Τελευταία Νέα
Chania
Πολιτική

10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Πικραμμένος: Έχει ευθύνη και η δικαιοσύνη για την κακή εικόνα που έχουν οι πολίτες - Οι τρεις λόγοι

10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Πικραμμένος: Έχει ευθύνη και η δικαιοσύνη για την κακή εικόνα που έχουν οι πολίτες - Οι τρεις λόγοι
"H δικαιοσύνη «πρέπει να χορεύει σφιχτά με το κείμενο του νόμου και τον φάκελο της δικογραφίας, όταν χορεύει άλλους χορούς τρώει τα μούτρα της", ανέφερε ο Π. Πικραμμένος
Για τρεις λόγους η δικαιοσύνη έχει χάσει τόσο πολύ την εμπιστοσύνη των πολιτών, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., πρώην Πρωθυπουργός και τέως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, σε συζήτηση για τις εξελίξεις και τη γενικότερη κατάσταση στον τομέα της δικαιοσύνης και των θεσμών, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Πικραμμένος δεν αρνήθηκε πως πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα και ανέφερε πως κατά τη γνώμη του οι λόγοι είναι τρεις. Πρώτον η δικαιοσύνη είναι μία από τις τρεις εξουσίες, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ούτε στις άλλες δύο, άρα συμπαρασύρεται και αυτή. Ο δεύτερος παράγοντας είναι πως δεν έχουν γίνει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. «Ο τρίτος λόγος είναι η ίδια η δικαιοσύνη, η συμπεριφορά ορισμένων δικαστικών λειτουργών δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, όπως και τρόπος που ορισμένοι δικαστικοί αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα πως θεωρεί ότι αυτή εικόνα της κοινής γνώμης έχει και συγκυριακό χαρακτήρα που οφείλεται στη γενικότερη κρίση των θεσμών αλλά και το δυστύχημα των Τεμπών.
Κληθείς να απαντήσει αν η δικαιοσύνη «χορεύει τανγκό με την εκτελεστική εξουσία» ανέφερε πως η δικαιοσύνη «πρέπει να χορεύει σφιχτά με το κείμενο του νόμου και τον φάκελο της δικογραφίας, όταν χορεύει άλλους χορούς τρώει τα μούτρα της. Δικαιοσύνη όμως αποδίδεται, δεν μπορούμε να κρίνουμε από κάποιες περιπτώσεις, βγαίνουν χιλιάδες αποφάσεις - μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις - αλλά δικαιοσύνη αποδίδεται».

Για τα Τέμπη

Για τη δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών ο κ. Πικραμμένος παρατήρησε πως ως πρώην δικαστικός έχει μάθει πως δεν πρέπει να διατυπώνει άποψη σε υποθέσεις υπό διερεύνηση και για τις οποίες δεν έχει προσωπική εικόνα.
«Πάντως από τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δεν βλέπω τους διαδίκους να βοηθούν τον ανακριτή να τελειώσει την ανάκριση, το αντίθετο μάλλον. Όταν στον άνθρωπο αυτό υποβάλλεται κάθε μέρα και ένα διαφορετικό αίτημα αυτό πρέπει να εξεταστεί. Όσο αβάσιμο και άστοχο και να είναι πρέπει να το εξετάσει για να μην κατηγορηθεί για μεροληψία», τόνισε.
Παρατήρησε πως η κοινή γνώμη ασκεί πίεση στη δικαιοσύνη, όμως ο δικαστικός πρέπει να παραμένει ψύχραιμος και να μην επηρεάζεται.
«Και εγώ ως δικαστικός στο ΣτΕ είχα πίεση την εποχή των Μνημονίων, όμως κοιτάξαμε το γενικότερο συμφέρον της χώρας», επισήμανε.
Πρόσθεσε πως περισσότερο στα ποινικά δικαστήρια είναι που «ίσως ο δικαστής διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με την πεποίθηση της κοινής γνώμης. Όμως αυτό το πράγμα συνήθως διορθώνεται στο εφετείο, όταν η υπόθεση έχει φύγει από τα φώτα της δημοσιότητας».
Σχολίασε πως τα δικαστήρια δεν ασκούν πολιτική, όμως έχουν πολιτική επιρροή, καθώς με τις αποφάσεις τους ασκούν επιρροή στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
«Αυτό είναι πιο έντονο στα διοικητική δικαστήρια, όπως το ΣτΕ, του οποίου ο ρόλος είναι ακριβός ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων της διοίκησης. Ασκούν πολιτική επιρροή, δεν κάνουν όμως πολιτική», είπε.

Συνταγματική Αναθεώρηση

Όσον αφορά την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε πως ένα από τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν είναι ο προληπτικός έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων κατά το γαλλικό πρότυπο.
«Αυτό πρέπει να γίνει καθώς όταν αργεί η διάγνωση της συνταγματικότητας των νόμων έχουν ήδη δημιουργηθεί πραγματικές καταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να ανατραπούν συνήθως για κοινωνικούς λόγους», παρατήρησε φέρνοντας το παράδειγμα των αυθαιρέτων.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία να θέλουμε να αλλάξουμε το άρθρο 95 που προβλέπει εκλογή από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς συνταγματική αναθεώρηση».
Τέλος, ερωτώμενος αν «ως θύμα της σκευωρίας Novartis εμπιστεύεται ακόμα τη δικαιοσύνη» απάντησε κατηγορηματικά πως «ναι έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πάντα είχα, δεν εμπιστεύτηκα συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς για τους οποίους ήξερα το ποιόν τους. Ναι, έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Το να μην έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη οδηγεί σε δύσκολες καταστάσεις», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης