Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεσμικό ατόπημα Μητσοτάκη κατά του Νίκου Παππά στη Βουλή και αιχμές για Σαμαρά

Θεσμικό ατόπημα Μητσοτάκη κατά του Νίκου Παππά στη Βουλή και αιχμές για Σαμαρά
Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε θεσμικό ατόπημα τη στάση του πρωθυπουργού και τόνισε ότι αποτελεί στίγμα για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας
Σε βαρύτατο θεσμικό ατόπημα υπέπεσε στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εξαπέλυσε επίθεση κατά του Νίκου Παππά και εξήγησε ότι απουσίασε σκόπιμα κατά την ομιλία του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν τον αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δεν θα χαιρετηθώ, δεν θα χαριεντιστώ με έναν πολιτικό ο οποίος είναι καταδικασμένος με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε πρόσφατη εκδήλωση χαιρετήθηκε και συνομίλησε με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε θεσμικό ατόπημα τη στάση του πρωθυπουργού και τόνισε ότι αποτελεί στίγμα για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.


«Δεν αναγνωρίζω τον κ. Παππά»

«Θα ξεκινήσω με μία πολιτική παρατήρηση.
Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Θέλω να είμαι απολύτως σαφής καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω αυτή την τοποθέτηση και θα την κάνω μία μόνο φορά.
Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο.
Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του.
Και αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός σεβασμός.
Αυτό επιβάλλει αυτή η φράση.
Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου τη στάση.
Και βέβαια, οφείλω να επισημάνω και μία δεύτερη διάσταση.
Ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αρχηγό -εντός εισαγωγικών- αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποίου ομιλεί, του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Γκλέτσου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ποιον εκπροσωπεί ο κ. Παππάς;»

Στην συνέχεια τόνισε πως, «όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει βηματισμό και αρχηγό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά πολιτική αντιπαράθεση και μην απορήσετε, γιατί αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό, της ΚΟ και του κόμματος, με την προϋπόθεση ότι τα δύο πρόσωπα αυτά θα συμπίπτουν στην ιδιότητά τους».
«Και αυτό συνιστά κοινοβουλευτισμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου την στάση.
Έχουμε να κάνουμε με αρχηγό αντιπολίτευσης μεταβατικό και κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί.
Του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Γκλέτσου. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρει αρχηγό και βηματισμό θα είμαι εδώ για να κάνουμε σωστή και θεσμική αντιπαράθεση.
Μην απορήσετε λοιπόν αν αναχωρήσω και στην δευτερολογία σας γιατί αυτή θα είναι η στάση μου έως ότου εκλέξετε αρχηγό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βολές Παππά κατά Μητσοτάκη

Νωρίτερα, βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, ανεβαίνοντας στο βήμα μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας πως «μας έκανε τον ψύχραιμο και τον συναινετικό ο κ. Μητσοτάκης για να εκτοξεύσει όχι απλώς σφοδρή και άδικη κριτική, αλλά και ανοίκεια προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι όσα πούμε θα είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
Ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από τα κυβερνητικά έδρανα όταν ανέβηκε στο βήμα ο Ν. Παππάς και επέστρεψε μετά το τέλος της ομιλίας του, για να ακούσει τις πρωτολογίες των Ν. Ανδρουλάκη και Δ. Κουτσούμπα.
Ο κ. Παππάς ξεκίνησε αναφέροντας ότι «μας έκανε τον ψύχραιμο και τον συναινετικό ο κ. Μητσοτάκης, για να εκτοξεύσει όχι απλώς σφοδρή και άδικη κριτική, αλλά και ανοίκεια προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι όσα πούμε θα είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. Ποια είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας; Ότι κάηκαν 4 εκατομμύρια στρέμματα; Αν όλα θεωρεί ότι λειτουργούν ρολόι, δεν νομίζω ότι είναι πειστικό αυτό προς τον ελληνικό λαό».
Σχολίασε δε, πως «ο πρωθυπουργός δεν βρήκε μια κουβέντα να πει γιατί η φωτιά στην Αττική, έφτασε στον αστικό ιστό και το 112 ζητούσε εκκένωση προς το Χαλάνδρι», υπογραμμίζοντας πως «κάτι πρέπει να γίνει για να μην σταματούν οι πυρκαγιές στην θάλασσα ή τον αστικό ιστό».
Ανέφερε πως «από το 2019 έχουν καεί 4 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα, που πρόκειται για αριθμό ρεκόρ και από το 2021, 600 χιλιάδες στρέμματα στην Αττική», ενώ άσκησε κριτική και για τις δαπάνες μίσθωσης αεροσκαφών λέγοντας πως από «από το 2019 τριπλασιάσατε τις μισθώσεις, επταπλασιάσατε τις δαπάνες. Η Ελλάδα πλήρωσε 8 εκατ. δολάρια για κάθε ένα από τα 3 αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, όταν η Αυστρία τα απέκτησε με 1,2 εκατ. δολάρια το ένα».
«Μας είπε ότι ελπίζει να έρθουν τα Canadair το 2027, για να πάρουμε μέτρα πότε; Ήμασταν έτοιμοι να αγοράσουμε Αir tractors από χώρες που λειτουργούσαν καρτέλ. Γιατί η Αυστρία τα αγόρασε με 1 εκατ. ευρώ και εμείς με 8εκατ. ευρώ; Δεν περίμενα τέτοια προσπάθεια αποσιώπησης του τι πρέπει να γίνει. Στην Πολιτική Προστασία χρειάζεται πρόληψη και αποκατάσταση. Να ενισχυθεί η δασική προστασία που εσείς ισοπεδώσατε», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
Ακόμη, ο κ. Παππάς εκανε αναφορά στο μέτωπο της οικονομίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε τη χώρα στην τελευταία θέση σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης.
«Η πλειοψηφία των νοικοκυριών βιώνει συνθήκες ύφεσης. Αυξάνεται το ποσοστό πληθυσμού που είναι κοντά στο όριο της φτώχιας», είπε χαρακτηριστικά.
«Λέτε ότι ο προϋπολογισμός κάνει καλό στην τσέπη του λαού, μόνο λέμε εμείς αν κάποιος είναι μέτοχος σε τράπεζα ή εταιρεία ενέργειας. Στην αύξηση του δημόσιου χρέους απαντάτε με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η Ελλάδα δεν έχει μέσο ρυθμό ανάπτυξης, δεν σας έφταιγε το διεθνές περιβάλλον. Μιλάτε για ανάπτυξη, αντιλαμβάνεστε ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών βιώνει συνθήκες ύφεσης, μειωμένης δηλαδή πρόσβασης στα αγαθά;», σημείωσε.
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αναρωτήθηκε αν ενοχλεί το άρθρο για το δημόσιο νερό. «Μήπως σας ενοχλεί το άρθρο για το απόρρητο των συνομιλίων; Το άρθρο για την προστασία των δημοσίων υπαλλήλων; Ανοίξτε τα χαρτιά σας, θα χρειαστείτε τα παλικάρια της φακής;», είπε.
Τέλος, για ζήτημα θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα για ΠτΔ από την Αριστερά ή από τη γενικότερη προοδευτική παράταξη», δεδομένου ότι κάτι τέτοιο «δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης