Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι αλήθειες των 11 βουλευτών της ΝΔ για τις ανομίες των funds κόκκινων δανείων - Τι θα πράξουν Κυβέρνηση - Χατζηδάκης;

Οι αλήθειες των 11 βουλευτών της ΝΔ για τις ανομίες των funds κόκκινων δανείων - Τι θα πράξουν Κυβέρνηση - Χατζηδάκης;
Οι  δανειολήπτες είναι όμηροι σε ένα καθεστώς χωρίς δικαιώματα
Σχετικά Άρθρα
Προ των ευθυνών του για τις ανήθικες πρακτικές των servicers που αρπάζουν τα σπίτια των δανειοληπτών, θέτουν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση  που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη -με τίτλο «Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Η οικονομική ιστοσελίδα bankingnews έχει αναδείξει τις αλχημείες των Funds αλλά και την απουσία νομοθετικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τα ελάχιστα δικαιώματα των δανειοληπτών.  
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι χθες 18/9 το bankingnews είχε αναρτήσει ρεπορτάζ για ανήθικες πρακτικές εταιριών διαχείρισης NPEs ή funds κόκκινων δανείων ή servicers που από τη μια έκαναν συμφωνία και την ίδια στιγμή προχωρούσαν στην έκδοση διαταγής πληρωμής.
Το θέμα αυτό έχει συμπεριληφθεί στην σχετική ερώτηση που επιβεβαιώνει ότι οι 11 βουλευτές αφουγκράστηκαν τους πολίτες και δανειολήπτες που επισκέπτονται τα πολιτικά τους γραφεία.
Το bankingnews είναι σε θέση να υποστηρίξει ότι πρόκειται για ουσιαστική ερώτηση αφού αναφέρει ένα προς ένα τα προβλήματα που έχει αναδείξει η οικονομική μας ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση δεν έχουν καμία διάθεση να έρθουν σε πολιτική αντιπαράθεση αλλά να λυθούν τα καυτά θέματα των δανειοληπτών και επιτέλους οι servicers να αναγνωρίσουν τα βασικά τους δικαιώματα τα οποία σήμερα καταπατούνται με την άδεια της πολιτείας.

Τι θα κάνει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης;

Η ερώτηση θα απαντηθεί γραπτώς με βάση τον Κανονισμό  της Βουλής  και το περιεχόμενο της απάντησης  θα καθορίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης  απέναντι στα καυτά θέματα  που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική  ηγεσία προτίθεται να δώσει άμεσα απαντήσεις στους Βουλευτές.
 
Τι ζητούν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας
 
Το πρώτο ερώτημα που θέτουν οι 11 βουλευτές: 
«Από τις ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού πόσες αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πόσες εξ αυτών αφορούν οφειλέτες ευάλωτους και άτομα με αναπηρία;
Σήμερα οι μηνιαίες ανακοινώσεις της Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους για τις ρυθμίσεις  των δανείων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι αίολες διότι  ο συνολικός  αριθμός των ρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει αναλυτικά τους χρηματοπιστωτικούς φορείς όπως είναι οι servicers.  Τα  στοιχεία των ρυθμίσεων αφορούν το Δημόσιο Τομέα.

Το δεύτερο ερώτημα: Θα νομοθετηθεί το δικαίωμα του οφειλέτη να λαμβάνει γνώση της πρότασης και αντιπρότασης ρύθμισης των οφειλών του που σχεδιάζει το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού;
Σήμερα οι δανειολήπτες που δεν ανήκουν στην κατηγορία του ευάλωτου δεν μαθαίνουν  την πρόταση  ρύθμισης  που προτείνει ο servicers.
To  bankingnews έχει αναδείξει το θέμα σημειώνοντας χρειάστηκε η παρέμβαση του Εισαγγελέα για να μάθει ο δανειολήπτης την πρόταση ρύθμισης. Οι servicers  δεν έχουν καμία υποχρέωση από το νόμο να  δίνουν  τις προτάσεις ρύθμισης. Τις απορρίπτουν μονομερώς και προχωρούν σε πλειστηριασμό.

Το τρίτο θέμα που θέτουν οι βουλευτές: Θα καταστήσει υποχρεωτική την συμμετοχή των τραπεζών και servisers στις προβλεπόμενες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με εχέγγυα πραγματοποίησης ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες;
Σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο αφήνει στην ελεύθερη βούληση των πιστωτών για τη συμμετοχή τους στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

Το τέταρτο θέμα: Αν θα καταστήσει υποχρεωτική κάποια προδικασία πριν την επιβολή κατάσχεσης; 
Πρόκειται για ουσιαστική παρέμβαση διότι οι δανειολήπτες μαθαίνουν τις εξελίξεις όταν το σπίτι τους έχει βγει στον πλειστηριασμό.

Το πέμπτο θέμα: Αν θα ρυθμίσει την προστασία πρώτης κατοικίας κατά τρόπο ώστε να προστατευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών;
Σήμερα η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι κενό περιεχομένου διότι η διάσωσή της εξαρτάται από τη ρύθμιση που θα προτείνει ο πιστωτής. Να σημειωθεί ότι έχει χαθεί η προστασία από τα χρόνια στην κυβέρνηση ήταν  ο ΣΥΡΙΖΑ  αφού αποδέχθηκε τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών και ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα e- auction.  

Τo έκτο θέμα αποκαλύπτει την καθημερινή πραγματικότητα όταν ο ένας πιστωτής   βγάζει στο σφυρί το ακίνητο και άλλος πιστωτής τι αγοράζει φθηνά.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: Θα ελεγχθεί η καταγγελθείσα τακτική εκ μέρους των τραπεζών να εξασφαλίζουν τα κέρδη των funds αποκτώντας από τους πλειστηριασμούς τις κατοικίες των δανειοληπτών;

Το έβδομα θέμα είναι μία αναγκαιότητα καθώς θα υπηρετήσει  τη διαφάνεια σε ότι αφορά  τις ενέργειες  που ακολουθούν οι servicers.
Oι 11 βουλευτές ζητούν  από τον υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα συμμετέχουν δεσμευτικά όλα τα funds και θα απαντούν υποχρεωτικά έναντι κυρώσεων, ακόμα και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, στους πολίτες για τα δάνεια τους που διαχειρίζονται;».

Φαρμάκι η προκαταβολή που ζητούν τα funds κόκκινων δανείων

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κρίνουν δυσμενώς τους  όρους αποπληρωμής με υποχρέωση προκαταβολής σε εξοντωτικά επίπεδα, ακόμα και της τάξεως του 30%-40% της οφειλής ενάντια στο άρθρο 281 ΑΚ.
Ως δικαιολογία διαρκώς παρουσιάζεται η πολιτική του επενδυτή.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αξιολόγησαν την παρέμβαση με πολιτικούς όρους

Τη «μπουκιά από το στόμα» της Αντιπολίτευσης πήραν οι 11 Βουλευτές με την ερώτησή τους για  την προστασία των δανειοληπτών από τους servicers. Εκπρόσωποι των κομμάτων μιλώντας στη Βουλή, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πρωτοβουλία  των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι προς τιμήν του σηκώνουν το ανάστημά τους φέρνουν στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας τα οποία πρέπει  να αντιμετωπιστούν άμεσα.  
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης