Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Tο Κυπριακό κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη με Erdogan – Κρατάμε «μικρό καλάθι»

Μαρινάκης: Tο Κυπριακό κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη με Erdogan – Κρατάμε «μικρό καλάθι»
"Δεν είμαστε αφελείς. Δεν περιμένουμε από τη μια μέρα στην άλλη ο γείτονάς μας να αλλάξει αυτά τα οποία πιστεύει", ανέφερε ο Π. Μαρινάκης
Σχετικά Άρθρα
Το Κυπριακό, με την πάγια ελληνική-κυπριακή θέση που είναι ταυτόσημες, είναι κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο R.T. Erdogan το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως κρατάμε «μικρό καλάθι».
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ανέφερε πως «δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης η χώρα, για να συζητήσει για αναγνώριση ψευδοκράτους. Είναι από αυτά που λέμε «κόκκινες» γραμμές, που διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί της χώρας, έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν τα συζητάμε καν. Το Κυπριακό, αντιθέτως, με την πάγια ελληνική-κυπριακή θέση, που είναι ταυτόσημες, είναι κορυφαίο θέμα στην ατζέντα. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορούμε να περάσουμε στα επόμενα βήματα, αλλά επειδή, ειδικά αυτοί που μας ακούν και από την Κύπρο, έχουν κουραστεί να ακούν κατά καιρούς για αισιοδοξία, εμείς κρατάμε «μικρό καλάθι». Θεωρούμε ότι ο διάλογος αυτός έχει μόνο καλά να δώσει. Από τη στιγμή που έχεις μία Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που ισχυροποιεί τη χώρα και δεν βάζει στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν τα διαπραγματεύεται καν, ένα από τα οφέλη αυτής της διαδικασίας διαλόγου είναι και το γεγονός ότι στην Ελλάδα πλέον το μεταναστευτικό έχει πάψει να είναι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».
«Έχουμε καταφέρει από 93.000 διαμένοντες μετανάστες ή πρόσφυγες, να έχουμε 21.000. Από 130 δομές, μέσα σε πέντε χρόνια, έχουμε 33 δομές», είπε.
Εστιάζοντας στη συνάντηση ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε αφελείς. Δεν περιμένουμε από τη μια μέρα στην άλλη ο γείτονάς μας να αλλάξει αυτά τα οποία πιστεύει. Όμως, έχουμε δει ότι σε αυτή τη διάρκεια του χρόνου, που υπάρχει αυτή η επικοινωνία, έχουμε καταφέρει να πετύχουμε κάποιες μικρές νίκες, όπως είναι εκμηδενισμός των παραβιάσεων, το γεγονός ότι διατυπώνουμε τις θέσεις μας δυνατά και καθαρά».
Σημείωσε πως «ο απώτερος στόχος είναι - η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία - ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δίκαιο. Εκεί, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να υπάρχει άλλη διαφορά, γιατί για την ατζέντα συμφωνούν και τα δύο μέρη. Εμείς μία διαφορά θεωρούμε, άρα είναι και η μόνη που θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει απόσταση μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όμως, ναι, εκεί είναι που θέλουμε να φτάσουμε».

Για διαγραφή Σαλμα

Ο Μ. Σαλμάς διεγράφη από τη ΝΔ «γιατί αναπαρήγαγε μια σειρά από συκοφαντίες, μια σειρά από κατηγορίες στα Μέσα, στα κανάλια, ξεκινώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που κατέθεσε κάποια πράγματα πολύ σοβαρά, χωρίς να διαβιβάζει αυτές τις καταγγελίες στον μόνο καθ' ύλην αρμόδιο που είναι ο εκάστοτε εισαγγελέας, δηλαδή στη Δικαιοσύνη», εξήγησε ο κ. Μαρινάκης.
«Η διαγραφή έχει να κάνει με μια συμπεριφορά που δεν έχει σχέση με αυτά τα οποία προβλέπονται στη ΝΔ. Στη ΝΔ δεν έχουμε μάθει τις κατηγορίες να τις απευθύνουμε σε τηλεδικαστήρια και μάλιστα όταν αυτή η συμπεριφορά είναι επαναλαμβανόμενη αρχίζει και γίνεται περίεργη. Αυτός λοιπόν ήταν ο λόγος», πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση η συμπεριφορά και η διαχείριση της περίπτωσης Σαλμά, με τους άλλους βουλευτές που ασκούν κριτική.
Όπως ανέφερε, « είναι δεδομένο ότι η διαγραφή του κ. Σαλμά δεν έχει σχέση με την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και στην οποία συμμετείχε και εκείνος και δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη έκφραση των απόψεων. Η ΝΔ γιορτάζει σε μια εβδομάδα 50 χρόνια ζωής και έχει αντέξει στον χρόνο ως το μόνο κόμμα εξουσίας, η μόνη μεγάλη παράταξη, γιατί άλλα από μικρά έγιναν μεγάλα και το αντίθετο, γιατί ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, στις διαδικασίες, στη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι κάτι που δεν μπαίνει στο ζύγι».
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είναι δεδομένο ότι ο καθένας, είτε είναι βουλευτής, είτε υπουργός, είτε ο οποιοσδήποτε ασχέτως αν ανήκει σε μια παράταξη, έχει τη δυνατότητα αν κάτι θεωρεί ότι δεν γίνεται σωστά να το καταγγείλει και δημοσίως», προσθέτοντας ότι ο κ. Σαλμάς το έκανε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Υπογράμμισε ότι ο διαγραφείς βουλευτής απηύθυνε μετά από περίπου δύο εβδομάδες μία ερώτηση, όπως προβλεπόταν, στην αρμόδια υπουργό κ. Μενδώνη, η οποία δύο ημέρες μετά στη Βουλή απάντησε με αναλυτικά στοιχεία.
«Ρωτήθηκε ο κ. Σαλμάς εκείνη την ημέρα αν θέλει να επανέλθει. Δεν επανήλθε. Λίγες ημέρες μετά, ζήτησε και τα σχετικά έγγραφα από την κ. Μενδώνη, τον Ιούλιο που μας πέρασε, και του απεστάλησαν τα σχετικά έγγραφα. Και σημειώνω ότι για την υπόθεση για την οποία μιλάμε, τα περιβόητα κυλικεία, όπου έγινε ο διαγωνισμός μπήκαν πολύ αυστηρά κριτήρια συμμετείχαν και άλλες εταιρείες, έχουν γίνει σχετικές προδικαστικές και λοιπές προσφυγές στη Διοικητική Δικαιοσύνη, απερρίφθησαν όλες, άρα και ως προς στο διοικητικό σκέλος έχει κλείσει η υπόθεση», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης