Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Πώς η Capital Χρηματιστηριακή «ξάφρισε» 840.000 ευρώ από δύο Αμερικανούς υπερήλικες - Έκθετη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Αποκλειστικό: Πώς η Capital Χρηματιστηριακή «ξάφρισε» 840.000 ευρώ από δύο Αμερικανούς υπερήλικες - Έκθετη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η μηχανή της εξαπάτησης και ο κίνδυνος να εμπλακούν οι ΗΠΑ στην υπόθεση λόγω FATCA
Στις 22 Αυγούστου 2024 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσιζε την αναστολή της λειτουργίας της Capital Χρηματιστηριακής έχοντας δύο χρόνια «λιβανίσει» την υπόθεση και ενώ οι καταγγελίες από το εξωτερικό έφταναν βροχή από το 2023. Στην απόφασή της η Επιτροπή αναφέρει ως αίτια της αναστολής κατ’ εφαρμογή της περ. (δ) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4514/2018 η οποία αναφέρει ως λόγο αναστολής το να «έχει υποπέσει σε σοβαρές και επανειλημμένες παραβάσεις των διατάξεων σχετικά με τη λειτουργία των Α.Ε.Π.Ε.Υ., οι οποίες θεσπίζονται βάσει του παρόντος νόμου ή του Κανονισμού (ΕΕ) 600/2014, και κάθε άλλης διάταξης της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά».
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έριξε και κάποια πρόστιμα στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και πιθανώς πιστεύει ότι ξεμπέρδεψε.
Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Και αυτό διότι την επόμενη ακριβώς ημέρα έφτασε στη Χρηματιστηριακή αλλά και τον περίφημο πάροχο ρευστότητας COINCPTRADE με έδρα τον εξωτικό Μαυρίκιο «παράπονο» από δικηγορική εταιρία που εκπροσωπούσε δύο αμερικανούς πολίτες και με το οποίο ζητείται εντός δεκαπέντε ημερών να επιστραφεί στους πελάτες της που εξαπατήθηκαν το ποσό των 840.870 ευρώ!!!.

Μηχανή εξαπάτησης


Το έγγραφο βρίσκεται στην κατοχή του ΒΝ και περιγράφει απίστευτα γεγονότα που αν επιβεβαιωθούν δείχνουν ότι η Capital και οι συνεργάτες της στο εξωτερικό είχαν στήσει μια μηχανή απάτης και υπεξαίρεσης κεφαλαίων.
Οι συγκεκριμένοι πελάτες της Capital Χρηματιστηριακή είναι Αμερικανοί συνταξιούχοι που ζουν στην Πορτογαλία και πρόκειται για ανδρόγυνο όπου ο σύζυγος είναι 80 ετών και σύζυγος 71.
Στην επιστολή περιγράφονται απίστευτα περιστατικά που χαρακτηρίζονται ως απάτη Boiler Room η οποία έχει περιγραφεί από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς και το FSA της μεγάλης Βρετανίας ως μια διαδικασία τεχνικών ισχυρής πίεσης στους πελάτες για να ”υπερθερμάνουν” και να προωθήσουν άχρηστα ή ανύπαρκτα χρεόγραφα σε επενδυτές. Ειδικότερα η διαδικασία είναι είτε μέσω διαφήμιση από τις κοινωνικές πλατφόρμες είτε με κλήσεις στα τυφλά ένας υπάλληλος τηλεφωνικού κέντρου, , καλεί έναν ανυποψίαστο πολίτη και του λέει αυτό που θα ήθελε να ακούσει. Με πολύ μικρό αρχικό κεφάλαιο, συνήθως 250 ευρώ, μπορεί να κερδίσει πολλά επενδύοντας σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τον παραπέμπει στον εξειδικευμένο «επενδυτικό σύμβουλο», ο οποίος του εξηγεί πώς λειτουργούν, για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε δυαδικά δικαιώματα προαίρεσης (binary options) ή σε κρυπτονομίσματα.
Στη συνέχεια ο «επενδυτικός σύμβουλος» καλεί τον συνομιλητή του να εγγραφεί στην επενδυτική πλατφόρμα που του υποδεικνύει. Και σε πολλές περιπτώσεις, αφότου κερδίσει την εμπιστοσύνη του, προτείνει στον ανυποψίαστο πολίτη την εγκατάσταση στον υπολογιστή του ενός λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης. Κι αυτό για να τον βοηθήσει –«δεδομένου ότι όλες οι ενέργειες γίνονται υπό την απόλυτη εποπτεία του»– να εγγραφεί στην πλατφόρμα που δεν αποτελεί στην ουσία μια ιστοσελίδα απάτης ή μια ιστοσελίδα μέσω της οποίας διαπράττεται η απάτη.
Στην επιστολή παράπονο και απαίτηση επιστροφής των χαμένων όλα αυτά και πολύ περισσότερα περιγράφονται αλλά και αποδεικνύονται μέσω emails ότι συνέβαιναν με την Capital Χρηματιστηριακή.

350.000 ζημία σε μια ημέρα


Οι περιγραφές είναι ανατριχιαστικές και χαρακτηριστικά αναφέρεται «Οι πελάτες μας είπαν στον «διαχειριστική» ότι είχαν περισσότερα κεφάλαια και τους έπεισε να καταθέσουν περισσότερα. Ωστόσο, στα τέλη Ιουνίου 2023, οι πελάτες μας έχασαν σχεδόν 350.000,00 ευρώ σε μόλις μια μέρα».!!! Οι εκπρόσωποι της Capital δεν κάμφθηκαν και τους διαβεβαίωναν ότι θα τα ανακτήσουν μέσω της πλατφόρμας Liquidity X ενώ ταυτόχρονα προέτρεπαν στη λήψη δανείων, χρήση πιστωτικών καρτών και υποθήκευση περιουσίας.
Μέχρι τα μέσα Αυγούστου του 2023 οι πελάτες χάνουν άλλα 186.000 ευρώ και τότε όπως ισχυρίζονται στις 21/08.2023 τους στέλνουν επιστολή όπου τους υπόσχονται ότι με την τοπθέτηση 20.000 ευρώ θα πάρουν 25.000 πράγμα που είναι αντίθετο με τη νομοθεσία και χαρακτηριστικό της Boiler Room απάτης.
Στις 9 Νοεμβρίου 2023 τα θύματα έστειλαν με email Δήλωση Φόρου Εισοδήματος στις ΗΠΑ για το 2022 καθώς και Έκθεση Ξένων Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών. Επιπλέον γνωστοποίησαν την πώληση διαμερίσματος στην Πορτογαλία και στη συνέχεια υπέβαλαν Δήλωση FATCA η οποία ζητήθηκε από την capital. Η τελευταία περ ότι έλαβε γνώση ότι είναι Αμερικανοί πολίτες δεν έκλεισε τους λογαριασμούς ως όφειλε.

Fees 289.000 ευρώ !!!

Είναι δε εξόχως εντυπωσιακό το γεγονός ότι έφτασε να χρεώσεις ως swap/rollover fees το εξωφρενικό ποσό των 289 χιλιάδων ευρώ.
Οι αμερικανοί επενδυτές στην επιστολή αίτηση και συγκεκριμένα στο δια ταύτα αναφέρουν τα εξής «Καλούμε την Capital να επιστρέψει τα επενδυμένα και χαμένα κεφάλαια τους λογαριασμούς μας (αναφέρονται οι λογαριασμοί) ύψους 840 870,00 ευρώ από την παραλαβή της παρούσας. Διαφορετικά, οι Πελάτες μας θα ειδοποιήσουν την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Πορτογαλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Βρετανική Κεφαλαιαγορά για για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ καθώς και την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Επιτροπή Ομοσπονδιακών Συναλλαγών των ΗΠΑ για διεθνή οικονομική απάτη και σχέδιο απάτης τύπου Boiler Room ώστε να προβούν στις αντίστοιχες ενέργειες.

Προσφυγή στις αρχές των ΗΠΑ

Οι θιγόμενοι δηλώνουν ότι θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο να ειδοποιήσουν τις Υπηρεσίες Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ σχετικά με τη συμμόρφωση της CAPITAL SECURITIES με τα καθήκοντα αναφοράς της βάσει της FATCA (συμφωνίας φορολογικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ) και να επιδιώξουν όλες τις νομικές επιλογές ανάκτησης των απωλεσθέντων κεφαλαίων.
Τα θύματα καταλήγουν ότι δεδομένου ότι είναι Αμερικανοί πολίτες θεωρούν πως οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να διερευνήσουν αυτή τη διεθνή απάτη.
Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κινδυνεύει να εκτεθεί διεθνώς ανεπανόρθωτα καθώς περιορίστηκε σε τυπικού χαρακτήρα κινήσεις και δεν έστειλε την υπόθεση στην φορολογικές αρχές, την Αρχή Ξεπλύματος και την ελληνική δικαιοσύνη αλλά έριξε στα μαλακά τη διοίκηση της Capital ενώ φαίνεται ότι μόνο από την περίπτωση των Αμερικανών πολιτών ΄δεν επρόκειτο για επενδύσεις αλλά για κανονική απάτη και ξαφρισμα ανυποψίαστων επενδυτών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης