Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Η αποκάλυψη των κρυμμένων υπεραξιών της Κλουκίνας - Οι υπεραξίες της Intracom και το ακίνητο στο Χαροκόπειο

Αποκλειστικό: Η αποκάλυψη των κρυμμένων υπεραξιών της Κλουκίνας - Οι υπεραξίες της Intracom και το ακίνητο στο Χαροκόπειο
O όμιλος Ιντρακόμ επιλέγει την ενεργητική διαχείριση ακινήτων απέναντι στη λογική των ΑΕΕΑΠ
Λίρα εκατό αποδεικνύεται η εξαγορά της Κλουκίνας Λάππας από την Intracom όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση της πώλησης ακινήτου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Η εταιρία χθες ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο την πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας της (οικοπέδου επιφάνειας 1.240,17 τ.μ. μετά του επ’ αυτού υφισταμένου πολυωρόφου κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 3.230,75 τ.μ.) έναντι συνολικού τιμήματος € 6.300.000.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το ακίνητο πουλήθηκε από 2.000 ευρώ το τεραγωνικό (τιμή ίσως και λίγο χαμηλότερη από τις τιμές των ακινήτων στην περιοχή) και την ίδια στιγμή το κέρδος της Κλουκίνας είναι 50% επί της αξίας που είχε γράψει στα βιβλία της την 31/12/2023.

Το ακίνητο παραδίδεται με ευθύνη της Κλουκίνας-Λάππας έτοιμο προς χρήση στο Πανεπιστήμιο, όπως προέβλεπε άλλωστε η διακήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού.
Αναλυτικότερα, η Κλουκίνας είχε στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις γράψει στα βιβλία της το ακίνητο με αξία 3 εκ ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος που επωμίστηκε προκειμένου να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στο ακίνητο ήταν της τάξεως των 1,8 εκ ευρώ.
Έτσι, το κέρδος που θα εγγράψει στις οικονομικές της καταστάσεις είναι της τάξεως των 1,5 εκ ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή το κέρδος που αποκομίζει η εταιρία και κατά συνέπεια ο όμιλος Intracom είναι της τάξεως του 50% επί της εγγεγραμμένης στα βιβλία της εταιρίας αξίας ακινήτου.

Πρόκειται για πραγματικά εντυπωσιακή απόδοση ακινήτου από την οποία αναμένεται να ωφεληθεί ο νέος ασφαλιστικός όμιλος που προκύψει από τους εταιρικούς μετασχηματισμούς μετά την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική.
Η κίνηση δείχνει ταυτόχρονα πως ο όμιλος Ιντρακόμ επιλέγει την ενεργητική διαχείριση ακινήτων απέναντι στη λογική των ΑΕΕΑΠ οι οποίες έχουν βρεθεί στο χρηματιστηριακό περιθώριο και διαπραγματεύονται σε μεγάλα discounts. Και δείχνει ότι η εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική και η ακύρωση του σχεδίου μετατροπής της Κλουκίνας-Λάππας σε ΑΕΕΑΠ αποτελεί κίνηση ματ για τη μεγιστοποίηση της αξίας επένδυσης στην Κλουκίνας αλλά και γενικότερα στα ακίνητα από τον όμιλο Intracom.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο επί χρόνια αναζητούσε κτίριο το οποίο να βρίσκεται κοντά στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του και να σταματήσει να πληρώνει ενοίκια νοικιάζοντας χώρους σε διάφορα σημεία της περιοχής που δεν το εξυπηρετούσαν λειτουργικά.
Μάλιστα, είχε προκηρύξει και στο παρελθόν και άλλο διαγωνισμό ο οποίος είχε κηρυχθεί άγονος.
Στον τελευταίο διαγωνισμό έκανε προσφορά ακινήτου έναντι του εύρους που ζητούσε Πανεπιστήμιο η Κλουκίνας και έτσι η τελευταία προχώρησε στην πώληση του ακινήτου η οποία ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν ένα χρόνο γραφειοκρατική διαδικασία όπως συμβαίνει σε όλες τις πράξεις δημοσίων φορέων καθώς απαιτείτο πλήθος εγκρίσεων από υπερκείμενους και ελεγκτικούς φορείς.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης