Τελευταία Νέα
Speculator

Ο Χατζηδάκης σε ρόλο Κατρούγκαλου της ΝΔ - Η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών πνίγει την κυβέρνηση

Ο Χατζηδάκης σε ρόλο Κατρούγκαλου της ΝΔ - Η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών πνίγει την κυβέρνηση
Τι δεν κατάλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; - Τα στοιχεία «όπως μας βολεύουν» και η γυμνή αλήθεια της διευκόλυνσης των μεγάλων φοροφυγάδων
Η τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών απειλεί να πνίξει δημοσκοπικά την κυβέρνηση καθώς έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων και έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό στην ανακοίνωση διορθωτικών μέτρων στη ΔΕΘ.
Άλλωστε δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές δηλαδή η εξής μια η κυβέρνηση να πάρει το μέτρο πίσω που δημοσιονομικά έχει μικρή θετική επίδραση δυσανάλογη με τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των ελευθέρων επαγγελματιών. Βεβαίως υπήρχε και η επιλογή μετακίνησης του κ. Χατζηδάκη στον προηγούμενο ανασχηματισμό αλλά τελευταία στιγμή προφανώς για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών αυτό δεν έγινε. Καρατομήθηκε ωστόσο ο Χάρης Θεοχάρης που χρεώθηκε σε ένα βαθμό τη ρύθμιση αν και σε αυτές τις περιπτώσεις η τελική και κύρια απόφαση είναι του Υπουργού Οικονομικών.

Το άδικο


Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ίσως δεν είναι αυτή καθαυτή η επιβάρυνση που έχει προκύψει για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά το άδικο της διαδικασίας που στην ουσία πιάνει τους αδύναμους και τους μικρότερους και τα μεγάλα ψάρια που φοροδιαφεύγουν ασυστόλως απλά καλούνται να πληρώσουν κάτι παραπάνω.
Η υπόθεση θυμίζει σε άλλη version την περίφημη περαίωση του παρελθόντος που όσο πιο πολλά είχες υπεξαιρέσει τόσο πιο ευνοημένος ήσουν καθώς όλοι πλήρωναν τα ίδια για να μην τους γίνει έλεγχος και περαιώσουν τις χρήσεις.

Ανέκδοτο


Φυσικά είναι ανέκδοτο τα περί προσφυγής όταν οι όροι που μπαίνουν οδηγούν σε τακτικό έλεγχο που με κάμποσες χιλιάδες φορολογικής νομοθεσίας δεν μπορεί να μην βρει τίποτα.
Αλήθεια προβληματίζεται ο κ. Χατζηδάκης για την τερατώδη μορφή της φορολογικής νομοθεσίας όπου μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων και πιέσεων από την τρόικα για απλοποίηση η κατάσταση είναι εξόχως προβληματική με αντιφατικές διατάξεις και διατάξεις που επιδέχονται ερμηνειών.
Βέβαια για να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό θα πρέπει να έχεις δουλέψει έστω και μια φορά στην ζωή σου και θα πρέπει να έχει κολλήσει ΄έστω και λίγα ένσημα ως ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
Για να επανέλθουμε στην ουσία του προβλήματος δηλαδή στη ζημία που προκάλεσε την κυβέρνηση ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα πρέπει να δούμε και τα δεδομένα.

Νούμερα και … ελλείμματα

Ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να προβάλει στοιχεία για το τι δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν μπορεί κάποιος να τα αμφισβητήσει.
Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά από την ΑΑΔΕ και προκύπτει ότι
274.423 επαγγελματίες, δήλωσαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

Επίσης

Εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ δήλωσαν 81.053 επαγγελματίες.
Εισόδημα από 20.000 – 30.000 ευρώ     δήλωσαν 32.611 επαγγελματίες.
Εισόδημα από 30.000 – 50.000 ευρώ     δήλωσαν 24.790 επαγγελματίες.
Εισόδημα από 50.000 – 75.000   ευρώ   δήλωσαν 8.770 επαγγελματίες.
Εισόδημα από 75.000 – 100.000 ευρώ   δήλωσαν 2.999 επαγγελματίες.
Εισόδημα από 100.000 – 200.000 ευρώ δήλωσαν 2.611 επαγγελματίες.
Εισόδημα από 200.000 – 500.000 ευρώ  δήλωσαν 501 επαγγελματίες.
Εισόδημα πάνω από        900.000 ευρώ  δήλωσαν 52 επαγγελματίες.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν εκ πρώτης όψεως ότι υπάρχει φοροδιαφυγή.
Ωστόσο δεν είναι και τόσο απλή η προσέγγιση καθώς δεν αναφέρονται μέσα στους επαγγελματίες πόσοι είναι εκείνοι που απασχολούνται στο δημόσιο με μπλοκάκι και έχουν εισοδήματα κατώτερα των 10.000 ευρώ.
Πέραν αυτού το ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στα ελεύθερα επαγγέλματα είναι σαφές.
Είναι επίσης σαφές από ποιες κατηγορίες ασκείται το σπορ. Όμως υποτίθεται ότι έχουν γίνει χίλιες δύο ρυθμίσεις που βάζουν στοπ στη φοροδιαφυγή.
Είτε αυτές λέγονται περιορισμός μετρητών, είτε mydata είτε οτιδήποτε άλλο.

Ομολογία αποτυχίας


Και η επιβολή τεκμαρτής φορολόγησης αποτελεί ομολογία αποτυχίας των μέτρων επιβάλλοντας φόρων επί δικαίων και αδίκων.
Η κυβέρνηση και ο κ. Χατζηδάκης αντί να ψάχνει χίμαιρες ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί άνθρωποι με εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις όταν θα μπορούσαν να έχουν νομικά πρόσωπα στα οποία η φορολογία είναι χαμηλότερη.
Θα μπορούσαν να αναρωτηθούν τι έχει γίνει λάθος και αυτοί που φοροδιαφεύγουν διάγουν βίο πολυτελή χωρίς κανένας να μπορεί να τους πιάσει.
Και βέβαια μέσα σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν υπάρχουν και άλλοι που παίρνουν χρήματα κάτω από το τραπέζι.
Άραγε ο τρόπος διαβίωσης δεν ελέγχεται επειδή ο έλεγχος θα προσκρούσει σε αυτούς που διαβιούν λαθραία με πάσης φύσεως άδηλες προμήθειες, κοινώς μίζες;
Υπό αυτά τα δεδομένα το ιδανικό για τον πρωθυπουργό θα ήταν να ακυρώσει το μέτρο με ανακοίνωση στη ΔΕΘ.
Να ακυρώσει ένα μέτρο με το οποίο ο Κωστής Χατζηδάκης διεκδίκησε ρόλο Κατρούγκαλου στη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές πανηγυρικά γιατί απλά η χώρα έχει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τιμωρήσουν τον οποιοδήποτε επιβάλλει χαράτσια.
Βέβαια ο πρωθυπουργός προκειμένου να μην δυσαρεστήσει ένα από το αγαπημένα του παιδιά να επιφυλάσσει την ακύρωση των τεκμηρίων δια των αλλαγών που θα εξαγγείλει.
Είναι και αυτό μια κάποια λύση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης