Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νικόλαος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για διαφανέστερη, αποτελεσματικότερη, γρηγορότερη και καλύτερη διαχείριση και κατανομή των πόρων»
Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για το «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Υπέρ της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛ.ΛΥ, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια και το ΚΚΕ μαζί με τη Νέα Αριστερά δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νικόλαος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για διαφανέστερη, αποτελεσματικότερη, γρηγορότερη και καλύτερη διαχείριση και κατανομή των πόρων, που λύνει το πρόβλημα με τα λιμνάζοντα και ανολοκλήρωτα έργα δίνοντας μία νέα αναπτυξιακή προοπτική προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών της χώρας».
Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς ορισμένα άρθρα, τα οποία, όπως υποστήριξε. χρίζουν αποσαφηνίσεων , ζήτησε περαιτέρω βελτιώσεις, ενώ έδωσε έμφαση, κυρίως ως προς την διαφάνεια και την λογοδοσία στην κατανομή των πόρων, καθώς και στην εκτέλεση και υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ακόμα εξέφρασε προβληματισμό ως προς την διαβούλευση, σημειώνοντας ότι ενώ διήρκησε δύο χρόνια πολλά από τα άρθρα του νομοσχεδίου ήταν κλειστά για παρατηρήσεις και σχόλια.
Έμφαση έδωσε ο κ. Παπαθανάσης στην ενίσχυση της ανάπτυξης στις περιοχές απολιγνιτοποίησης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ίσως μέσα στον Οκτώβριο θα έχουμε παραλάβει περίπου 25.000 στρέμματα ξεκινώντας από την περιοχή της Μεγαλούπολης και στην Κοζάνη και αμέσως μπαίνουμε στη λειτουργία αυτών των χώρων των τεχνικών πάρκων για να μπορέσουμε να δώσουμε κάτι να μπορέσουν να εγκατασταθούν οι επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα χάνει επενδύσεις, διότι αυτή τη στιγμή τα βιομηχανικά πάρκα έχουν σχεδόν μηδενικό χώρο, διότι μια ελληνική ή μία ξένη επιχείρηση, αναζητά γρήγορη αδειοδότηση για να μπορέσει να μπει σε ένα βιοτεχνικό βιομηχανικό χώρο. Γι΄αυτό θα δούμε στις αιτήσεις που έγιναν τώρα στη Δυτική Μακεδονία, και γενικά στις προσκλήσεις που βγάλαμε, εταιρίες που έχουν πάει στην βιομηχανική περιοχή της Κοζάνης όπου υπάρχει κάποιος χώρος και μπόρεσαν και μπήκαν εκεί. Τώρα δουλεύουμε την Μεγαλούπολη που είναι μια περιοχή την οποία θέλουμε να την μετατρέψουμε σε βιομηχανική περιοχή έτσι ώστε να πάνε εταιρίες που είναι με νέες τεχνολογίες, να εγκατασταθούν».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το άρθρο 17 του νομοσχεδίου που αφορά τις αυτοδίκαιες ανακλήσεις των κατανομών του ΠΔΕ που δεν εκτελούνται εντός 4μήνου, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι, «αυτό που επιδιώκουμε είναι η αποφυγή ύπαρξης λιμναζόντων πόρων έτσι ώστε να μπορεί να εκτελείται ορθά το πρόγραμμα και να είναι αποτελεσματικότερο κάθε έτος».
« Εμείς δεν θέλουμε να είναι κολλημένα τα έργα διότι υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι και η οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται τα έργα να μπαίνουν γρήγορα μέσα στην οικονομία και να παρέχουν αυτά που πρέπει να παρέχουν επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ξεκαθάρισμα. Ότι έργο δεν μπορεί να προχωρήσει θα πηγαίνει στην άκρη και θα μπαίνει ένα άλλο έργο μέσα έτσι ώστε να τρέχουν τα προγράμματα και να μην σταματά η πρόοδος εκεί που πρέπει να υπάρχει», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης