γίνει και με τη χρήση της εφαρμογής ψηφιακής ταυτότητας.
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία, ψηφίζουν αυτοπροσώπως ως απόλυτη προτεραιότητα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε κάθε εκλογικό κέντρο. Επιτρέπεται συνοδός ψηφοφόρος στην οθόνη, κατόπιν αξιολόγησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και υπό την παρουσία τους. Επίσης, επιτρέπεται ς η συντροφιά σκύλου, ενώ μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα και μέσω ταχυδρομείου.

Το απρόοπτο - Γαιτί έκλεισε εκλογικό τμήμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές, ωστόσο δεν έλειψαν και τα ...απρόοπτα στο εκλογικό τμήμα Λευκακίων στο Δήμο Ναυπλιέων, που χρειάστηκε η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις argolikeseidhseis.gr, Δικαστικός αντιπρόσωπος δημιούργησε προβλήματα στην εκλογική διαδικασία.
Έτσι, με την παρέμβαση του Εφόρου, παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Ορφανού και με την συνδρομή της αστυνομίας, απομακρύνθηκε και το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα παρέμεινε κλειστό μέχρι την αντικατάσταση του.

Ψήφισαν 178.809 με επιστολική ψήφο

Για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2024 στην Ελλάδα εφαρμόστηκε η επιστολική ψήφος.
Στη σχετική πλατφόρμα ενεγράφησαν 202.515 Έλληνες εκλογείς της επικράτειας και του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο  αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, 178.809 ψήφισαν με επιστολική ψήφο, εκ των οποίων οι 42.147 από το εξωτερικό με το ποσοστό να φτάνει στο 88,3%.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Έφορος Παρακολούθησης της διαδικασίας Επιστολικής ψήφου, αρεοπαγίτης Χρήστος Κατσιγιάννης, εξέδωσε πράξη με την οποία διαπίστωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής επιστολικής επιστολικής ψήφου.
«Συνολικά ψήφισαν έφτασαν 178.588 φάκελοι, από τους οποίους 136. 451 αντιστοιχούν σε κατοίκους του εσωτερικού και 42.137 σε κατοίκους του εξωτερικού», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, εξήγησε ότι «το απόγευμα χθες, μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των ψήφων, ενημερώθηκαν οι εκλογείς, οι οποίοι δεν απέστειλαν φάκελο ή δεν παραλήφθηκε εμπροθέσμως, προκειμένου να ασκήσουν από σήμερα (9/6) στις 11 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν. Όλοι οι υπόλοιποι εκλογείς, οι οποίοι συμμετείχαν και είχαν κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο και απέστειλαν και παρελήφθη εμπροθέσμως ο φάκελος τους, αυτοί έχουν ειδική ένδειξη στον εκλογικό κατάλογο και δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».
Ήδη, στο Περιστέρι οι επιτροπές διαλογής ανοίγουν τις κάλπες και στη συνέχεια τους φακέλους επιστροφής για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, δηλαδή το αντίγραφο της ταυτότητας και συμπληρωμένο το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης. Εάν διαπιστωθεί η αρτιότητα του εκλογικού φακέλου, τότε ρίχνεται ο κλειστός φάκελος που περιέχει το ψηφοδέλτιο στην οριστική κάλπη, ενώ εάν λείπει κάποιο συνοδευτικό έγγραφο το ψηφοδέλτιο μένει εκτός κάλπης και καταγράφεται ως άκυρο.
Οι εκλογείς που είχαν επιλέξει να ψηφίσουν επιστολικά και τελικά δεν το έπραξαν ή έστειλαν εκπρόθεσμα την ψήφο τους, θα μπορέσουν να ψηφίσουν δια ζώσης την Κυριακή 9/6 μετά τις 11:00 το πρωί στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι.

Συνολικά 1.168 υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Την προτίμηση των ψηφοφόρων διεκδικούν συνολικά 1.168 υποψήφιοι ευρωβουλευτές που είναι ενταγμένοι στα ψηφοδέλτια 31 κομμάτων.
Συγκεκριμένα, τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι τα εξής:
1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
3. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
6. ΝΙΚΗ
7. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
8. Μέρα 25
9. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
10. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ
11. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ.
12. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο
13. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
14. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
15. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
16. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
17. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
18. ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
19. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
20. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)
21. Κίνημα 21
22. ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
23. Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)
24. Νέα Αριστερά
25. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
26. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
27. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
28. Ελλήνων Συνέλευσις
29. Πράσινο κίνημα
30. Δημιουργία
31. ΚΟΣΜΟΣ

Τα αποτελέσματα

Η καταμέτρηση και η διαλογή των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων των επιστολικών, θα γίνει μέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Singular Logic γύρω στις 21:00 και της σταυροδοσίας περίπου στις 23:00.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τις πρώτες εκτιμήσεις του σχετικά με τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περίπου στις 21:15-21:30 (ώρα Ελλάδας), με βάση ένα μείγμα από exit polls και προεκλογικών δημοσκοπήσεων.
Πάντως, τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα και η επικαιροποιημένη πρόβλεψη επί της κατανομής των εδρών θα δημοσιευθούν μετά τα μεσάνυχτα, μεταξύ 00:15-00:30 (ώρα Ελλάδας).
Θα ακολουθήσουν και άλλες επικαιροποιημένες προβλέψεις, καθώς οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα λαμβάνουν πληροφορίες από τις εθνικές αρχές.
Η τελευταία επικαιροποίηση αναμένεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, περίπου στις 02:00 (ώρα Ελλάδας).

Με 720 έδρες το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μετά τις ευρωεκλογές, οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αυξηθούν σε 720 έδρες από 705, μια αύξηση που αντικατοπτρίζει «δημογραφικές αλλαγές στα κράτη μέλη». Ωφελήθηκαν 12 χώρες που απέκτησαν επιπλέον έδρες.
Για την Ελλάδα, ο αριθμός των εδρών παρέμεινε ο ίδιος και εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.
Σήμερα το απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μέλη του οποίου θα ανανεωθούν μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, έχει 705 έδρες που κατανέμονται σε 7 πολιτικές οικογένειες:
1. Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), με 176 έδρες
2. Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με 139 έδρες
3. Renew Europe (Φιλελεύθεροι), με 102 έδρες
4. Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, με 72 έδρες
5. Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με 69 έδρες
6. Ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, με 49 έδρες
7. Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - GUE/NGL, με 37 έδρες
Οι ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής, οι Μη Εγγεγραμμένοι (NI), έχουν σήμερα 61 έδρες.
Τις επόμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης