Τελευταία Νέα
Πολιτική

Από το κακό στο χειρότερο - Η ελληνική κυβέρνηση βάζει στην άκρη το μαστίγιο κατά των πολυεθνικών Ομίλων και τείνει χείρα βοηθείας

Από το κακό στο χειρότερο - Η ελληνική κυβέρνηση βάζει στην άκρη το μαστίγιο κατά των πολυεθνικών Ομίλων και τείνει χείρα βοηθείας
Ο πρωθυπουργός λέει οι τιμές δεν θα γυρίσουν εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια - Ανέβηκαν 30% ας πέσουν 5%!
Σχετικά Άρθρα

Με απόσταση 13 ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει την ατζέντα της μάχης κατά της ακρίβειας.
Πριν από την κάλπη των Ευρωεκλογών στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ την Παρασκευή 7 Ιουνίου ανέφερε ότι ο σκοπός μας δεν είναι η μείωση του πληθωρισμού αλλά να μειωθούν οι τιμές.
Κατανόησε ο πρωθυπουργός το παράπονο των συνταξιούχου που είπε ότι αυξήθηκε η σύνταξη αλλά οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές που ήταν πριν τρία χρόνια.
Στις 20 Ιουνίου 2024 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα γυρίσουμε στις τιμές πριν από τρία χρόνια, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, όπως και οι μισθοί δεν είναι οι μισθοί που ήταν πριν από τρία χρόνια.
Αλλά σταδιακές αποκλιμακώσεις τιμών από τα υψηλά τα οποία είδαμε, πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε».

Η νέα στρατηγική είναι βοηθήστε μας να ρίξουμε τις τιμές

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε νέα στρατηγική έναντι της ακρίβειας και των επιχειρήσεων ενώ απέφυγε να εστιάσει στους πολυεθνικούς Ομίλους όπως συνέβαινε πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Στον Real FM είπε "ξέρω ότι η ακρίβεια «πονάει», αλλά θέλω να περάσουμε πια τη συζήτηση από την ακρίβεια στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των τιμών, όχι απλά μείωσης του πληθωρισμού.
Τα πήγαμε πολύ καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον πληθωρισμό τον τελευταίο μήνα και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Παρελθόν οι «κακοί» πολυεθνικοί όμιλοι

Για τον λόγο αυτό και στην επίσκεψη την οποία έκανα στο Υπουργείο Ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη σε αυτή την προσπάθεια να συμβάλλουμε όλοι.
Και όταν εννοώ όλοι, δεν εννοώ μόνο το κράτος, μέσα από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, αλλά και οι επιχειρήσεις, μεγάλες εταιρείες τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να αντιληφθούμε ότι η ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή.
Και καθώς τώρα βρισκόμαστε πια σε μια φάση που μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, να κάνουν και οι εταιρείες, λοιπόν, μια προσπάθεια να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις τιμές -όχι απλά να μειώνουμε τις αυξήσεις των τιμών- όσο περισσότερο μπορούμε.
Είναι μια διαρκής προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί με την ένταση που οι περιστάσεις απαιτούν".

Σε 13 ημέρες οι «κακοί» πολυεθνικοί Όμιλοι αποτελούν παρελθόν για την κυβέρνηση και σήμερα τείνει χείρα βοήθειας και τους καλεί να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών διότι η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.
Ούτε λόγος δεν έγινε για τα βαριά πρόστιμα όταν η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα αρχίσει επαφές με τους επιχειρηματίες για την διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος για την αγορά και τους καταναλωτές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης