Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νικητιάδης: Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο στην Ισπανία δείχνει την ανικανότητα και αβουλία της ΝΔ

Νικητιάδης: Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο στην Ισπανία δείχνει την ανικανότητα και αβουλία της ΝΔ
«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τη βούληση να μειώσει τον ΦΠΑ διότι προσβλέπει από αυτόν σε έσοδα που στη συνέχεια τα μετατρέπει σε επιδόματα για να καταντήσει τον ελληνικό λαό έρμαιο των πολιτικών της επιλογών και της ανικανότητάς της», σύμφωνα με τον Γ. Νικητιάδη
«Ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του διαψεύδονται πανηγυρικώς από την πραγματικότητα για μία ακόμη φορά.
Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από την Κυβέρνηση της Ισπανίας, για να αντιμετωπίσει την υψηλή τιμή λιανικής, αποδεικνύει περίτρανα την αποτελεσματικότητα του μέτρου όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ και για την Ελλάδα», δήλωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη, «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τη βούληση να μειώσει τον ΦΠΑ διότι προσβλέπει από αυτόν σε έσοδα που στη συνέχεια τα μετατρέπει σε επιδόματα για να καταντήσει τον ελληνικό λαό έρμαιο των πολιτικών της επιλογών και της ανικανότητάς της».
«Ας το τολμήσει τουλάχιστον σε ένα προϊόν τόσο σημαντικό και τόσο συνδεδεμένο με τον Έλληνα καταναλωτή. Θα ήταν μία καλή αρχή. Κατέθεσα σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και αναρωτιέμαι τι θα απαντήσει η Κυβέρνηση», κατέληξε.
Σε επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Νικιητιάδης, που κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, κάνει λόγο για «ανικανότητα και αβουλία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια μειώνοντας τους συντελεστές ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης»,
Στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Νικητιάδης αναφέρει πως «όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 η μέση λιανική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ήταν 6,14 ευρώ ανά λίτρο. Σήμερα η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ανά λίτρο είναι στα 13,91 ευρώ το λίτρο, που σημαίνει αύξηση 126,5%. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι με μια πολύ πρόχειρη έρευνα σε ιστοσελίδες γνωστών σούπερ μάρκετ, ακόμη και του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι εκτός ΕΕ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ξεκινά από 8 και 9 ευρώ το λίτρο όταν στα ελληνικά σούπερ μάρκετ ξεκινά από 10,90».
Η Ισπανία, σημειώνει ο κ. Νικητιάδης, «για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια ανακοίνωσε μηδενισμό του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για διάστημα 6 μηνών και τη μεταφορά του μετά την πάροδο του ανωτέρω διαστήματος, στον χαμηλό συντελεστή 4% που είναι όλα τα βασικά τρόφιμα όπως ψωμί, γάλα, φρούτα και λαχανικά. Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει κάνει ήδη μια μείωση από το 10% στο 5% στο ελαιόλαδο και τώρα προχωρά σε μηδενισμό του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για συγκεκριμένο διάστημα. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα με πολύ μικρότερη αγοραστική δύναμη από την Ισπανία ο ΦΠΑ στο ελαιόλαδο όπως και σε μια σειρά πολύ βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως ψωμί, γάλα, κρέας, ο ΦΠΑ παραμένει στο 13% όταν χιλιάδες πλέον συμπολίτες μας δυσκολεύονται καθημερινά να εξασφαλίσουν και τα βασικά για την διατροφή της οικογένειάς τους».
Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, «πόσα είναι σε ετήσια βάση τα έσοδα από τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο; Προτίθεται η Κυβέρνηση να μηδενίσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για συγκεκριμένο έστω διάστημα κάνοντας επιτέλους μια αρχή στη δοκιμή και αυτού του μέτρου σε ένα προϊόν και αν όχι γιατί; Και τι θα κάνει ώστε να πέσει η τιμή του ελαιόλαδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να μην αποτελεί για τον πολίτη, είδος πολυτελείας;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης