Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τασούλας: Οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε πρέπει να υλοποιούνται με πράξεις, όχι μόνο με λόγια και εξαγγελίες

Τασούλας: Οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε πρέπει να υλοποιούνται με πράξεις, όχι μόνο με λόγια και εξαγγελίες
Αναφέρθηκε στην 75χρονη διαδρομή του ΝΑΤΟ, καθώς και στην είσοδο της Ελλάδας στην ευρωατλαντική συμμαχία το 1952
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνοχή και η αλληλεγγύη αποτελούν τη λυδία λίθο του ΝΑΤΟ και για το λόγο αυτό, οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε ως Σύμμαχοι πρέπει να υλοποιούνται με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, όχι με εξαγγελίες. Η Ελλάδα πορεύεται και θα συνεχίσει να πορεύεται εντός της Συμμαχίας με γνώμονα αυτήν την αρχή...», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κ. Τασούλας.
Ο κ. Τασούλας στον χαιρετισμό του στο Κοινοβούλιο, στη κοινή Συνεδρίαση Υποεπιτροπών Διατλαντικών Σχέσεων και Ανθεκτικότητας & Πολιτικής Ασφάλειας ΚΣ ΝΑΤΟ, ανέδειξε την ιδιαίτερη αξία των εμπράκτων δεσμεύσεων και υποχρεώσεων των μελών της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι ειδικά η χώρα μας είχε και θα έχει πάντα βασικό γνώμονα τη συγκεκριμένη αρχή.
Ο κ. Τασούλας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, αναφέρθηκε στην 75χρονη διαδρομή του ΝΑΤΟ, καθώς και στην είσοδο της Ελλάδας στην ευρωατλαντική συμμαχία το 1952, υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξε μία στρατηγικής σημασίας επιλογή για τον διεθνή προσανατολισμό της. Συνέβαλε καταλυτικά στην εμπέδωση της θέσης της Ελλάδας στον δυτικό κόσμο, ανέδειξε τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά της και επηρέασε ουσιαστικά το ευρύτερο πλαίσιο χάραξης και άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Ακόμη, τόνισε τη σημασία που έχει αποκτήσει ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη σημερινή εύθραυστη διεθνή συγκυρία, αφού μετεξελίχθηκε σταδιακά από έναν Οργανισμό Συλλογικής Άμυνας σε έναν Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας.
Ο Κ. Τασούλας κατέληξε με την διαβεβαίωση προς τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση των συμμαχικών πρωτοβουλιών, αποφάσεων και δράσεων, με στόχο την έγκαιρη, αποτελεσματική και αξιόπιστη αντιμετώπιση των παραδοσιακών αλλά και μη παραδοσιακών προκλήσεων ασφαλείας. Παραμένοντας προσηλωμένη στη διεθνή πολυμέρεια, τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης και την προάσπιση των νατοϊκών αρχών και αξιών».
Στη συνεδρίαση τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν:
-Οι προτεραιότητες εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας.
-Η ελληνική προοπτική για την ασφάλεια και τις πολιτικές εξελίξεις στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ.
-Η προοπτική της Ελλάδας για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
-Η ναυτική ασφάλεια.
-Οι εξελισσόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές προκλήσεις.
-Η προοπτική της Ελλάδας για την αμφισβήτηση της Κίνας στη τάξη, που βασίζεται σε κανόνες
-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανόμενης της ασφάλειας στο νερό.
-Η εμπειρία και η τεχνογνωσίας της Ελλάδας στην προώθηση της κοινωνικής και δημοκρατικής ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση της ανθρώπινης ασφάλειας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δ.Καιρίδης, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΝΑΤΟϊκή ΠΑ, καθώς και η Jane Cordy, αναπληρώτρια πρόεδρος του CDSRCS.
Κατά την συνεδρίαση, ο Ιω.Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο πρέσβης και επικεφαλής του Διπλωματικού Υπουργικού Συμβουλίου, Αλ. Παπαϊωάννου, τοποθετήθηκαν σχετικά με τις προτεραιότητες εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας. Στη συνέχεια, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θ. Ντόκος και ο γενικός διευθυντής της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρης, ανέλυσαν την προοπτική της Ελλάδας για την ασφάλεια και τις πολιτικές εξελίξεις στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Παναγιωτόπουλος και η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin, τοποθετήθηκαν σχετικά με τις προκλήσεις που αφορούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Τέλος, ο Κ. Τσιμώνης, λέκτορας κινεζικών επιστημών της Παντείου, ανέλυσε την προοπτική της Ελλάδας για την πρόκληση της Κίνας στην τάξη βασισμένη σε κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης