Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ισχυρό φαβορί ο Ανδρουλάκης, σε ανατροπή ελπίζει ο Δούκας – Το αποτέλεσμα θα είναι καθαρό 54% προς 46%

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ισχυρό φαβορί ο Ανδρουλάκης, σε ανατροπή ελπίζει ο Δούκας – Το αποτέλεσμα θα είναι καθαρό 54% προς 46%
Στον πρώτο γύρο στις 6 Οκτωβρίου ο Ν. Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος με 29,64% και ακολούθησε δεύτερος με 21,41% ο Χάρης Δούκας
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Φαβορί των σημερινών 13 Οκτωβρίου 2024 εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, με το αποτέλεσμα να αναμένεται να είναι σχετικά καθαρό έναντι του αντιπάλου του Χάρη Δούκα. 
Με βάση ορισμένες ενδείξεις ο Ανδρουλάκης θα κερδίσει με 54% έναντι 45% του Δούκα... αλλά υπάρχουν και απρόβλετποι παράγοντες...

Η μεγάλη μάχη του δεύτερου γύρου στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε και οι μονομάχοι για στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας είναι έτοιμοι....
Ζητούμενο, όπως και την προηγούμενη Κυριακή 6/10, αποτελεί η συμμετοχή, καθώς οι ψηφοφόροι καλούνται έως τις 19:00 που θα κλείσουν οι κάλπες, να επιλέξουν το πρόσωπο που θα βρεθεί στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στους δύο.
Πάντως, οι δύο αντίπαλοι της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης έχουν στείλει μηνύματα ενότητας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα αξιοποιήσουν όλα τα στελέχη την επόμενη μέρα προκειμένου το ΠΑΣΟΚ με νέα δυναμική να γίνει κόμμα εξουσίας.

Φαβορί ο Ανδρουλάκης

Σε κάθε περίπτωση, φαβορί αναμένεται να είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης,  ο οποίος ήταν πρώτος σε ψήφους και στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Κυριακή (6/10).
Συγκεκριμένα, στον πρώτο γύρο στις 6 Οκτωβρίου ο Ν. Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος με 29,64% και ακολούθησε δεύτερος με 21,41% ο Χάρης Δούκας έναντι του Παύλου Γερουλάνου με 21,12% που ήταν τρίτος.
Πάντως, τον Χ. Δούκα στηρίζει η Νάντια Γιαννακοπούλου (υποψήφια στον πρώτο γύρο στις 6/10)  και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ουδέτεροι, δηλαδή χωρίς να στηρίζουν κάποιον από τους 2 μονομάχους της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, εχουν δηλώσει η 'Αννα Διαναντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος και Μιχάλης Κατρίνης, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος την περασμένη Κυριακή 6/10, αν και το θέμα είναι το που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι που κέρδισαν πριν από μία εβδομάδα.
Πάντως, το αποτέλεσμα ανάμεσα στους δύο διεκδικητές αναμένεται να είναι οριακό, όπως και την προηγούμενη Κυριακή.

Ζητούμενο η συμμετοχή

Ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές.
Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Κυριακή 6/10 ψήφισαν 303.000 μέλη και φίλοι του κόμματος, όταν σε σχέση με τις εκλογές το 2021 είχαν ψηφίσει 270.000.
Ωστόσο, στον δεύτερο γύρο του 2021 είχαν ψηφίσει 207.000, κάτι που δίνει  τον τόνο για το τι θα ακολουθήσει και σήμερα.
Εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα είναι μειωμένη περίπου κατά 30%, βάσει των δεδομένων των προηγούμενων εκλογών του 2021.

Ψήφισε ο Δούκας: Σήμερα αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ

Το εκλογικό του δικαίωμα για το δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ άσκησε στις 9 το πρωί της Κυριακής 13/10 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Δούκας.
dk1.JPG
Αφού ψήφισε, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η συμμετοχή είναι η δύναμή μας. Σήμερα έχουμε ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία, αρκεί να το κάνουμε όλοι μαζί για ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, νικηφόρο. Σήμερα αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ, δίνουμε ελπίδα στη χώρα. Σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή».

Στον Πύργο ψήφισε ο Κατρίνης

Στις 9 το πρωί ο Μιχάλης Κατρίνης
ψήφισε στο Δημαρχείο του Πύργου Ηλείας.
Αφού άσκησε το εκλογικό του διακαίωμα, ο κ. Κατρίνης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «από αύριο υπάρχει ένας και μόνος στόχος, να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο πλειοψηφικό και δύναμη αλλαγής. Αυτό για να δικαιώσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που και σήμερα θα δώσουν το παρόν σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία. Και βεβαίως αυτό είναι για να δικαιώσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι και σήμερα θα δώσουν το παρών σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, να ανταποκριθούμε στις ελπίδες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και γιατί η χώρα χρειάζεται σοβαρή και ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά και μια νέα πρόταση διακυβέρνησης».
Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, «θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το στόχο το ΠΑΣΟΚ να γίνει και πάλι μεγάλο, πλειοψηφικό και δύναμη αλλαγής, πραγματικό κίνημα όπως του αξίζει».
Για το γεγονός ότι δεν στηρίζει κάποιον από τους δύο μονομάχους, ανέφερε πως «από την αρχή είπα οι πολίτες ελευθέρα και ανεπηρέαστα να επιλέξουν αυτόν που είναι καλύτερος. Είναι στάση αρχής».
katri.JPG
Στο Περιστέρι ψήφισε η Γιαννακοπούλου

Η Νάντια Γιαννακοπούλου
άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο Περιστέρι, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.


Στις κάλπες και ο Ανδρουλάκης  - Που ψηφίζουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι του πρώτου γύρου


Ο πρόεδρος και εκ νεου υποψήφιος, Νίκος Ανδρουλάκης, θα ψηφίσει στις 10 το πρωί στο Ίλιον, στο Δημαρχιακό Μέγαρο «Βασίλειος Κουκουβίνος».
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα ψηφίσει στις 10:30 ο Παύλος Γερουλάνος.
Η Άννα Διαμαντοπούλου θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 11:30 στο Δημοτικό Κατάστημα Παλλήνης.

Έως τις 19:00 στα εκλογικά κέντρα οι ψηφοφόροι - Αποτέλεσμα μία ώρα μετά

Στις κάλπες , που άνοιξαν στις 7 το πρωί της Κυριακής 13/10, θα μπορούν να προέρχονται για να ψηφίσουν για νέο ηγέτη έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Κυριακή 6/10 (ήταν 6 διεκδικητές συνολικά) .
Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου/διπλώματος οδήγησης νέου τύπου, ενώ η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον πρώτο γύρο στις 6/10 . Έτσι, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς.
Επίσης, οι ψηφοφόροι δεν θα καταβάλουν αντίτιμο, ενώ μπορούν να προσέλθουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν σε όποια περιοχή της χώρας, δηλαδή μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν και σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από την προηγούμενη Κυριακή 6/10.
Εφόσον δεν δοθεί παράταση , το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό περίπου μια ώρα μετά και περίπου στις 21:00 αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν θα ειναι πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης πάλι ή ο Χάρης Δούκας.
b_guros.JPG
Αναλυτικά:
-Η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ελλάδα θα διαρκέσει από ώρα 07:00 πμ έως ώρα 19:00 μμ. Για τα εκλογικά τμήματα του Αποδήμου θα ισχύσουν οι ώρες που έχουν καθοριστεί με τη 2η εγκύκλιο για τον Απόδημο, όπως λειτούργησαν στον α' γύρο.
-Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α' γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024.
Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, καθώς δε θα γίνεται αναζήτηση στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως στον α' γύρο, παρά μόνο το ταυτοποιητικό τους έγγραφο.
Σε περίπτωση που προσέρχεται ψηφοφόρος για να ψηφίσει και δεν εντοπίζεται στον εκλογικό κατάλογο του tablet, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής πρέπει να καλέσει άμεσα στο call center του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής (210-3665000) ή στα τηλέφωνα της ΕΔΕΚΑΠ (210 3665374-475-476), ώστε η ΕΔΕΚΑΠ να τον αναζητήσει στον εκλογικό κατάλογο και εφόσον εντοπιστεί, να τον πιστοποιήσει ως ψηφοφόρο και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
-Για τον β' γύρο δεν καταβάλλεται αντίτιμο.
- Για τον β' γύρο δε συμπληρώνονται αιτήσεις νέων μελών, καθώς η διαδικασία γίνεται από το κλειστό μητρώο των ψηφισάντων του α΄ γύρου της 6ης Οκτωβρίου.
- Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας ή του Αποδήμου, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α' γύρο.
- Για τον β' γύρο έχουν εκδοθεί νέες σφραγίδες με νέα αρίθμηση που θα αποσταλούν μαζί με το εκλογικό υλικό και ως εκ τούτου η σφραγίδα που χρησιμοποίησε κάθε εκλογικό τμήμα στον α' γύρο πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από τη νέα. Η χρήση της παλιάς σφραγίδας θα επιφέρει ακυρότητα του αποτελέσματος.
- Επισημαίνεται ότι αποδεκτά γίνονται τα σύμβολα + (σταυρός) ή x (χι) ή ν (τικ), είτε τίθεται δεξιά είτε αριστερά του ονόματος. Το ψηφοδέλτιο του β' γύρου δεν περιλαμβάνει κουτάκι αριστερά από το όνομα των υποψηφίων.
- Οι Υπεύθυνοι Εκλογικών Κέντρων θα πρέπει να παραδώσουν το εκλογικό υλικό στις εφορευτικές επιτροπές την Κυριακή το πρωί πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Έως τότε, είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξή του, ώστε να μη διανεμηθούν φάκελοι ή ψηφοδέλτια πριν από την ημέρα των εκλογών.
- Σε περίπτωση που παρατηρηθεί καθυστέρηση στο σύστημα του tablet ή τεχνικό πρόβλημα, σταματά η εκλογική διαδικασία επί τόπου, σφραγίζεται η κάλπη με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ.
Αυτονόητο είναι ότι, σε αυτήν την περίπτωση δε σημειώνονται ονόματα στην κατάσταση ψηφισάντων, αφού δε θα είναι εφικτή η διαπίστευση των ψηφοφόρων μέσω tablet.
Η εκλογική διαδικασία ξεκινά ξανά μόλις επανέλθει η λειτουργία του tablet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης