Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ζαχαράκη: Από Ιανουάριο του 2025 οι αλλαγές στα κριτήρια και στα ποσά των επιδομάτων – Στους… κόφτες η ακίνητη περιουσία

Ζαχαράκη:  Από Ιανουάριο του 2025 οι αλλαγές στα κριτήρια και στα ποσά των επιδομάτων – Στους… κόφτες η ακίνητη περιουσία
«Με την ένταξη των περιουσιακών στοιχείων κριτηρίων, με την αύξηση των μισθών και την εμφάνιση κρυφών εισοδημάτων, 2 στους 10 δικαιούχους θα χάσουν το επίδομα, αλλά για τους άλλους 8 δεν θα υπάρξουν αλλαγές», σύμφωνα με την Σ. Ζαχαράκη
Σχετικά Άρθρα
Στο στόχο της μεγάλης μεταρρύθμισης στα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ, αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας πως οι αλλαγές στα κριτήρια και στα ποσά των επιδομάτων θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025.
Η κα Ζαχαράκη μιλώντας στο mega ανέφερε ότι «το τελικό ύψος κριτηρίων δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί. Αυτό που γινόταν ήταν ότι είχαμε ατάκτως «πεταμένα» επιδόματα – ως προς την λογική του πώς έχουν διαμορφωθεί. Πρέπει να έχουν στόχευση, αλλά πρέπει να έχουν και κάποιες προϋποθέσεις. Οι «κόφτες» θα είναι σίγουρα το κομμάτι της ακίνητης περιουσίας, αλλά θα υπάρχει ένα υψηλό όριο. Και στο κομμάτι της περιουσίας θα κινηθούμε περίπου στην βάση μίας οικογένειας με 2 παιδιά, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις αδικίας όπου άνθρωποι αποκρύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, παραμένουν στα επιδόματα και λαμβάνουν π.χ. και το voucher του βρεφονηπιακού σταθμού. Αυτό θα ξεκινήσει Ιανουάριο του 2025».
Όπως είπε, στο τέλος του Οκτωβρίου θα διαμορφωθούν τα κριτήρια, ενώ «μια σημαντική προσθήκη είναι εκεί που είναι κάποιος μισθωτός, εμείς δεν θα υπολογίζουμε το 20% του εισοδήματός του».
Για το ίδιο θέμα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σ. Ζαχαράκη,  σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», εξήγησε πως με την συμπερίληψη και περιουσιακών στοιχείων - ακίνητων και κινητών - στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων, πλην των εισοδηματικών στοιχείων, επιδιώκεται μια «συμφωνία ειλικρίνειας» με τον πολίτη, ώστε η Πολιτεία να στηρίζει όσους βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.
«Το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και vouchers, με πολυτελή σπίτια, ακριβά τζιπ και 300.000 καταθέσεις στην τράπεζα, δεν συνάδει με τον στόχο μας, που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων. Είναι μια "συμφωνία ειλικρίνειας" με τον πολίτη. Θέλουμε να εντοπίσουμε τον δικαιούχο που αποκρύπτει τα εισοδήματά του, ενώ έχει περιουσιακά στοιχεία», υπογράμμισε η υπουργός.
Κατά την ίδια, «με την ένταξη των περιουσιακών στοιχείων κριτηρίων, με την αύξηση των μισθών και την εμφάνιση κρυφών εισοδημάτων, 2 στους 10 δικαιούχους θα χάσουν το επίδομα, αλλά για τους άλλους 8 δεν θα υπάρξουν αλλαγές».
Εξήγησε ότι «η εντολή του πρωθυπουργού είναι τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν, να κατευθυνθούν εκ νέου στους ευάλωτους, σε άτομα με αναπηρία, σε οικογένειες με παιδιά, σε ανασφάλιστους υπερήλικες, όπως για παράδειγμα έχει ήδη δρομολογηθεί με το έκτακτο βοήθημα των Χριστουγέννων. Στο συρτάρι του υπουργείου και στα κρατικά ταμεία, δεν θα επιστρέψει ούτε ευρώ. Μάλιστα το κονδύλι ενισχύθηκε κατά 70 εκατ. ευρώ, ώστε τα επιδόματα να αυξηθούν όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει».
Προσδιόρισε δε, για το τέλος Μαρτίου την πανελλαδική εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας στα προνοιακά επιδόματα, πλην ορισμένων όπως τα επιδόματα αναπηρίας, «δράση που αποσκοπεί επίσης στη διαφάνεια και τον περιορισμό της μαύρης οικονομίας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Προγράμματα

Ακόμη, η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής και ενεργειακής αναβάθμισης, όπως είναι το «Σπίτι μου 2» (προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ) και το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» (προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ).
«Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα 'Αναβαθμίζω το σπίτι μου' για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς θα δοθεί σε 20.000 δικαιούχους άτοκο δάνειο χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο», πρόσθεσε.

Βία ανηλίκων

Μιλώντας στο mega για την παραβατικότητα των ανηλίκων και για τα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο, σημείωσε ότι «στα περιστατικά βίας δεν έχουμε γεωγραφική διάκριση, αλλά διαφορετική ένταση. Αυτό που έχει αλλάξει έχει να κάνει με την ένταση, έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας στα παιδιά και έχουν εμπλακεί πολύ και τα κορίτσια. Συνήθως τα κορίτσια, σύμφωνα με όσα λένε ψυχολόγοι, πήγαιναν σε λεκτικές αντιπαραθέσεις. Λειτουργεί και μέσα στο υπουργείο Παιδείας, στα σχολεία, και η σχετική πλατφόρμα για την καταγγελία περιστατικών, και οι ψυχολόγοι στα σχολεία».
Μάλιστα, ανέφερε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο αύριο, Δευτέρα 30/9 , «θα υπάρχει το πλαίσιο της αυστηροποίησης», ενώ «έρχεται και το «Save Youth» τις επόμενες μέρες που είναι ουσιαστικά το panic button για την βία στους νέους».
Για την πρόληψη στα φαινόμενα βίας, η κα Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «έχει μπει μάθημα για την αλληλοκατανόηση στο εργαστήρι δεξιοτήτων, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να αναπτύσσουν υγιείς σχέσεις. Αυτό δεν έχει σχέση μόνο με το bullying, αλλά έχει να κάνει με το πώς διαμορφώνουν τις σχέσεις τους τα αγόρια και τα κορίτσια μεταξύ τους. Ως υπουργείο, αυτό που κάνουμε είναι κυρίως να εστιάζουμε σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, τις κοινωνικές υπηρεσίες, και να βλέπουμε και το προφίλ της οικογένειας».
Σύμφωνα με την υπουργό, είναι «λυπηρό πράγμα να βλέπουμε γονείς να υπερασπίζονται τα παιδιά τους που παρανομούν και θα πρέπει να καταλάβουν ότι εκείνη την ώρα ουσιαστικά συνηγορούν σε μία επιδείνωση της σχέσης του παιδιού τους με τα άλλα παιδιά και δεν καταλαβαίνουν ότι και το ίδιο το παιδί θυματοποιείται».
«Θα πρέπει να εστιάσουμε την αύξηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και από δική μας παρέμβαση στην συμβουλευτική γονέων που θα γίνει σε επίπεδο δήμων», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης