Τελευταία Νέα
Speculator

Στα συρτάρια του Σωτήρη Αναγνωστόπουλου στο Υπ. Ανάπτυξης το νομοσχέδιο για τα ESG - Έξαλλες οι εισηγμένες εταιρίες

Στα συρτάρια του Σωτήρη Αναγνωστόπουλου στο Υπ. Ανάπτυξης το νομοσχέδιο για τα ESG - Έξαλλες οι εισηγμένες εταιρίες
Η καθυστέρηση έχει εξαγριώσει τις εισηγμένες εταιρίες που πρέπει να εφαρμόσουν την οδηγία από τη φετινή χρονιά
Σχετικά Άρθρα
Στα συρτάρια του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου λιμνάζει το σχέδιο νόμου για την υιοθέτηση των ESG στο πλαίσιο κοινοτικής οδηγίας.
Παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι θα προχωρήσει η οδηγία και παρά επίσης το γεγονός ότι η νομοπαρασκευστική επιτροπή έχει συντάξει σχέδιο νόμου εδώ και έξι μήνες το σχέδιο δεν έχει μπει καν σε διαβούλευση.
Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι ο κ. Αναγνωστόπουλος επιχειρεί ζηλεύοντας τη δόξα Σκρέκα να εισάγει στο νομοσχέδιο διατάξεις σχετικά με το ποιος θα διενεργεί τον έλεγχο οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να είναι συμβατές με την ίδια την οδηγία.
Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια την οδηγία (άρθρο 14) μέχρι το 2026 τον έλεγχο διασφάλισης μπορούν να πραγματοποιούν μόνο νόμιμοι ορκωτοί ελεγκτές που είχαν άδεια την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Στα κάγκελα

Η καθυστέρηση έχει εξαγριώσει τις εισηγμένες εταιρίες που πρέπει να εφαρμόσουν την οδηγία από τη φετινή χρονιά, οι οποίες καθημερινά επικοινωνούν με το Υπουργείο καθώς διαπιστώνουν ότι λίγο πριν την ολοκλήρωση της χρήσης δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να πράξουν.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη καθώς η οδηγία CSRD για τα ESG προβλέπει δεκαπέντε επιλογές τις οποίες κάθε Κράτος-Μέλος δύναται να υιοθετήσει κατά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Ουσιαστικά δηλαδή λόγω και των πολλών επιλογών όλα είναι στον αέρα.
Για τη φετινή χρήση υποχρέωση να δημοσιεύσουν έκθεση η οποία θα έχει επισκοπηθεί είναι εταιρίες με προσωπικό άνω των 500 ατόμων.

Οι υπόχρεοι

Επισημαίνεται ότι οι απαιτήσεις της οδηγίας CSRD αφορούν όλες τις μεγάλες εταιρείες (εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ) οι οποίες πληρούν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω κριτήρια:
-Περισσότερους από 250 εργαζόμενους
-Καθαρό κύκλο εργασιών άνω των € 40 εκατ.
-Πάνω από 20 εκατ. ετήσιο ενεργητικό.
Οι απαιτήσεις αυτές αφορούν επίσης και τις εταιρείες εκτός ΕΕ οι οποίες πραγματοποιούν καθαρό κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ στην ΕΕ και έχουν τουλάχιστον μία θυγατρική ή υποκατάστημα στην ΕΕ.
Πλην των εταιριών με πάνω από 500 εργαζόμενους για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ο χρόνος εφαρμογής είναι η χρήση του 2025.

Και στη Βουλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολιγωρία του Υπουργείου Ανάπτυξης με ευθύνη του ΓΓ κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου σήμερα και του κ. Σκρέκα νωρίτερα συνεχίζεται παρ ότι το θέμα έχει ήδη πάει στη Βουλή όπου έχει καταθέσει ερώτηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
Βέβαια η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ενσωματώσει στο Εθνικό δίκαιο της οδηγία αλλά είναι η μόνη που δεν έχει καν ξεκινήσει τη διαδικασία νομοθέτησης. Ειδικότερα οι χώρες που δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες αλλά τις τρέχουν είναι οι Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία.
Ωστόσο εντός των επόμενων λίγων ημερών εκτός απροόπτου η υιοθέτηση θα αποτελεί πραγματικότητα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης