Πολιτική

Καραμέρος για αύξηση κατώτατου μισθού: Η ΝΔ τη δίνει στη μία τσέπη, την παίρνει από την άλλη - Να αλλάξει η φορολογική κλίμακα

Καραμέρος για αύξηση κατώτατου μισθού: Η ΝΔ τη δίνει στη μία τσέπη, την παίρνει από την άλλη - Να αλλάξει η φορολογική κλίμακα
«Σε μια κυβέρνηση που είναι σε αποδρομή, με έναν υπουργό ο οποίος κοιτάζει πώς θα είναι ο επόμενος στη Νέα Δημοκρατία, νομίζω δεν πολυασχολούνται με το τι γίνεται στον στρατό» ανέφερε ο Γ. Καραμέρος
«Πάντα είναι θετική η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά θα ήταν ουσιαστικά θετική αν απαντούσε και στον πληθωρισμό. Όταν είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη, δεν μπορείς στους πιο ευάλωτους να τους αυξάνεις λίγο τον μισθό για να τους τα παίρνεις από την άλλη τσέπη», τόνισε ο εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Καραμέρος, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο κ. Καραμέρος μιλώντας στον ΣKAI τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει η φορολογική κλίμακα.
Όπως εξήγησε στο «υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα αναγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Κοιτάξτε όμως τι δεν κάνει: Δεν αλλάζει τις φορολογικές κλίμακες, με αποτέλεσμα αυτοί οι οποίοι τους αφορά να μην ωφελούνται ουσιαστικά. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια όταν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και στην Ελλάδα δυστυχώς οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν πέσει κατά μέσο όρο στο 25,8%.
Ο κατώτατος μισθός αφορά κυρίως τους νεοεισερχόμενους εργαζομένους ή αυτούς που έχουν μέχρι ένα παιδί. Όλοι αυτοί θα αλλάξουν φορολογική κλίμακα και εκεί που πλήρωναν 137 ευρώ, θα πληρώνουν 270 ευρώ. Τι προτείνουμε εμείς - γιατί λέτε ότι είμαστε μηδενιστές. Καθόλου μηδενιστές. Εμείς λέμε λοιπόν να αλλάξει η φορολογική κλίμακα. Δηλαδή, ενώ τώρα πάνω από τα 10.000 ευρώ, η κλίμακα πηγαίνει από το 9% στο 22%, να είναι στην επόμενη κλίμακα ο φόρος 10% μέχρι και τις 15.000 ευρώ το χρονο προκειμένου να μην έχουμε τέτοια διαφορά. Για το δημοσιονομικό κόστος, να παρθούν από αυτούς που έχουν πάνω από 900.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο».

Για αξιολόγηση στο Δημόσιο

«Μιλάνε για αξιολόγηση και βάζουν τα «γαλάζια» ρουσφέτια σε κρίσιμες θέσεις», τόνισε ο κ. Καραμέρος.
Όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει και για την αξιολόγηση. Από το 2016 γινόταν αξιολόγηση. Φώναξε ο Μητσοτάκης τον κ. Κυρανάκη στο Μαξίμου και του είπε «θα γίνεις υπουργός Μεταφορών και η Ελλάδα του μετρό Θεσσαλονίκης και των νέων λεωφορείων πρέπει να νικήσει την Ελλάδα του παλιού ΟΣΕ». Πήρε και μια κάμερα ο κ. Κυρανάκης, έγινε ο τρίτος υπουργός που ανέβηκε με τρένο στη Θεσσαλονίκη -άλλοι σταματούσαν στη μέση του δρόμου- ο κ. Κυρανάκης ανέβηκε. Εκεί τον υποδέχτηκε ο σταθμάρχης, ο κ. Βασίλης Χριστοφορίδης, ο οποίος μάλιστα είναι και κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνος του τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Οργανώσεων. Ο κ. Χριστοφορίδης αναρτούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, που έλεγαν «αγαπάμε ό,τι σας πονάει». Δεν μας πονάει ο Μητσοτάκης, οι πολιτικές του μας πονούν.
Ο κύριος αυτός λοιπόν έγινε σταθμάρχης τον Ιανουάριο του 2023. Όπως αποκαλύπτει ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μαρκόπουλος, ο οποίος είχε καλέσει και τον κ. Καραμανλή να μας πει αν υπάρχει θέμα ασφάλειας στα τρένα και μας μάλωνε ο κ. Καραμανλής, στις 23 Ιανουαρίου του 2023 ο κ. Χριστοφορίδης βαθμολογήθηκε στα γραπτά με 6 και στα προφορικά, την επόμενη ημέρα, πήρε 10. Έτσι είναι η αξιολόγηση στο Δημόσιο; Τα κομματικά στελέχη τα κάνουμε σταθμάρχες, στην πιο κρίσιμη περίοδο για τον σιδηρόδρομο; Στα γραπτά, μάλιστα, έχει χαμηλότερη βαθμολογία από τον μοιραίο σταθμάρχη των Τεμπών».
Πρόσθεσε πως «υπήρχε αξιολόγηση στο Δημόσιο από το 2016, με υπουργό την Όλγα Γεροβασίλη. Ο κ. Βορίδης άλλαξε το 2022 τον νόμο της αξιολόγησης. Τι αποτελέσματα έφερε ο νόμος του κ. Βορίδη; Τώρα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και θα δώσει, λέει, ερωτηματολόγιο στους πολίτες να αξιολογήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους. Ξέρετε πόσους αποκλείει από την αξιολόγηση; Μόνο για τους ένστολους θα είναι και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν θα έχει για τους άλλους, αφενός. Αφετέρου, στρώνει στην πραγματικότητα το έδαφος ενός νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού. Θα πάρουνε και 2-3 ερωτηματολόγια που θα λένε ιστορίες αρνητικές για το Δημόσιο. Βλέπετε τι γίνεται στη Ρόδο, για παράδειγμα, που αυτοί πρέπει να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό. Και στη συνέχεια τι θέλει να κάνει; Να πλήξει έτι περαιτέρω τους δημοσίους υπαλλήλους».
«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πάει στο δεύτερο μισό του 2025 με τη συνταγματική αναθεώρηση και να πει: Είστε υπέρ κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπέρ ή κατά της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο; Να βάλει κάποια δημοψηφισματικού χαρακτήρα διλήμματα, μήπως και γλιτώσει. Δεν θα γλιτώσει, όμως», σημείωσε.

Για παρέλαση

«Με εθνικιστικές κορώνες και με έλλειψη πειθαρχίας δεν επιδεικνύεται ισχύς από το στράτευμα. Ας ελπίσουμε ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η "Ατζέντα 2030" του κ. Δένδια. Από την άλλη, αν δει κάποιος σε βάθος τι συμβαίνει στο Πολεμικό Ναυτικό με τις αποχωρήσεις των στελεχών, με τα σοβαρά προβλήματα διοίκησης που έχουν οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού, που έχουν προσωρινές διοικήσεις, φαίνεται ότι υπάρχει μια κατάσταση η οποία δημιουργεί μια απειθαρχία. Τώρα αυτοί οι νέοι άνθρωποι επέλεξαν αυτό το σύνθημα».
«Σε μια κυβέρνηση που είναι σε αποδρομή, με έναν υπουργό ο οποίος κοιτάζει πώς θα είναι ο επόμενος στη Νέα Δημοκρατία, νομίζω δεν πολυασχολούνται με το τι γίνεται στον στρατό», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να ερωτηθεί ο κ. Δένδιας για την κατάσταση του στρατεύματος. Γιατί εγώ είδα κάποιες «ωραίες» υπογραφές για μια συμφωνία 50 εκατομμυρίων ευρώ για τα ψηφιακά, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο στρατός και οι μάχες όμως δίνονται με πειθαρχία, με το ανθρώπινο δυναμικό, με το προσωπικό. Και εκεί χρειάζεται μεγαλύτερη φροντίδα, μεγαλύτερη μέριμνα προκειμένου να μην αποχωρούν και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού».
«Εκτιμώ ότι είναι ετοιμοπόλεμο το στράτευμα. Ωστόσο, δεν χαράσσουν εξωτερική πολιτική οι δόκιμοι των σχολών αξιωματικών ή υπαξιωματικών. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από 'κει και πέρα η μεγάλη εικόνα, το δάσος -γιατί αυτό είναι το δέντρο- είναι το τι γίνεται σε επίπεδο κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Καραμέρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης