Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στοιχεία σοκ για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα - Μόλις 1% η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στοιχεία σοκ για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα - Μόλις 1% η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης
Tα ενταγμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. ευρώ και οι έως τώρα πληρωμές είναι μόνο 5,34 εκατ
Την πλήρη κυβερνητική ανεπάρκεια ως προς την απορρόφηση των πόρων για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης καταμαρτυρά έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ.
Κι όλα αυτά ενώ η κατάσταση στη χώρα μας λόγω των πυρκαγιών είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όπως καταδεικνύεται και από τις φωτιές των τελευταίων ημερών.
Ειδικότερα, μόνο το 1% από τα ενταγμένα έργα έχει ενεργές πληρωμές.
Όπως δείχνουν τα αποκαλυτπικά στοιχεία, τα ενταγμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. ευρώ και οι έως τώρα πληρωμές είναι μόνο 5,34 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΕΝΑ:

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υποδεικνύει υψηλό κίνδυνο για μια σειρά περιοχών. Η κατάσταση αυτή συναγερμού, αναμένεται ότι θα αποτελέσει τον κανόνα για όλη την καλοκαιρινή περίοδο.
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και κρίσεων καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η ετοιμότητα του Υπουργείου με όρους εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού, είναι καθοριστική για το πόσο αποτελεσματικά θα ανταπεξέλθει μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο.
Μεγάλο μέρος των ανωτέρω αναγκών έχει προβλεφθεί να καλυφθεί μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Υπουργείο – με στοιχεία μέχρι και 31.03.2024 – καταγράφει την παρακάτω δυναμική:

- τα ενταγμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 556,63 εκατ. €
- οι πληρωμές (δαπάνες) ανέρχονται σε 5,34 εκατ. ευρώ
- οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης μόλις 1%

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν στα δύο έργα συμβουλευτικής υποστήριξης του Υπουργείου καθώς και το υποέργο «Σύστημα διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος, οχημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειών και Δήμων».
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται αναλυτικά τα ενταγμένα έργα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο «Ελλάδα 2.0» και οι πληρωμές έως και 31/03/2024.

1_143.jpg

2_231.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης