Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φλωρίδης (Υπουργείο Δικαιοσύνης): Την άνοιξη το νέο εκσυγχρονισμένο κληρονομικό δίκαιο

Φλωρίδης (Υπουργείο Δικαιοσύνης): Την άνοιξη το νέο εκσυγχρονισμένο κληρονομικό δίκαιο
«Το κληρονομικό δίκαιο, όπως ισχύει σήμερα, νομοθετήθηκε ακριβώς πριν από 80 χρόνια»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αποκάλυψε, σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι την άνοιξη του 2025 θα αλλάξει ο νόμος για το εκλογικό δίκαιο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Το κληρονομικό δίκαιο, όπως ισχύει σήμερα, νομοθετήθηκε ακριβώς πριν από 80 χρόνια».
Όπως ανέφερε ο κ. Φλωρίδης, για αρκετές δεκαετίες θα έλεγα, ανταποκρίθηκε επαρκώς στις ανάγκες και τις εξελίξεις της κοινωνίας αλλά «θεωρούμε ότι είμαστε σε μια στιγμή μετά από 8 δεκαετίες να ξεκινήσουμε μια προσαρμογή του στα σύγχρονα δεδομένα, γιατί έχουν αλλάξει πράγματα στην κοινωνία, στις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις και στην οικογένεια» και συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Οπότε στο υπουργείο συγκροτήσαμε, μια επιτροπή από επιφανείς ακαδημαϊκούς αλλά και ανθρώπους που έχουν σχέση με αυτό που ονομάζουμε κληρονομικό δίκαιο. Η οποία επιτροπή θα δουλέψει και ελπίζουμε μέχρι την ερχόμενη άνοιξη να έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που θα εκσυγχρονίζει το κληρονομικό δίκαιο της χώρας. Είναι μια σοβαρή δουλειά, θέλει πάρα πολύ προσοχή αλλά και προσεγγίσεις οι οποίες όντως θα αποτελέσουν τα θεμέλια για τα επόμενα πολλά χρόνια».
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Φλωρίδης «Δεν θα μείνουν εκτός ρύθμισης τα κληρονομικά ζητήματα που αφορούν σε συντρόφους και δεν έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης» τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το υπουργείο και την Επιτροπή μιας και υπάρχουν σχέσεις ανθρώπων μακροχρόνιες που δεν έχουν συνάψει κάποια σύμβαση, είτε σύμφωνο συμβίωσης, είτε γάμο, αναφέροντας: «Εκεί πρέπει κανείς να δει αυτή την πραγματικότητα και να μην αφήσει εκτός ρύθμισης τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες νομίζω θα αποδώσουν δίκαιο όταν αντιμετωπιστούν σωστά. Άρα, το ζήτημα, που αφορά τα κληρονομικά δικαιώματα σε μια μακροχρόνια σχέση ανθρώπων που δεν έχει μια τυπική σύμβαση είναι σημαντικό και θα το δούμε».
Τώρα, για το θέμα που αφορά στο αν καταργούνται ή περιορίζονται οι ιδιόγραφες διαθήκες απάντησε «Η τάση δεν είναι να πάμε στην κατάργηση. Η τάση είναι να καταστούν ασφαλείς και υπάρχουν τρόποι με τα σύγχρονα μέσα αυτή η διαθήκη να είναι όντως ασφαλής. Έρχονται επίσης και οι ψηφιακές διαθήκες. Εμείς θέλουμε η βούληση του διαθέτη να μπορεί να τεκμαίρεται με έναν απολύτως ασφαλή τρόπο και αυτό θα είναι η προσπάθεια η οποία γίνεται τώρα. Δηλαδή η παράκλησή μου σε κάποιους είναι να μην βιάζονται. Δημοσιεύονται κάποια πράγματα τα οποία έχουν ένα ενδιαφέρον, έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά όλα αυτά είναι υπό διαμόρφωση».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης