Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Erdogan στη Νέα Υόρκη - Στο επίκεντρο διμερείς σχέσεις, μεταναστευτικό, Κυπριακό - Οι στόχοι

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Erdogan στη Νέα Υόρκη - Στο επίκεντρο διμερείς σχέσεις, μεταναστευτικό, Κυπριακό - Οι στόχοι
O πρωθυπουργός παρέλαβε το Βραβείο του Παγκοσμίου Πολίτη  του Ατλαντικού Συμβουλίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, δρ. Albert Bourla
Σχετικά Άρθρα
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο R.T. Erdogan, στη Νέα Υόρκη, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις δηλαδη οι πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.
Η συνάντηση θα γίνει σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το απόγευμα, στις 11:40 (τοπική ώρα, 18:40 ώρα Ελλάδας) και θα παραστούν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών και οι διευθυντές των διπλωματικών τους γραφείων.
Για το Κυπριακό, κυβερνητική πηγή σημείωσε πως "σε αυτή τη συγκυρία θα φέρουμε το θέμα στο τραπέζι. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών".
Ακόμη, οι δύο ηγέτες αναμένεται να κάνουν αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα. "Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξήσουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία", τόνισε κυβερνητική πηγή. Η Αθήνα εκφράζει ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας με την Τουρκία στο ζήτημα.
Θα ακολουθήσει στις 18:00 τοπική ώρα (01.00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) τριμερής συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη και του Προέδρου της Γαλλίας, Ε. Macron.

Το Κυπριακό

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο Κυπριακό, αφού ο Ν. Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Guterres, έκανε λόγο για την "ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών αξιοποιώντας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο. Είμαστε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε να συναντηθώ τόσο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όσο και με την τουρκική αντιπροσωπεία".
"Ο Γενικός Γραμματέας έχει αναλάβει εδώ και καιρό μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, μια προσπάθεια που ελπίζω να καρποφορήσει. Επαναλαμβάνω από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε. Ας αφήσουμε τον ΓΓ να κάνει τη δουλειά του. Όπως μας ενημέρωσε θα υπάρξει συνάντηση και με τον κ. Erdogan αύριο, μέσα στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, που θα έχει συνέχεια και θα προβεί ο ίδιος στις ανακοινώσεις", πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Εκτός από τις συναντήσεις, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Ειδησεογραφικό Δίκτυο CNN και την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.
Το μεσημέρι (στις 14:00 τοπική ώρα) θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις. Στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός θα παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς.

Βράβευση Μητσοτάκη από το Atlantic Council με το Global Citizen Award: Το βραβείο ανήκει σε όλους τους Έλληνες

O πρωθυπουργός παρέλαβε το Βραβείο του Παγκοσμίου Πολίτη (Global Citizen Award) του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council) από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, δρ. Albert Bourla.
Πρόκειται για μια διεθνή διάκριση του Atlantic Council, η οποία απονέμεται σε επιλεγμένες προσωπικότητες, με τις φετινές βραβεύσεις να περιλαμβάνουν επίσης την πρωθυπουργό της Ιταλίας G. Meloni, τον πρόεδρο της Γκάνας Dankwa Akufo-Addo και την κορυφαία παραγωγό ταινιών Miky Lee από τη Νότια Κορέα.
Ο Albert Bourla δήλωσε αρχικά «ενθουσιασμένος με το προνόμιο να παρουσιάζει τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, καθώς λαμβάνει την ανώτατη τιμή του Atlantic Council για τους παγκόσμιους πολίτες» και τον χαρακτήρισε ως «έναν οραματιστή υπέρμαχο μιας νέας εποχής οικονομικής ευημερίας, έναν ηγέτη αφοσιωμένο στη χώρα του που κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Έναν ταπεινό ηγέτη, του οποίου η επανεκλογή έδειξε ότι τηρεί τις πολιτικές του υποσχέσεις, ενώ παράλληλα έχει τον σεβασμό των ηγετών του κόσμου».
Ο κ. Μητσοτάκης παραλαμβάνοντας το βραβείο ευχαρίστησε τον κ. Bourla για την τιμητική εισαγωγή του και «τόνισε ότι αυτό το βραβειο ανήκει σε όλους τους Έλληνες για την ανθεκτικότητα και την επιμονή τους, για όσα έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια».
«Αυτό που πετύχαμε στην Ελλάδα είναι να δείξουμε ότι μπορεί κανείς να κυβερνήσει από το πολιτικό κέντρο. Ότι μπορεί να είναι υπέρ της ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικά υπεύθυνος. Ότι μπορεί να είναι, και εδώ να αντηχήσουν τα λόγια της καλής μου φίλης Τζόρτζια Μελόνι, ένας αληθινός πατριώτης, εστιάζοντας στην ισχυρή άμυνα και την προστασία των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά φιλελεύθερος, παρέχοντας υψηλής ποιότητας δημόσια αγαθά και μειώνοντας τις ανισότητες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης