Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεραμέως: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού την Άνοιξη και από το 2027 στα 950 ευρώ - Από τις 1/1/2025 οριζόντια αύξηση έως 2,5% στις συντάξεις

Κεραμέως: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού την Άνοιξη και από το 2027 στα 950 ευρώ -  Από τις 1/1/2025 οριζόντια αύξηση έως 2,5% στις συντάξεις
Εξετάζεται "το πόσο και πώς ο κατώτατος μισθός θα αυξάνει μετά το 2027, καθώς μέχρι εκείνη τη χρονιά έχει ήδη χαραχθεί ο οδικός άξονας από τον πρωθυπουργό, με τον κατώτατο μισθό να κυμαίνεται στα 950 ευρώ", ανέφερε η Ν. Κεραμέως
Σχετικά Άρθρα
«Τώρα είμαστε στα 830 ευρώ, θα έχουμε μια νέα αύξηση την Άνοιξη που μας έρχεται και το 2027 φτάνουμε στα 950 ευρώ, δηλαδή 46% παραπάνω από τα 650 ευρώ που παραλάβαμε το 2019», ανέφερε για τον κατώτατο μισθό η υπουργός Εργασίας, Ν. Κεραμέως.
Η κα Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ με αφορμή τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής που προτείνει αυτόματη ανασπροσαρμογή λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, εξήγησε ότι αυτό το οποίο εξετάζεται αφορά το πόσο και το πώς ο κατώτατος μισθός θα αυξάνει μετά το 2027, καθώς μέχρι εκείνη τη χρονιά έχει ήδη χαραχθεί ο οδικός άξονας από τον πρωθυπουργό, με τον κατώτατο μισθό να κυμαίνεται στα 950 ευρώ.
«Ήρθε μια Επιστημονική Επιτροπή η οποία πρότεινε τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου που θα λαμβάνει υπόψιν αφενός τις αυξήσεις στις τιμές, δηλαδή όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, αφετέρου την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή την παραγωγικότητα, τους μισθούς γενικά και ούτω καθεξής. Άρα, όσο το πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, τόσο θα ανεβάινει ο μισθός, ενώ αν πηγαίνουν χειρότερα δεν θα μπορεί να μειωθεί. Και αυτό θα προβλέπεται ρητά στο νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή», ανέφερε η υπουργός.

Ανεργία

Για τις θέσεις εργασίας, η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ένα διαφορετικής τάξης πρόβλημα σε σχέση με το 2019, όπου η ανεργία βρισκόταν στο 18%.
Όπως είπε, «τώρα η ανεργία έχει πέσει στο 9%, ενώ έχουμε να καλύψουμε συγκεκριμένες ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό, επομένως ερχόμαστε και κάνουμε μια σειρά από πράγματα. Πρώτον, καλλιεργούμε μια σειρά από δεξιότητες που είναι σε ζήτηση στην αγορά, όπως πράσινες δεξιότητες τεχνικώς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ψηφιακές δεξιότητες σε ειδικότητες στο να γράφει κανείς αλγόριθμο. Δεύτερον, διδάσκουμε επαγγέλματα μέσα από σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ που είναι σε μεγάλη ζήτηση στην αγορά, όπως η τεχνική ΑΠΕ, οι τεχνική υδραυλικών εγκαταστάσεων, η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική, επαγγέλματα δηλαδή με 100% απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Τρίτον, το περασμένο Σαββατοκύριακο πέρασαν 7.400 άτομα από το Περιστέρι και τις Ημέρες Καριέρας, με πάνω από 180 επιχειρήσεις. Ήδη, έχουν βρει εργασία μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες 7.500 άνθρωποι. Μάλιστα, δεν σταματάμε εκεί, αλλά τον ερχόμενο μήνα πάμε και στο Άμστερνταμ και στο Ντίσελντορφ και τον Απρίλιο στην Αγγλία, για να έρθουν Έλληνες που έφυγαν και θέλουν να γυρίσουν».

Το κράτος θα πληρώνει το 50% της φορολογίας εισοδήματος σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

Η κε Κεραμέως αναφέρθηκε σε μια συγκεκριμένη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει ότι σε όποιον επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από χρόνια απουσίας στο εξωτερικό, το κράτος εγγυάται για 7 χρόνια το 50% της φορολογίας εισοδήματος που θα πλήρωνε.

Συντάξεις

Για τις συντάξεις επανέλαβε ότι από τις 1/1/2025 θα υπάρξει οριζόντια αύξηση έως 2,5%.
«Περιμένουμε πώς θα πάνε τα στοιχεία του Νοεμβρίου για το ακριβές μέγεθος της αύξησης από τον Ιανουάριο, που θυμίζω προπληρώνεται από τον Δεκέμβριο», ανέφερε η κα Κεραμέως.
Πρόσθεσε ότι για την εισφορά αλληλλεγγύης υπάρχει μια στρέβλωση, καθώς «η εισφορά αυτή επιβάλλεται σε όσους έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.400 ευρώ και πάνω. Για παράδειγμα, παίρνει κάποιος άθροισμα 1.395 ευρώ. Έρχεται η αύξηση, περνάει τα 1.400, άρα του επιβάλλεται για πρώτη φορά εισφορά αλληλλεγγύης, υφίσταται μείωση. Εμείς αυτό που πάμε να διορθώσουμε είναι να μην υπάρχει αυτή η μείωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης