Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τρεις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ - Κυριαρχία Ανδρουλάκη, σκληρό ντέρμπι για τρεις η δεύτερη θέση

Τρεις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ - Κυριαρχία Ανδρουλάκη, σκληρό ντέρμπι για τρεις η δεύτερη θέση
Προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν το άνοιγμα της «πράσινης κάλπης» - Όλα ανοιχτά στη μονομαχία Δούκα - Γερουλάνου - Διαμαντοπούλου για τη δεύτερη θέση
Στην κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκη συντείνουν οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα (4/10) το φως της δημοσιότητας με αντικείμενο τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτές τις τρεις τελευταίες μετρήσεις, η δεύτερη θέση που εξασφαλίζει την είσοδο στον β' γύρο εξελίσσεται σε σκληρή μονομαχία για 3 υποψηφίους και πιο συγκεκριμένα, τους Χάρη Δούκα, Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλο Γερουλάνο. 
Ακολουθούν αναλυτικά τα πορίσματα των Metron Analysis, Pulse και GPO για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ:

Metron Analysis: Σταθερό προβάδισμα Ανδρουλάκη - Έκπληξη από την Άννα Διαμαντοπούλου

3_369.JPG

Ενδιαφέρον παρουσιάζονται στα στοιχεία που παρουσιάζει η Metron Analysis για τα εσωκομματικά τεκταινόμενα του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι και η τελευταία δημοσκόπηση που δίδεται στο φως της δημοσιότητας πριν από το άνοιγμα της πράσινης κάλπης την ερχόμενη Κυριακή 6/10.
Ειδικότερα, ως προς την εκλογική προτίμηση των ψηφοφόρων που βρίσκονται κοντά στο ΠΑΣΟΚ το 24% επιλέγει ως επόμενο πρόεδρο του κόμματος τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 22% την Άννα Διαμαντοπούλου, το 20% τον Χάρη Δούκα και το 18% τον Παύλο Γερουλάνο.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος (Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου) μένουν σε ισχνά μονοψήφια ποσοστά
Το σκηνικό αλλάζει όταν ερωτώνται όσοι επιλέγουν το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου και εκείνοι που το ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.
Εκεί επικρατεί και πάλι ο κ. Ανδρουλάκης με 36%, ωστόσο δεύτερος έρχεται ο Χάρης Δούκας και εισέρχεται στον δεύτερο γύρο με 19%, υποσκελίζοντας την κ. Διαμαντοπούλου που καταγράφει 17%.
Ακολουθεί ο Παύλος Γερουλάνος λίγο πιο πίσω με 16%.
Τέλος στην εκτίμηση ψήφου της πιο σημαντικής κατηγορίας, δηλαδή όσους δηλώνουν ότι θα πάνε δεδομένα να ψηφίσουν για επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ξεχωρίζει το «ντουέτο υποψηφιοτήτων» του Νίκου Ανδρουλάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι/ες συγκεντρώνουν:

Νίκος Ανδρουλάκης: 27%
Άννα Διαμαντοπούλου: 24%
Χάρης Δούκας: 20%
Παύλος Γερουλάνος: 20%
Νάντια Γιαννακοπούλου: 4%
Μιχάλης Κατρίνης: 2%

Τα σενάρια του β' γύρου:

4_200.JPG


Σαρώνει στην παράσταση νίκης ο Ανδρουλάκης

5_169.JPG


GPO: Προβάδισμα Ανδρουλάκη κατά πάντων στο ΠΑΣΟΚ - Σκληρό ντέρμπι για 3 η είσοδος στον β' γύρο


Εκπλήξεις φέρνει η τελευταία δημοσκόπηση πριν τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εμφανίζει μεν ως μεγάλο φαβορί για την επανεκλογή στην ηγεσία τον Νίκο Ανδρουλάκη, ωστόσο από τη δεύτερη θέση μέχρι την ... ουρά προκύπτουν ανατροπές.
Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά, ο Παύλος Γερουλάνος όχι μόνον έρχεται τρίτος με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και εμφανίζει τα καλύτερα ποσοστά από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο στον β' γύρο απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Στην δεύτερη θέση παγιώνεται ο Χάρης Δούκας, επιβεβαιώνοντας την τάση όλων τελευταίων σφυγμομετρήσεων.
Αρκετά πιο χαμηλά με ισχνά μονοψήφια ποσοστά πλασάρονται οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίοι δεν φαίνονται ικανοί να «απειλήσουν» τους συνυποψήφιούς τους.

Υψηλό το ενδιαφέρον για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Αρκετά υψηλό είναι το ενδιαφέρον της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, καθώς φαίνεται πως θα προσέλθει μαζικά στην κάλπη της Κυριακής, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από το 30,8% της ευρύτερης κοινής γνώμης.
Είναι εύλογο το ύψος της συμμετοχής και η σύνθεση του εκλογικού σώματος θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το συσχετισμό δυνάμεων, κανείς όμως δεν μπορεί με ακρίβεια να το προσδιορίσει.

1_35.webp

Σκληρό ντέρμπι για 3 η είσοδος στον δεύτερο γύρο - Σαρώνει ο Ανδρουλάκης στην παράσταση νίκης

Όπως αποτυπωνόταν σε όλη την προεκλογική περίοδο, ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει και σε αυτή τη μέτρηση να συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, που είναι η καταλληλότητα για την προεδρία και η παράσταση νίκης.
Συγκριμένα, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρείται καταλληλότερος από το 25,7% του συνόλου και από το 35% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Οι επόμενοι τρεις διεκδικητές οι κ. Δούκας, Γερουλάνος και η κ. Διαμαντοπούλου ακολουθούν με πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους στην ερώτηση της καταλληλότητας, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο στην παράσταση νίκης, όπου ο κ. Ανδρουλάκης καταγράφει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων του, ιδιαίτερα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Προβάδισμα που αποτυπώνεται και στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου όπου ο κ. Ανδρουλάκης με 30,1% οδηγεί την κούρσα με τον κ. Δούκα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 21,9%, έχοντας, ωστόσο, σε κοντινή απόσταση τον κ. Γερουλάνο που με 19.7% δείχνει μετά το ενισχυμένος και την κ. Διαμαντοπούλου με 19,2%.

3_18.webp

4_13.webp





Σκληρό ντέρμπι για την είσοδο στον δεύτερο γύρο - Μόνο ο Γερουλάνος μπορεί να κοντράρει Ανδρουλάκη σε σενάριο δεύτερης κυριακής

5_15.webp

Η θέση που φαίνεται κλειδωμένη για το Β’ γύρο είναι αυτή του κ. Ανδρουλάκη, με τον κ. Δούκα να διατηρεί ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι των άλλων δύο υποψηφίων, κυρίως γιατί έχει επιδείξει μεγαλύτερη σταθερότητα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας.
Ωστόσο, οι διαφορές που καταγράφονται είναι οριακές και κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί επί της ουσίας να θεωρηθεί έκπληξη.
Στις πιθανές διασταυρώσεις του Β’ γύρου ο κ. Ανδρουλάκης αναδεικνύεται νικητής, αυτή η συζήτηση όμως είναι κάπως προωθημένη καθώς το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα διαμορφώσει νέες δυναμικές και θα τοποθετήσει το πολιτικό δίλλημα σε νέα βάση.
Σε κάθε περίπτωση, ως καλύτερος «διεκδικητής» της ηγεσίας -σε πιθανό σενάριο β' γύρου κόντρα στον Νίκο Ανδρουλάκη αναδεικνύεται ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος άλλωστε είναι και ο μόνος που συγκρατεί σε μονοψήφια διαφορά τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Pulse: Ντέρμπι Ανδρουλάκη με Δούκα - Από κοντά και οι Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου

Προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη
 -ενώ απομένουν λιγότερα από δύο εικοσιτετράωρα για να ανοίξουν οι κάλπες- έναντι του Χάρη Δούκα στις εσωκομματικές εκλογές (6/10) του ΠΑΣΟΚ, με 27% έναντι 23%, δίνει η δημοσκόπηση της Pulse, με τους Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου να ακολουθούν στο 21%.
Σημειώνεται πως τα παραπάνω ποσοστά αφορούν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που σκέφτονται να πάνε στην κάλπη.
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο των ψηφοφόρων, ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει 25%, η Άννα Διαμαντοπούλου 23%, ο Χάρης Δούκας 22% και ο Παύλος Γερουλάνος 19%.
Στην ερώτηση μεταξύ όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2024, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 30%, δεύτερη η Άννα Διαμαντοπούλου με 19%, τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος με 18% και τέταρτος ο Χάρης Δούκας με 17%.
Mεταξύ όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2023, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 30%, δεύτερος ο Χάρης Δούκας με 20%, τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος με 18% και τέταρτη η Άννα Διαμαντοπούλου με 16%.

1_113.png


2_97.png

3_57.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης