Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατώτερος των προσδοκιών ο Μητσοτάκης, μετριότητα στην ΔΕΘ – Χωρίς όραμα, αφήγημα με ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική κόπωση

Κατώτερος των προσδοκιών ο Μητσοτάκης, μετριότητα στην ΔΕΘ – Χωρίς όραμα, αφήγημα με ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική κόπωση
Ουσιαστικά, ήταν μία ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν συνέθεσε κανένα όραμα και κανένα συνολικό αφήγημα αλλά έδωσε την εικόνα ότι προσπαθεί με… καραμέλες να τάξει τα πάντα σε πολλούς μήπως γλιτώσει την εικόνα της κυβέρνησης
Χωρίς κανένα μέτρο- έκπληξη όπως διέρρεαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μέχρι την τελευταία στιγμή, με μία περισσή αλαζονεία ότι μόνος αυτός μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα και με μία παρουσίαση 45 ανούσιων, αδύναμων και μόνο για λίγους μέτρων, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να αντιστρέψει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για την κυβέρνησή του.

Το παλιό δίλημμα για την σταθερότητα της χώρας που δεν πείθει


Ξαναέθεσε το θέμα της σταθερότητας στη χώρα συνδέοντάς το με την σημερινή κυβέρνηση, διασκέδασε τις εντυπώσεις για μεταρρυθμιστική κόπωση και παρουσίασε μία άλλη Ελλάδα πολύ διαφορετική από αυτή που ξέρουμε και γνωρίζουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
Το κυριότερο, δεν είπε κουβέντα για το μεγάλο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας που είναι η ακρίβεια παρά μόνο αναλώθηκε σε ευχολόγια για «μάχη κατά της αισχροκέρδειας» και για αυξήσεις μισθών και συντάξεων που δεν μπορούν να ανατρέψουν το βασικό επιχείρημα ότι το βιωτικό επίπεδο των πολιτών έχει πέσει και η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι ισάξια με του Βούλγαρου πολίτη.

Μέτρα που δεν κάνουν τη διαφορά - οι αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις προβλέπονται από το νόμο


Όμως, και στα επιμέρους μέτρα για την οικογένεια, το δημογραφικό, τα εισοδήματα, τους συνταξιούχους δεν μπορούμε να δούμε κανένα ισχυρό μέτρο που κάνει τη διαφορά.
Καταρχάς, οι αυξήσεις στις συντάξεις εκπορεύονται από τον πρόσφατο νόμο Βρούτση, δεν είναι θέμα απόφασης πρωθυπουργού όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού που είναι θέμα ερευνών και προτάσεων Ινστιτούτων και διαλόγου μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Ψίχουλα για το ΕΣΥ, ευχολόγια για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Για το θέμα του ΕΣΥ, τα μέτρα αύξησης της αποζημίωσης των υπερωριών δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ούτε κάνουν πιο ελκυστική την ενασχόληση των ιατρών-νοσηλευτών με το δημόσιο σύστημα.
Η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – που είναι προεκλογική υπόσχεση από το 2019 - στην ουσία δεν ελαφρύνει τον ελεύθερο επαγγελματία από την στιγμή που με τα τεκμαρτά εισοδήματα πληρώνει περισσότερο φόρο.
Η σύγκλιση δικαιωμάτων των τριτέκνων με τους πολύτεκνους είναι μερική, δεν αφορά όλες τις παροχές.

Αστεία ποσά για το δημογραφικό


Οι φοροαπαλλαγές στους ιδιοκτήτες για τα ενοίκια δεν είναι δυνατό μέτρο και δεν μπορεί να ανατρέψει την τάση τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Η μείωση κατά 50% του τεκμηρίου για περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500 και η κατάργηση του φόρου σταθερής τηλεφωνίας 5% στις συνδέσεις πάνω από 100 MbS είναι ανεπαίσθητες αλλαγές για πολύ λίγους. Η αύξηση της αποζημίωσης για τις νυκτερινές περιπολίες είναι ένα σωστό μέτρο, όμως, αναφέρεται σε ένα κοινό που ούτως ή άλλως έχει στηρίξει πολύ τη ΝΔ.
Η στήριξη των ευπαθών ομάδων είναι λογική και γίνεται έκτακτα μέσα από την φορολόγηση των διυλιστηρίων.
Η αύξηση στους 700.000 δημοσίους υπαλλήλους αναγκαία αλλά δεν καλύπτει την αφαίμαξη από το κόστος ζωής.
Τα επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για τους νέους γονείς είναι ένα αστείο ποσό και δεν υπάρχει ένα μεγάλο μέτρο για το δημογραφικό πρόβλημα…

Ψάχνει μία δημοσκοπική ανάσα για να μην καταρρεύσει

Συνολικά πρόκειται για μέτρα – ασπιρίνες προκειμένου να δώσουν μία δημοσκοπική και μόνο ανάσα στην κυβέρνηση, όμως, τα προβλήματα θα παραμείνουν.
Τέλος δεν έκανε καμία αυτοκριτική ότι 5 χρόνια τώρα το επιτελικό κράτος παρουσιάζει μία πολύ κακή εικόνα με πρόσφατη την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού στη φωτιά του Βαρνάβα που κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις και κατέστρεψε τουλάχιστον 1200 σπίτια φτάνοντας μέχρι το… Χαλάνδρι.

Κανένα όραμα και κανένα αφήγημα


Στο κλείσιμο της ομιλίας του – και απόντων των δύο πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Κων. Καραμανλή – ο κ. Μητσοτάκης έκανε ηχηρή μνεία στον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Μακεδόνα πολιτικό, όπως είπε, στοχεύοντας προφανώς στο παραδοσιακό ακροατήριο της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα εμφανίζεται απογοητευμένο από τη ΝΔ.
Ουσιαστικά, ήταν μία ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν συνέθεσε κανένα όραμα και κανένα συνολικό αφήγημα αλλά έδωσε την εικόνα ότι προσπαθεί με… καραμέλες να τάξει τα πάντα σε πολλούς μήπως γλιτώσει την εικόνα της κυβέρνησης.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης