Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναταράξεις στη ΝΔ - Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Το παρασκήνιο της απόφασης που αφήνει με 156 βουλευτές την ΚΟ

Αναταράξεις στη ΝΔ - Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Το παρασκήνιο της απόφασης που αφήνει με 156 βουλευτές την ΚΟ
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα 23/9,  στις 12:00
Σχετικά Άρθρα
(upd) Το κατώφλι της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ θα περάσει τη Δευτέρα 23/9 ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, με το αίτημα της διαγραφής του από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Πρόκειται για  απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με τον τρόπο αυτό στέλνει και μήνυμα μη ανοχής παραφωνίας εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που όμως θα μείνει με 156 βουλευτές από 158 που είχε εκλέξει στις δεύτερες εκλογές του 2023, καθώς στις 3 Ιουλίου έμεινε  με 157 λόγω διαγραφής από την ΚΟ του Λευτέρη Αυγενάκη.
Η νέα αυτή διαγραφή
του ερμηνεύεται στο γαλάζιο στρατόπεδο και ως ένα μήνυμα με αποδέκτες τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ να μην υπερβαίνουν τις ...κόκκινες γραμμές .
Ήδη, η εξέλιξη ταράζει τα... νερά  στη ΝΔ,  καθώς εκλαμβάνεται ως προσπάθεια απόκρουσης πολιτικών πρωτοβουλιών από τη λεγόμενη ομάδα των 11.

Πάντως, η παραπομπή του βουλευτή για διαγραφή στην  Επιτροπή Δεοντολογίας τη Δευτέρα 23/9 στις 12.00, δεν είναι τυχαία. Μάλιστα, η κίνηση Μητσοτάκη έγινε από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται  για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ενημερώθηκε για τις δηλώσεις Μάριου Σαλμά.
Τους τελευταίους μήνες οι τοποθετήσεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς είχε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση.
Ο βουλευτής μετά τις ευρωεκλογές έστειλε επιστολή στον Κ. Μητσοτάκη, ζητώντας να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την ανάλυση του «δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος» όπως ανέφερε, ενώ τον Ιούνιο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προέβη σε τοποθέτηση για την κυβέρνηση ζητώντας πρωτοβουλίες για τους πολλούς, όχι για τους λίγους.
Ήταν ανάμεσα στους 11
που υπέγραψαν την ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τα κόκκινα δάνεια, ενώ άσκησε κριτική στον υπουργό Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη,  για τις τιμές των φαρμάκων λέγοντας οι αυξήσεις θα έχουν συνέπειες στον πληθωρισμό, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για φωτογραφικούς διαγωνισμούς που αφορούσαν στα κυλικεία του υπουργείου Πολιτισμού και Υγείας, με την απάντηση να δίνεται και από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Ο πρωθυπουργός ήταν ενοχλημένος από την κριτική Σαλμά μετά τις ευρωεκλογές και τα καυστικά σχόλια περί επιτελικού κράτους,  λέγοντας «δεν δέχομαι τέτοιου είδους υπονοούμενα».

Η παραπομπή Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Ο κ. Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει στην επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά.
Η επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα 23/9,  στις 12:00.
Η παραπομπή Μάριου Σαλμά σχετίζεται με αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή.
Πάντως,ο κ. Σαλμάς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας αύριο.

Πηγές της ΝΔ για την παραπομπή Σαλμά

Όπως σημειώνουν πηγές από το κυβερνών κόμμα, «γενικά η κριτική είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη στη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας».
Όπως τονίζουν οι πηγές της ΝΔ, «όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη».

Κικίλιας: Παραπέμπεται για τις κατ' επανάληψη δηλώσεις του περί αδιαφάνειας - Η ΝΔ είναι υπέρ των πολλών

«Ο κύριος συνάδελφος δεν παραπέμπεται επειδή διαφοροποιήθηκε ιδεολογικά ή πολιτικά. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα, ένα ελεύθερο κόμμα των τάσεων και της σύνθεσης και το έχουμε αποδείξει πολλάκις. Παραπέμπεται για τις κατ' επανάληψη δηλώσεις του περί αδιαφάνειας, στις οποίες, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Πολιτισμού, η κα Μενδώνη έχει απαντήσει εμπεριστατωμένα και δημόσια», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, για τον Μ. Σαλμά.
Ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στο OPEN τόνισε πως «ο ρόλος των βουλευτών, όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, είναι να ελέγχουν την κυβέρνηση - και τους υπουργούς αν θέλουν - με ερωτήσεις και ομαδοποιημένα. Δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα σε αυτό. Είναι μια λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κόμματός μας. Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, γιατί αυτός είναι η σπονδυλική στήλη της παράταξής μας».
Πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν μου αρέσει που προσπαθούν κάποιοι να μας χρεώσουν ότι είμαστε υπέρ των λίγων, της ελίτ, των οικονομικά ευκατάσταστων. Δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό. Από την ίδρυσή της, η παράταξή μας είναι υπέρ των πολλών, των λαϊκών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης, αυτών που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ειρωνευόμενοι, τους αποκαλούν "νοικοκυραίους". Εμείς αγωνιστήκαμε για αυτούς τους ανθρώπους, για τα προβλήματά τους, μέσα στις κρίσεις και τα μνημόνια, πριν και μετά. 'Αλλες φορές πετύχαμε, άλλες φορές όχι. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν είμαστε εκεί και δεν είμαστε δίπλα τους και δεν παλεύουμε συντονισμένα και οργανωμένα, αυτά τα 50 χρόνια της παράταξής μας».
Τέλος, σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων, ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως πρόκειται για πολύ σύνθετο θέμα, αν και επί υπουργίας του μείωσε τις τιμές τώρα «όπως εξήγησε ο κύριος υπουργός υπάρχουν φάρμακα πολύ φθηνά, τα οποία είναι ασύμφορο για οποιονδήποτε επιχειρηματία να τα παράγει και έτσι, κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά, με αποτέλεσμα οι πολίτες που τα έχουν ανάγκη να αναγκαστούν να πληρώνουν υπερπολλαπλάσια τη συμμετοχή τους για πολύ ακριβά φάρμακα».
«Αυτό πρέπει να προστατευτεί», κατέληξε.

Κόκκινο...πανί στο Μαξίμου

Πάντως, ο Μ. Σαλμάς σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου και της ΝΔ ήταν "ξένο σώμα" στο κόμμα.
Άλλωστε, πρόκειται για πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, με τις πληροφορίες να λένε πως ήταν αναμενόμενη η απομάκρυνση του μετά την κριτική του στην κυβέρνηση, αλλά αναμενόταν η κατάλληλη χρονική στιγμή για το όποιο επόμενο βήμα και τελικά έγινε και έτσι, αύριο θα πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Υπενθυμίζεται ότιι ο κ. Σαλμάς ήταν Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, ενώ  διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Α. Σαμαρά.

Το παρασκήνιο της παραπομπής Σαλμά

Ο  κ. Σαλμάς
είχε μιλήσει σε πρόσφατες τηλεοπτικές συνεντεύξεις για διενέργεια «φωτογραφικών» διαγωνισμών για τα κυλικεία στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού.
Είχε κάνει λόγο για
αδιαφανείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των κυλικείων και εστιατορίων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, υποστηρίζοντας πως υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος που να πληροί τις προδιαγραφές της προκήρυξης του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων για τα αναψυκτήρια.
«Δεν πρέπει να πάρει το Δημόσιο όσα περισσότερα μπορεί σε έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό;
Δεν πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα του Δημοσίου; Δεν πρέπει ο διαγωνισμός να μην αποκλείει και να μπορούν να έρθουν και άλλοι, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα γιατί να μην πάρουμε περισσότερα χρήματα;» είχε πει  ο βουλευτής.
Οι δηλώσεις του αυτες είχαν προκαλέσει την απάντηση από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία είχε μιλήσει για σκόπιμες ή μη παρανοήσεις αναφορικά με τα αναψυκτήρια, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση πριν από το 2019 ήταν εξαιρετικά προβληματική, καθώς πολλά αναψυκτήρια ήταν τριτοκοσμικού επιπέδου, ενώ άλλα δεν πλήρωναν τα μισθώματα.
Όπως επέμεινε η υπουργός, στόχοι είναι η σωστή λειτουργία και η εμπροσθοβαρής καταβολή των μισθωμάτων, ενώ πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο να έχει ο ανάδοχος χρηματοδοτική επάρκεια. Κατά τη δευτερολογία του, πάντως, ο βουλευτής χαμήλωσε την κριτική, λέγοντας πως η ερώτηση η οποία απηύθυνε απαντήθηκε από τη Λίνα Μενδώνη.

Σαλμάς σε Μητσοτάκη μετά τις ευρωεκλογές: Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; - Το επιτελικό κράτος είστε εσείς

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ο Μάριος Σαλμάς ήταν εκείνος που είχε συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
μετά το καταστροφικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
«Κάνατε τίποτα για τους πολλούς;
Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια» είχε δηλώσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Σαλμάς.
Ο προς διαγραφή βουλευτής είχε ζητήσει επίμονα να αναλυθούν τα αίτια του δυσμενούς για τη ΝΔ εκλογικού αποτελέσματος.

Η ερώτηση των 11 για τα "κόκκινα" δάνεια και ο Σαλμάς

Ο Μάριος Σαλμάς ήταν μεταξύ των 11 βουλευτών της ΝΔ που κατέθεσαν 7 ερωτήματα για τα κόκκινα δάνεια προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
«Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», επεσήμαναν χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή.
Ειδικότερα,  η ερώτηση των 11 βουλευτών της Ν.Δ. ήταν η εξής: «Η μεταβίβαση των δανείων εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων έλυσε το χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δάνεια ύψους 86,96 δισ. ευρώ βρίσκονται πλέον σε funds.
Ωστόσο, το ίδιο δεν συνέβη με τους δανειολήπτες, οι οποίοι έχοντας απέναντι τους πλέον κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις με έδρα εκτός Ελλάδας και όχι τις εγχώριες τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της περιουσίας τους και κυρίως της κατοικίας τους που δείχνει να είναι η βασική προτεραιότητα των funds για την απόκτηση κερδών».
Μάλιστα, οι βουλευτές της ΝΔ έθεταν 7 συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό.

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

Μπορεί ο πρωθυπουργός να βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, όμως ήδη σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του με την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις επιστρέψει δρομολογεί μια χαλαρή συνάντηση με τα μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ, για να στείλει αυστηρό προειδοποιητικό μήνυμα σε όλους ότι παραφωνίες...τέλος και όποιος παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές του Μαξίμου, θα έχει συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης