Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εμφύλιος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ο πρώην σύμβουλος του Μητσοτάκη, Θ. Μπακόλας σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Weber

Εμφύλιος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ο πρώην σύμβουλος του Μητσοτάκη, Θ. Μπακόλας σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Weber
Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ έχει ανοιχτή διαμάχη με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωομάδας Manfred Weber
Σε τροχιά διάσπασης κινείται η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμματος (EPP) όπως τονίζει αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico, εξηγώντας ότι στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται ο πρωήν σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκά θέματα, Θανάσης Μπακόλας.
Μια διαμάχη γύρω από τη στελέχωση του κόμματος έχει αποκαλύψει σύγκρουση μεταξύ του Manfred Weber, του ισχυρότερου παράγοντα του EPP, και του Θανάση Μπακόλα, ο οποίος αποτελεί επίσης μια σημαντική προσωπικότητα στο κόμμα, καθώς κατέχει τη θέση του γραμματέα.
To χάσμα κορυφής προέκυψε όταν ο Weber – που είναι τόσο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του EPP στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και πρόεδρος του κόμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο – προχώρησε σε συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του κόμματος κατά τη δεύτερη ημέρα της πολιτικής συνέλευσης του EPP στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 1/10.
Την περασμένη Παρασκευή 27/9, ο κ. Μπακόλας, γενικός γραμματέας του κόμματος, ενημέρωσε την ηγεσία ότι θα χρειαστεί να απολύσει τον Tom Vandenkendelaere, έναν Βέλγο που πρόσφατα έχασε την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προαλείφεται ως επιλογή του Weber για τη θέση του «διευθυντή εμπλοκής με τα μέλη του κόμματος».
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μπακόλας σε email που είδε ο συντάκτης της στήλης Playbook του Politico, ο Weber ακολούθησε γρήγορα με την αποστολή ενός νέου οργανογράμματος και ξεκαθάρισε, μέσω ενος μηνύματος, ότι ο Vandenkendelaere τελιά θα αναλάβει τον ρόλο του αρχηγού του επιτελείου του κόμματος.
«Δεν μπορώ να εκπληρώσω και να εφαρμόσω τις απαιτήσεις του Προέδρου», απάντησε ο Μπακόλας στην κίνηση του Weber.
Ο Μπακόλας τόνισε ότι η θέση του αρχηγού του επιτελείου, όπως περιγράφεται, δεν επιτρέπεται από τους κανόνες του κόμματος ούτε από τη βελγική νομοθεσία, και ως γενικός γραμματέας, ο ίδιος θα είχε την ευθύνη για τυχόν παραβάσεις.

Οι σκιώδεις κινήσεις εξουσίας του Weber

Μετά την αποτυχία του στην υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εγκατάλειψη της προσπάθειάς του να γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Weber στράφηκε στη συσσώρευση εξουσίας μέσα στον κομματικό μηχανισμό του EPP.
Έχει τοποθετήσει πιστά στελέχη του σε καίριες θέσεις και προσπαθεί εναγωνίως να εξαλείψει πιθανούς επικριτές, δελφίνους και αντιπάλους.
Για παράδειγμα, στη κοινοβουλευτική ομάδα του EPP, ο γενικός γραμματέας Simon Busuttil αποχώρησε για να δώσει τη θέση του στην επικεφαλής του γραφείου του Weber, Ouarda Bensouag.
Ο Weber θεωρείται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στις Βρυξέλλες, πιθανώς δεύτερος μετά την πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Ο διορισμός του Vandenkendelaere ήταν η τελευταία σε μια σειρά κινήσεων που ο Weber έχει μελετήσει προσεκτικά με σκοπό να ενισχύσει τον έλεγχο του στον κομματικό μηχανισμό του EPP.
Ωστόσο, η ανοιχτή ανυπακοή του Bakolas είναι άνευ προηγουμένου.
Πίσω από τη διαμάχη για τα στελέχη κρύβεται μια μεγαλύτερη σύγκρουση για την κατεύθυνση του EPP, το οποίο υπό την ηγεσία του Weber έχει έρθει πιο κοντά σε ηγέτες της άκρας δεξιάς, όπως η Giorgia Meloni.
Η προσέγγιση αυτή, που περιλαμβάνει τη συνάντηση του Weber με τη Meloni στη Ρώμη αυτό το καλοκαίρι, έχει εξοργίσει κάποια στελέχη του EPP που θεωρούν ότι ο Βαυαρός πολιτικός τραβάει το κόμμα πολύ δεξιά.
Οι σύμμαχοι του Weber λένε ότι είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί πλήρως τη συνεχώς αυξανόμενη δύναμη του EPP και να εξασφαλίσει τη στενή συνεργασία των κομματικών παικτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τα εθνικά κόμματα.
Η επιτροπή προεδρίας του κόμματος συναντήθηκε τη Δευτέρα, πριν από την έναρξη της πολιτικής συνέλευσης.
Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ότι ο Weber, ως πρόεδρος του EPP, θα υπογράψει ένα συμβόλαιο που θα καθιστά τον Vandenkendelaere επικεφαλής του γραφείου του, σύμφωνα με απόσπασμα εγγράφου που κυκλοφόρησε στη συνάντηση και είδε το Politoico.

Tusk, Μητσοτάκης και Merz εναντίον ... Weber

Το EPP ως κόμμα στοχεύει να εξυπηρετεί εθνικούς ηγέτες και κόμματα.
Ο Μπακόλας, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται να στοιχηματίζει ότι ηγέτες του EPP όπως ο Πολωνός Πρωθυπουργός Donald Tusk, ο Φινλανδός Πρωθυπουργός Petteri Orpo και ο αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας, Friedrich Merz, θα τον υποστηρίξουν και θα παρέμβουν για να  ... μαζέψουν τον Weber.
Εάν δεν το κάνουν, αυτό θα παγιώσει τη θέση του Weber ως αδιαμφισβήτητου ηγέτη του EPP.
«Ο κύριος Weber συνήθως κερδίζει αυτές τις μικρές μάχες», παρατήρησε ένα ανώτερο στέλεχος του EPP, το οποίο προτίμησε να παραμείνει ανώνυμο λόγω της ευαίσθητης φύσης της συζήτησης.
Από την πλευρά του, ο Μπακόλας αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ο εκπρόσωπος του EPP δεν απάντησε σε μηνύματα που ζητούσαν απάντηση.
Ο Vandenkendelaere παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην ομάδα του Weber, ενώ ο ίδιος ο Weber δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.
Οι κινήσεις εξουσίας και οι αλληλοκατηγορίες έρχονται σε μια στιγμή που το EPP παραμένει ισχυρό.
Το κόμμα κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, ανέδειξε και πάλι ως πρόεδρο της Κομισιόν την von der Leyen με πιο συντηρητική πλατφόρμα και βρίσκεται σε καλό δρόμο να ενισχύσει το κυρίαρχο αποτύπωμά του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το ανώτερο στέλεχος του EPP, που αναφέρθηκε παραπάνω, σημείωσε ότι ο Vandenkendelaere χαίρει εξαιρετικής εκτίμησης.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «αυτές οι κινήσεις εξουσίας μπορούν να δημιουργήσουν άσκοπα προβλήματα που δεν χρειάζονται».

Ποιός είναι ο Θανάσης Μπακόλας

bakolas-mitsotakis2.png

Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ και χρόνια, ο Θανάσης Μπακόλας, εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προ διετίας.
Ο κ. Μπακόλας, μέχρι τώρα ήταν ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ευρωπαϊκά θέματα με έδρα τις Βρυξέλλες.
Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia στις Η.Π.Α..
Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής.
Τα τελευταία χρόνια είχε έρθει πολύ κοντά με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ωστόσο αυτό, εσχάτως φαίνεται να αλλάζει και να έχει ασύμμετρες συνέπειες για την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα της Ευρώπης...

21_4.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης