Πολιτική

Γκίκας από Βρυξέλλες: Eνεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ με τη νησιωτικότητα στον πυρήνα

Γκίκας από Βρυξέλλες: Eνεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ με τη νησιωτικότητα στον πυρήνα
«Έχει έρθει η στιγμή σε επίπεδο Ε.Ε. να δούμε την εφαρμογή της "προγραμματικής ρήτρας νησιωτικότητας" και τη θέσπιση μηχανισμών για καλύτερη νομοθέτηση, καλύτερη χρηματοδότηση και καλύτερη γνώση για τα νησιά», τόνισε ο Στ. Γκίκας
Στις Βρυξέλλες με κεντρικό στόχο την ανάδειξη και την προβολή της έννοιας της "νησιωτικότητας", καθώς και την ενίσχυση των πολιτικών, των μέσων και των δράσεων που είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μ. Κουτουλάκη.
Ο κ. Γκίκας μίλησε στην κεντρική ετήσια εκδήλωση του Δικτύου Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR), εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC), την Επιτροπή Νήσων CRPM και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (ESIN). Στο πλαίσιο αυτής, εξελέγη ως Πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. ο Γιάννης Ρούσσος - Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.
Στην ομιλία του στην εκδήλωση με επίκεντρο την Κλιματική Αλλαγή, ο κ. Γκίκας τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των πολιτικών της Ε.Ε. για τη νησιωτικότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ως ευρωπαίοι και ως νησιώτες, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη, είτε από τα πλεονάσματά της, είτε ακόμη και από το υστέρημά της, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να παρέχει το ελάχιστο για την εδαφική, κοινωνική, οικονομική συνοχή, κατά τρόπο μετρήσιμο και διακριτό για τα νησιά».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «έχει έρθει η στιγμή, σε επίπεδο Ε.Ε., να δούμε την εφαρμογή της "προγραμματικής ρήτρας νησιωτικότητας" και την θέσπιση μηχανισμών για καλύτερη νομοθέτηση, καλύτερη χρηματοδότηση και καλύτερη γνώση για τα νησιά. Αυτό άλλωστε είναι και το τρίπτυχο της κοινής μας διεκδίκησης ως νησιωτικά κράτη».
Ακόμη, οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι των νησιωτικών επιμελητηρίων απ’ όλη την Ευρώπη, επικεντρώθηκαν στους τρόπους με τους οποίους τα νησιά – ως οι πλέον ευάλωτοι κρίκοι της ευρωπαϊκής "οικογένειας" - θα περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες λόγω της κλιματικής κρίσης, των γεωπολιτικών εξελίξεων και προκλήσεων, των πιέσεων της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας, της εποχικότητας, της μη επάρκειας σε υποδομές, και κυρίως πως θα διασφαλίσουν την οικονομική και κοινωνική τους αυτάρκεια και σταθερότητα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Γκίκας ανέδειξε το πρωτοπόρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ελληνικό παράδειγμα "πολιτικών νησιωτικότητας", όπως εφαρμόζεται μέσω του νόμου-πλαισίου 4832/21, για την "εθνική στρατηγική για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο" που ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση.
Επιπλέον, στάθηκε στον στρατηγικό ρόλο του δικτύου "INSULEUR", καθώς ενισχύει τη συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση της νησιωτικής συνοχής.
«Ήδη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θέτουν τη νησιωτικότητα στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας», σημείωσε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι «με στοχευμένες πολιτικές, κατάλληλη χρηματοδότηση και θεσμική ενίσχυση, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα νησιά μας. Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε!».

Συνάντηση

Μετά το τέλος των εργασιών του INSULEUR, ο κ. Γκίκας συναντήθηκε με τον νέο Πρόεδρο Γιάννη Ρούσσο και το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι κατά την θητεία τους, θα γίνουν άλματα για την ανάδειξη της νησιωτικότητας σε βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης